Теми статей
Обрати теми

ФТВП затримує лікарняні: як розрахуватися з працівником при звільненні

Редакція БТ
Відповідь на запитання

ФТВП затримує лікарняні: як розрахуватися з працівником при звільненні

Працівник підприємства хворів з 1 по 7 жовтня 2013 року. У цьому ж місяці подано заяву-розрахунок до ФТВП. Тепер працівник вирішив звільнитися останнім днем жовтня (31 жовтня 2013 року його останній робочий день). Ми впевнені, що до моменту звільнення кошти на виплату допомоги від ФТВП ми не отримаємо. Як здійснити остаточний розрахунок із працівником?

(м. Харків)

 

Остаточний розрахунок із працівником ви зобов’язані здійснити в день його звільнення (ст. 116 Кодексу законів про працю України; далі — КЗпП). Виняток — працівник у день звільнення не працював. Тоді розрахуватися з ним потрібно не пізніше наступного дня після пред’явлення вимоги про розрахунок. Якщо цього не зробити, доведеться сплатити суму в розмірі середнього заробітку працівника за весь період затримки по день фактичного розрахунку (ст. 117 КЗпП).

Виплата лікарняних, що запізнилися. Спершу з’ясуємо, чи включаються лікарняні до складу тих виплат, які належать працівнику при звільненні?

На жаль, перелік виплат, за якими потрібно здійснити розрахунок при звільненні, у ст. 116 КЗпП не наведено. Зазначено тільки, що це суми, що належать від підприємства. Мабуть, ідеться про виплати, пов’язані з трудовими відносинами, джерело виплати яких — підприємство. Однозначно, сюди потрапить оплата перших 5 днів тимчасової непрацездатності за рахунок роботодавця.

А от допомогу від ФТВП (за дні хвороби, починаючи з 6 дня непрацездатності) працівник отримує за рахунок коштів ФТВП, незалежно від дати його звільнення (ст. 35 Закону № 2240*). Якщо ви встигли нарахувати та отримати лікарняні від ФТВП до дня звільнення працівника, то виплатити їх можна безпосередньо в день його звільнення (за умови, що день звільнення настав раніше найближчого строку виплати зарплати).

В іншому разі виплатити матеріальне забезпечення застрахованій особі слід після надходження коштів від ФТВП на поточний рахунок підприємства в найближчий день виплати зарплати (лист ФТВП від 26.05.11 р. № 07-35-1406).

Про те, що виплата лікарняних за рахунок коштів ФТВП після дати звільнення не порушує строки, установлені ст. 116 КЗпП, ФТВП зазначав у своїх листах від 21.03.11 р. № 01-16-590 //«БТ», 2011, № 20, с. 9; від 01.04.11 р. № 03-28-738 // «БТ», 2011, № 21, с. 5.

Виходить, що «запізнілі» лікарняні можна виплатити і після звільнення.

ПДФО та ЄВС. Із допомоги по тимчасовій непрацездатності ми сплачуємо ЄВС та ПДФО. Строки їх перерахування до бюджету залежатимуть від дати надходження коштів від ФТВП. Так, у загальному випадку ЄВС та ПДФО потрібно перераховувати при виплаті допомоги. Проте, якщо допомога нарахована (відображена в бухобліку), але виплата її затримується, ЄВС та ПДФО, які були нараховані в момент нарахування допомоги, потрібно сплатити:

• ЄВС — не пізніше 20 числа наступного за нарахуванням місяця (для гірничих підприємств — не пізніше 28 числа);

• ПДФО — не пізніше 30 числа місяця, наступного за місяцем нарахування.

Детальніше про це ви можете прочитати в Пошті тижня «ФТВП затримує виплату допомоги: що робити зі сплатою ЄВС та ПДФО?» // «БТ», 2013, № 42, с. 64.

Звітність. У ф. № 1ДФ нараховані лікарняні відображаються за правилами, передбаченими для зарплати, з ознакою доходу «101». Не забудьте вказати дату звільнення працівника у графі 7 (31.10.13 р.)!

Зверніть увагу! Якщо ФТВП затримує перерахування коштів для виплати лікарняних, графи 3 і 4 ф. № 1ДФ заповнюємо тільки після фактичної виплати допомоги та сплати ПДФО (підкатегорія 103.25.1 БЗ Міндоходів**).

У ЄВС-звітності (формі № Д4) у таблиці 6 відображаємо лікарняні та утриманий з них ЄВС у місяці їх нарахування (жовтень 2013 року), а в таблиці 5 вказуємо дані про припинення трудових відносин із працівником.

Висновок: виплатити «запізнілі» лікарняні підприємство повинне тільки після отримання коштів від ФТВП, навіть якщо це буде після звільнення працівника.

 

Дарина Кравченко

 

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.01 р. № 2240-III.

** База знань, розміщена на сайті Міндоходів: http://minrd.gov.ua/ebpz.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі