Теми статей
Обрати теми

Підприємець на загальній системі має право включити до своїх витрат суму сплаченого «підприємницького» єдиного внеску

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Підприємець на загальній системі має право включити
до своїх витрат суму сплаченого «підприємницького» єдиного внеску

Чи має право фізична особа — підприємець на загальній системі оподаткування включити до складу витрат суму єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, яка сплачувалась протягом звітного календарного року у вигляді авансових платежів та суму доплати, що виникла за результатами остаточного перерахунку?

 

Порядок оподаткування доходів, отриманих фізичною особою — підприємцем від провадження господарської діяльності, регулюється ст. 177 Податкового кодексу України (далі — ПКУ).

До переліку витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів, належать документально підтверджені витрати, що включаються до витрат операційної діяльності згідно з розд. III ПКУ (п. 177.4 ПКУ).

Документально підтвердженими витратами вважаються оплачені витрати поточного звітного періоду, а також попередніх періодів, якщо вони стосуються доходу, отриманого протягом звітного періоду, та підтверджені відповідними документами (п. 135.2 та п.п. 135.5.12; п. 137.1 ПКУ).

До складу інших операційних витрат включаються витрати операційної діяльності, пов’язані з господарською діяльністю платника податків, у тому числі суми сплаченого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (п.п. «в» п.п. 138.10.4 ПКУ).

При цьому ст. 143 ПКУ передбачено, що до складу витрат платника податку відносяться суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, у розмірах і порядку, встановлених Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загально-обов’язкове державне соціальне страху-вання» від 08.07.10 р. № 2464-VI.

Витрати, які враховуються для визначення об’єкта оподаткування, визначаються на підставі первинних документів, що підтверджують здійс-нення платником податку витрат, обов’язковість ведення і зберігання яких передбачено правилами ведення бухгалтерського обліку, та інших документів, установлених розд. II ПКУ (п. 138.2 ПКУ).

Порядок нарахування, обчислення і сплати єдиного внеску передбачений Інструкцією про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, яка затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 27.09.10 р. № 21-5 (далі — Інструкція).

Платниками єдиного внеску є фізичні особи — підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, та члени сімей цих осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності (п.п. 2.1.3 п. 2.1 розд. ІІ Інструкції).

Обчислення сум єдиного внес-ку категорією платників, зазначених у п.п. 2.1.3 Інструкції (крім фізичних осіб — підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування), здійснюється на підставі даних річних податкових декларацій та отриманих від податкових органів відомостей про результати перевірок діяльності таких осіб, що призвели до збільшення або зменшення розміру доходу, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб (п. 4.5 розд. IV Інструкції).

При цьому платники, визначені п.п. 2.1.3 Інструкції (крім фізичних осіб — підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування), за себе та членів своїх сімей, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності, сплачують єдиний внесок протягом року до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада у вигляді авансових платежів у розмірі 25 відсотків річної суми єдиного внеску, обчисленої від суми, визначеної податковими органами для сплати авансових сум податку на доходи фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності.

Суми єдиного внеску, сплачені у вигляді авансових платежів, ураховуються платником при остаточному розрахунку, який здійснюється ним до 1 квітня року, наступного за звітним роком на підставі даних річної податкової декларації.

Сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за кожну особу за місяць, у якому отримано дохід (прибуток).

Платникам, які зобов’язані здійс-нити доплату до мінімального страхового внеску, органами Пенсійного фонду України для узгодження надсилається повідомлення-розрахунок за формою згідно з додатком 1 до Інструкції, у якому зазначається розрахунок сум такої доплати, яка підлягає сплаті за результатами підприємницької діяльності за звітний рік.

Таким чином, фізичні особи — підприємці на загальній системі оподаткування мають право включити до складу витрат суму єдиного внеску, яка сплачувалась протягом року у вигляді авансових платежів, включаючи і суму доплати, що виникла за результатами остаточного перерахунку, за умови наявності підтверджуючих документів.

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань,
 розміщеної на офіційному сайті ДПСУ
(www.sts.gov.ua, розд. 180.04)

 

Примітки редакції

1. ДПСУ в цьому роз’ясненні посилається на норми Інструкції до змін, що набрали чинності з 01.02.13 р. Після змін підприємці сплачують єдиний внесок за підсумками року до 10 лютого наступного року.

2. Останнім часом почастішали випадки, коли при перевірках податківці на місцях викидають із витрат підприємців на загальній системі оподаткування сплачений підприємцем «за себе» єдиний внесок за обов’язковою ставкою 34,7 %. Про те, як його розраховувати і як щодо нього звітувати, ми писали у статті «Річна форма № Д5 для підприємця: оновлено правила заповнення та подання за 2012 рік» // «БТ», 2013, № 4, с. 35.

Маючи на руках сьогоднішнє роз’яснення, рекомендуємо отримати щодо цього індивідуальну податкову консультацію, щоб при перевірці ваші перевіряючі не позбавили вас таких витрат. Не забудьте в запиті обов’язково послатися на наявність озвученої вище консультації з Єдиної бази (її можна процитувати або додати як роздруківку із сайта ДПСУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі