Теми статей
Обрати теми

Стажист на підприємстві: тепер знаємо, як заповнити його трудову книжку

Редакція БТ
Наказ від 08.11.2013 р. № 748/2354/5

СТАЖИСТ НА ПІДПРИЄМСТВІ:

тепер знаємо, як заповнити його трудову книжку

Наказ Міністерства соціальної політики України, Міністерства юстиції України від 08.11.13 р. № 748/2354/5

«Про затвердження Змін до Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників»

 

Уже майже рік діють норми ст. 29 Закону про зайнятість, завдяки яким студенти вищих навчальних закладів та учні ПТУ можуть стажуватися (не плутати з практикою) на підприємствах, в установах та організаціях. Такі собі ліки від безробіття.

Зрозуміло, що ці норми зацікавили не тільки студентів та учнів, а й роботодавців, у чиї двері стажисти в будь-який момент можуть постукати.

Але, як у нас заведено, з приводу цього нововведення більше запитань, ніж відповідей.

Узяти хоча б питання заповнен-ня трудової книжки (далі — ТК) стажиста.

У ч. 1 ст. 29 Закону про зайнятість* і п. 13 Порядку стажування** урядовці передбачили, що роботодавець зобов’язаний унести до ТК стажиста запис про проходження стажування чи оформити ТК, якщо її немає (як у ситуації з першим робочим місцем для працівника).

Шкода, що Інструкція про заповнення трудових книжок*** (далі — Інструкція) про це «ні сном, ні духом». Про стажистів у ній немає жодного слова, що деяких роботодавців вводило в ступор.

Добре, що коментованим наказом Мінсоцполітики виправило цей недолік. Тепер у новому абз. 3 п. 1.1 Інструкції прямо зазначено, що ТК на стажистів усе-таки заводять.

Більше того, фахівці «трудового» Міністерства «одним пострілом убили одразу двох зайців».

Перший «заєць». Роботодавці-першопрохідці.

Якщо до вас прийшов стажист, який ще ніде не працював і не має ТК, ви маєте честь першими заповнити його ТК. Зробити це має власник чи уповноважений орган підприємства не пізніше тижневого строку з дня прийняття стажиста (нова редакція абз. 1 п. 2.2 Інструкції).

Що написати у трудовій книжці стажиста?

Підприємства, установи, організації, що приймають стажиста, вносять запис до його ТК (до графи 3), де вказують:

• посаду;

• період проходження стажування;

• місце (структурний підрозділ) проходження стажування;

• спеціальність (кваліфікацію) або професію (кваліфікаційний рівень) стажиста.

Підстава для цих записів — наказ про проходження стажування (новий п. 2.17 Інструкції). Його номер і дату необхідно вписати до графи 4.

Докладні правила документального оформлення, оплати праці та оподаткування відносин «роботодавець — стажист» ви можете знайти в консультаціях «Стажування студентів на підприємстві: особливості документального оформлення» // «БТ», 2013, № 37, с. 20 та « Оплата праці стажиста: зарплата чи винагорода» // «БТ», 2013, № 38, с. 35.

Там же ви знайдете приклади заповнення ТК залежно від того, які відносини у вас зі стажистом — трудові або цивільно-правові.

Другий «заєць». Якщо у студента-стажиста є ТК, то, як вбачається, запис про таке стажування має внести навчальний заклад. Судячи з абз. 2 п. 2.16 Інструкції № 58, підставою для такого запису є довідка підприємства, на якому студент стажувався. І в ній підприємство має вказати спеціальність, кваліфікацію, посаду і час стажування. Хоча, на наш погляд, видача такої довідки є зайвою. У стажиста буде на руках договір про стажування. І його цілком вистачає для внесення необхідного запису до ТК навчальним закладом.

На момент підготовки номера наказ не набрав чинності.

 

Катерина ЛОПАТКІНА

 

* Закон України «Про зайнятість населення» від 05.07.12 р. № 5067-VI.

** Порядок укладення договору про стажування студентів вищих, учнів професійно-технічних навчальних закладів на підприємствах, в установах і організаціях, затверджений постановою КМУ від 16.01.13 р. № 20.

*** Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена спільним наказом Мін’юсту, Мінпраці та Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі