Теми статей
Обрати теми

Як оподатковується фіндопомога, отримана ФОП-ЄП, але не повернена протягом 12 календарних місяців

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Як оподатковується фіндопомога, отримана ФОП-ЄП,
але не повернена протягом 12 календарних місяців

За якою ставкою оподатковується поворотна (безповоротна) фінансова допомога, яка отримана фізичною особою — підприємцем — платником єдиного податку, та не повернена протягом 12 календарних місяців?

 

Пунктом 291.4 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) визначено умови, за яких фізичні особи — підприємці мають право застосовувати спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, а також групи, на які поділяються платники єдиного податку.

Відповідно до п. 293.2 ПКУ фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними та міськими радами для фізичних осіб — підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць:

для першої групи платників єдиного податку — у межах від 1 до 10 відсотків розміру мінімальної заробітної плати;

для другої групи платників єдиного податку — у межах від 2 до 20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати .

Згідно з п.п. 293.3.1 ПКУ відсоткова ставка єдиного податку для третьої групи платників єдиного податку встановлюється у розмірі:

1) 3 відсотки доходу — у разі сплати податку на додану вартість згідно з ПКУ;

2) 5 відсотків доходу — у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.

Відповідно до п.п. 293.3.2 ПКУ відсоткова ставка єдиного податку для п’ятої групи платників єдиного податку встановлюється у розмірі:

1) 5 відсотків доходу — у разі сплати податку на додану вартість згідно з ПКУ;

2) 7 відсотків доходу — у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.

Для фізичних осіб — підприємців, які здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, ставка єдиного податку встановлюється у розмірі, визначеному п.п. 2 п.п. 293.3.1 або п.п. 2 п.п. 293.3.2 ПКУ.

Ставка єдиного податку встановлюється для платників єдиного податку першої — третьої і п’ятої груп у розмірі 15 відсотків, зокрема, до суми перевищення обсягу доходу, визначеного у пп. 1, 2, 3, 5 п. 291.4 ПКУ (п.п. 1 п. 293.4 ПКУ).

Отже, поворотна (безповоротна) фінансова допомога, отримана, але не повернена протягом 12 календарних місяців з дня її отримання , оподатковується фізичними особами — підприємцями — платниками єдиного податку за обраними ставками, визначеними у пп. 293.2, 293.3 ПКУ, за умови неперевищення обсягу доходу, визначеного для таких платників п. 291 ПКУ, а саме:

перша група150000 гривень;

друга група1000000 гривень;

третя група3000000 гривень;

п’ята група20000000 гривень.

Якщо фізичні особи — підприємці — платники єдиного податку перевищили у податковому (звітному) періоді обсяг доходу, визначений для таких платників п. 291.4 ПКУ, такі платники зобов’язані застосувати до суми перевищення ставку єдиного податку у розмірі 15 відсотків та за заявою перейти на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку другої, третьої чи п’ятої групи, або перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ.

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань,
 розміщеної на офіційному сайті ДПСУ
(www.sts.gov.ua, розд. 230.05)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі