Теми статей
Обрати теми

Звіт неприбуткової організації за I квартал 2013 року

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Звіт неприбуткової організації за I квартал 2013 року

Неприбуткова організація станом на 01.04.13 р. має залишок невикористаних коштів, отриманих у 2012 році. Чи необхідно подавати звіт неприбуткової організації за I квартал, чи можна відобразити ці суми у звіті за 2013 рік? Коли перераховувати суму податку на прибуток з «надлишку» невикористаних коштів до бюджету?

(м. Харків)

 

Як відомо, неприбуткові організації (НПО) мають певні пільги при сплаті податку на прибуток. Перелік доходів, що підпадають під звільнення, для кожного виду НПО застережено в пп. 157.2 — 157.9 Податкового кодексу України (далі — ПКУ). Однак у деяких випадках НПО зобов’язані сплачувати до бюджету податок на прибуток:

— коли дохід організації використовується на цілі, не передбачені її статутом, наприклад, для здійснення господарської діяльності (п. 157.14 ПКУ);

— коли дохід отримано від неосновної діяльності (не входить до переліку пп. 157.2 — 157.9 ПКУ).

Для НПО, яким присвоюється код «0011» (інші, ніж визначені в п.п. «б» п. 157.1 ПКУ, юридичні особи, діяльність яких не передбачає отримання прибутку)*, існує ще один випадок, коли такій організації необхідно сплатити податок на прибуток.

Згідно з п. 157.11 ПКУ, якщо доходи НПО, отримані протягом звітного (податкового) періоду з джерел, визначених п. 157.5 ПКУ**, на кінець I кварталу року, наступного за звітним, перевищують 25 % від загальних доходів, отриманих протягом такого звітного (податкового) року, то така НПО зобов’язана сплатити податок з нерозподіленої суми прибутку із суми такого перевищення за ставкою, установленою п. 151.1 ПКУ (у 2013 році — 19 %). Суми амортизаційних відрахувань при цьому не враховуються. Крім того, відповідно до п. 2.9 Порядку складання Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій, затвердженого наказом ДПАУ від 31.01.11 р. № 56 (далі — Порядок № 56), для розрахунку податку на прибуток з нерозподілених доходів беруться лише дані про звільнені доходи НПО.

А тепер найцікавіше. Згідно з п. 57.1 ПКУ платники податку на прибуток, доходи яких ураховуються при визначенні об’єкта оподаткування і за останній річний звітний (податковий) період не перевищують 10 млн грн., а також НПО сплачують податок на прибуток на підставі податкової декларації, яку подають до органів ДПС за звітний (податковий) рік і не сплачують авансові внески.

Ця норма дозволяє НПО звітувати і сплачувати податок на прибуток раз на рік на підставі річної податкової декларації (Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій, форму якого затверджено наказом ДПАУ від 31.01.11 р. № 56, далі — Звіт НПО).

Виникає закономірне запитання щодо звітності за I квартал для НПО, які підпадають під дію п. 157.11 ПКУ. Про них законодавець явно забув.

З одного боку, як і більшість платників податку на прибуток, вони можуть відзвітувати перед податковими органами і сплатити податок на прибуток за звітний рік, але, з іншого боку, спеціальна норма п. 157.11 ПКУ вимагає від них розрахувати і перерахувати до бюджету податок з «надлишку» невикористаних коштів — за результатами I кварталу.

Існує два виходи із ситуації, що склалася:

1) посилаючись на ст. 57.1 ПКУ, узагалі не подавати Звіт НПО за I квартал, а відобразити податок на прибуток з «надлишку» невикористаних коштів у річній звітності. Сплатити суму податку на прибуток, на наш погляд, потрібно за результатами 2013 року;

2) подати Звіт НПО за I квартал 2013 року і сплатити зазначену в ньому суму податку на прибуток, а за результатами року подати річну звітність, складену наростаючим підсумком. При цьому подавати Звіти НПО за II і III квартали вже не потрібно, оскільки жодних вказівок на це в нормативно-правових актах немає, а тому в податкових органів не буде й приводу вимагати таку звітність.

На нашу думку, більше аргументів на користь першого варіанта. По-перше, норма п. 57.1 ПКУ є новішою. Тому якби законодавець хотів обмежити її дію в деяких випадках, то напевно прямо вказав би на це. По-друге, виходячи з принципу правомірності рішень платника податків (п.п. 4.1.4 ПКУ), НПО може керуватися нормою, яка лояльніше трактує його обов’язки, тобто п. 57.1 ПКУ.

У листі від 07.12.12 р. № 6751/0/61-12/18-3115 ДПСУ теж вказала на те, що з 01.01.13 р. для НПО звітним періодом для подання до органів ДПС декларації з податку на прибуток є звітний (податковий) рік, тому цей же період встановлено для подання Звіту НПО.

 

Дар’я КРАВЧЕНКО

 

* По суті, до цієї категорії потрапляють НПО, що не згадуються у пп. «а» — «в», «ґ» — «з» п. 157.1 ПКУ.

** У цьому пункті йдеться про доходи НПО, зазначені в п.п. «г» п. 157.1 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі