Теми статей
Обрати теми

Чи потрібно відображати у Звіті про пільги суми отриманої поворотної фіндопомоги та збитки

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Чи потрібно відображати у Звіті про пільги суми
отриманої поворотної фіндопомоги та збитки

Чи потрібно подавати Звіт про пільги, якщо у I кварталі 2013 року було отримано від засновника фінансову допомогу на поворотній основі? Чи потрібно відображати в такому звіті збитки?

(м. Донецьк)

 

1. Поворотна фіндопомога. Відповідно до п. 30.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) податкова пільга — передбачене податковим та митним законодавством звільнення платника податків від обов’язку нарахування і сплати податку та збору, сплата ним податку та збору в меншому розмірі за наявності підстав, визначених п. 30.2 ПКУ.

Підставами для надання податкових пільг є особливості, що характеризують певну групу платників податків, вид їх діяльності, об’єкт оподаткування або характер та суспільне значення здійснюваних ним витрат (п. 30.2 ПКУ).

Суми податку та збору, не сплачені суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, обліковуються таким суб’єктом — платником податків. Облік зазначених коштів ведеться в порядку, визначеному КМУ (п. 30.6 ПКУ). На виконання цієї норми КМУ постановою від 27.12.10 р. № 1233 затвердив Порядок обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг (далі — Порядок № 1233).

Платникам податків, які користуються податковими пільгами, приписано подавати щокварталу Звіт про суми податкових пільг (далі — Звіт про пільги) за формою згідно Додатком до Порядку № 1233. Цей Звіт заповнюється на підставі довідника пільг, що складається ДПСУ, де вказуються код і найменування податкової пільги.

Листами ДПСУ від 29.03.13 р. до платників доведено Довідник № 65/1 податкових пільг, що є втратами доходів бюджету станом на 01.04.13 р. і Довідник № 65/2 інших податкових пільг станом на 01.04.13 р. (далі — Довідник № 65/2).

Згідно з Довідником № 65/2 серед податкових пільг зазначено таке:

«11020226Суми поворотної фінансової допомоги, отриманої від засновника/учасника (в тому числі нерезидента) такого платника податку, у випадку повернення такої допомоги не пізніше 365 календарних днів з дня її отримання».

Невключення цієї суми до складу податкових доходів передбачено п.п. 135.5.5 ПКУ. Причому сума податкової пільги визначається як сума податку, не сплаченого до бюджету у зв’язку з користуванням пільгою. Так зазначено в п. 30.6 ПКУ, і це підтверджує ДПСУ в листі від 06.06.12 р. № 15709/7/15-1217, в якому викладено Методичні рекомендації щодо визначення витрат бюджету від застосування пільг з податку на прибуток (далі — Методрекомендації) (див. «Пільга визначається в розмірі суми податку на прибуток, не сплаченої до бюджету»).

 

Пільга визначається в розмірі суми податку на прибуток,
 не сплаченої до бюджету

Витяг із Методрекомендацій

«Розрахунок не внесених до державного бюджету сум податку на прибуток у зв’язку із невключенням окремих сум до складу доходу здійснюється за алгоритмом:

Сума втрат бюджету з податку на прибуток = Сума доходу, що не враховується при визначенні об’єкта оподаткування х Розмір ставки податку.

Розрахунок втрат бюджету з податку на прибуток здійснюється на підставі показників податкової декларації з податку на прибуток та додатка ІВ, ІД до податкової декларації».

 

Отже, платник податків, у якого на кінець звітного періоду залишилася неповерненою фіндопомога від засновника в разі, якщо договором передбачено її повернення не пізніше 365 днів від дати отримання і цей строк ще не порушено, має відобразити цю операцію у Звіті про пільги. Розмір пільги визначається як залишок не поверненої на кінець звітного періоду фін-допомоги від засновника, помножений на ставку податку на прибуток 19 % (у 2013 році).

2. Збитки. Що стосується суми збитку, то отримане за підсумками звітного періоду від’ємне значення об’єкта обкладення податком на прибуток не можна вважати податковою пільгою, а отже, не потрібно відображати у Звіті про пільги. Зауважимо, що пільга надається платнику податків, а надати збиток підприємству неможливо.

Водночас потрібно пам’ятати, що платникам податку на прибуток дозволено включати суму збитку до витрат першого календарного кварталу наступного податкового року відповідно до п. 150.1 ПКУ. Саме цю операцію (уключення збитку до витрат) податківці прирівнюють до податкової пільги. Згідно з Довідником № 65/2 код цієї пільги:

«11020255 — Якщо результатом розрахунку об’єкта оподаткування платника податку з числа резидентів за підсумками податкового року є від’ємне значення, то сума такого від’ємного значення підлягає включенню до витрат першого календарного кварталу наступного податкового року».

Не варто забувати про окремі правила обліку збитків, що утворилися станом на 01.01.12 р. у підприємств, дохід яких у 2011 році перевищив 1 млн грн. Такі підприємства включають суму збитку рівними частинами по 25 % протягом 2012 — 2015 років (п. 3 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ)*. Витрати, які відображаються платником податків у 2013 році в сумі 25 % збитку, що утворився станом на 01.01.12 р., розглядаються як надання пільги та вимагають відображення у Звіті про пільги з тим самим кодом пільги, що і звичайні торішні збитки («11020255»).

Що стосується суми такої пільги, то тут усе залежить від результату (прибуток чи збиток), отриманого за підсумками звітного періоду, за який подається Звіт про пільги (див. «Як визначити суму пільги від уключення до витрат «старих» збитків»).

 

Як визначити суму пільги від уключення до витрат «старих» збитків

Витяг із Методрекомендацій

«Розрахунок не внесених до державного бюджету сум податку на прибуток у зв’язку із врахуванням витрат, які не пов’язані безпосередньо з виробництвом та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, здійснюється за алгоритмом:

1. У випадку якщо об’єкт оподаткування з податку на прибуток має від’ємне значення: Сума втрат бюджету з податку на прибуток = (Сума доходу, що враховується при визначенні об’єкта оподаткування - Сума витрат, що враховується при визначенні об’єкта оподаткування - - Сума витрат, які не пов’язані безпосередньо з виробництвом та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг) х Розмір ставки податку. У разі якщо за наслідками такого обрахунку результат залишається зі знаком «мінус», втрати до бюджету відсутні.

2. У випадку якщо об’єкт оподаткування з податку на прибуток має позитивне значення або дорівнює нулю: Сума втрат бюджету з податку на прибуток = Сума витрат, які не пов’язані безпосередньо з виробництвом та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг х х Розмір ставки податку. Для уникнення подвійного врахування витрат у формулі обчислення втрат бюджету сума від’ємного значення об’єкта оподаткування попереднього періоду враховується із позитивним значенням».

 

Отже, пільга з податку на прибуток виникає лише тоді, коли включення до витрат частини «старих» збитків призводить до утворення або збільшення додатного значення об’єкта обкладення податком на прибуток звітного періоду.

Якщо ж без урахування у витратах таких «старих» збитків підприємство все одно виходить у збиток за підсумками звітного періоду, то втрати бюджету відсутні, тобто таку суму не потрібно відображати у Звіті про пільги.

На закінчення важлива ремарка: оскільки за новими правилами Декларацію з податку на прибуток (далі — Декларація) за I квартал більшість платників цього податку не подають, то встановити, чи скористався такий платник пільгою з податку на прибуток, на наш погляд, неможливо. У зв’язку з цим підприємствам, для яких звітний період з податку на прибуток дорівнює року, доречно відображати у Звіті про пільги суми поворотної фіндопомоги чи збитків, що зменшують оподатковуваний прибуток, лише після подання Декларації за 2013 рік. Ті підприємства, що мають право або зобов’язані подавати Декларацію за I квартал 2013 року, відповідно повинні й відобразити податкові пільги у Звіті про пільги за I квартал 2013 року.

 

Жанна СЕМЕНЧЕНКО

 

* Див. «Податковий кодекс: аналізуємо зміни» // «БТ», 2012, № 29, с. 22; ком. «Як відображаються збитки, отримані до 01.01.11 р.: думка ДПСУ» до наказу ДПСУ «Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо обліку від’ємного значення об’єкта оподаткування з податку на прибуток» від 05.07.12 р. № 575 // «БТ», 2012, № 31, с. 04.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі