Теми статей
Обрати теми

Щодо сплати пенсійного збору

Редакція БТ
Лист від 15.11.2012 р. № 26859/03-20

ПЕНСІЙНИЙ ЗБІР

не сплачується,
якщо нерухомість передається
не за договором купівлі-продажу

Лист Пенсійного фонду України від 15.11.12 р. № 26859/03-20

«Щодо сплати пенсійного збору»

 

У листі, що коментується, ПФУ звернув увагу платників на правила сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі-продажу нерухомого майна.

Нагадаємо, що відповідно до п. 9 ст. 1 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.97 р. № 400/97-ВР (далі — Закон № 400) платниками пенсійного збору є підприємства, установи та організації незалежно від форм власності та фізичні особи, які придбавають нерухоме майно, за винятком:

— держпідприємств, установ і організацій, що придбавають нерухоме майно за рахунок бюджетних коштів;

— установ та організацій іноземних держав, що користуються імунітетами і привілеями згідно із законами та міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана ВРУ;

— громадян, які придбавають житло вперше;

— громадян, які перебувають у черзі на одержання житла.

При цьому об’єктом обкладення пенсійним збором є вартість нерухомого майна, зазначена в договорі купівлі-продажу (п. 8 ст. 2 Закону № 400), а розмір збору з таких операцій становить 1 % від об’єкта оподаткування (п. 10 ст. 4 Закону № 400).

Тобто при купівлі-продажу нерухомого майна пенсійний збір сплачується покупцем у розмірі 1 % вартості нерухомого майна, зазначеної в договорі купівлі-продажу такого майна.

Утім передача майнових прав на нерухомість може відбуватися не тільки на підставі договору купівлі-продажу, а наприклад, шляхом оформлення договору дарування, міни тощо. У зв’язку з цим виникає закономірне запитання: чи потрібно сплачувати пенсійний збір у випадку передачі майнових прав на нерухомість в інший спосіб, ніж за договором купівлі-продажу?

Відповідь на це запитання містить лист, що коментується: у випадку передачі майнових прав на нерухомість від одного власника до другого іншим шляхом, ніж купівля-продаж, збір на обов’язкове державне пенсійне страхування при здійсненні такої операції з нерухомістю не сплачується.

Ми повністю згодні з позицією, викладеною у цьому листі, оскільки в Законі № 400 має иісце прив’язка саме до договору купівлі-продажу:

— по-перше, відповідно до п. 9 ст. 1 Закону № 400 сплачувати пенсійний збір при придбанні нерухомості потрібно лише у випадку здійснення операції купівлі-продажу, яка оформляється шляхом укладення договору купівлі-продажу. Відповідно до ст. 655 Цивільного кодексу України за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов’язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов’язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму. Тому, якщо передача майнових прав на нерухоме майно відбувається шляхом укладення іншого цивільно-правового договору, ніж договір купівлі-продажу, то на такі операції дія п. 9 ст. 1 Закону № 400 не розповсюджується;

— по-друге, відповідно до п. 8 ст. 2 Закону № 400 об’єктом оподаткування пенсійним збором є вартість нерухомого майна, зазначена в договорі купівлі-продажу такого майна. Тому, якщо передача майнових прав на нерухомість відбулася не шляхом укладення договору купівлі-продажу, то можна стверджувати, що об’єкт оподаткування пенсійним збором в цьому випадку не виникає, оскільки Закон № 400 не містить норм, які б вимагали сплатити пенсійний збір із вартості нерухомого майна, вказаної в іншому цивільно-правовому договорі, ніж договір купівлі-продажу.

Нагадаємо, що сплатити збір потрібно буде до нотаріального посвідчення або реєстрації на біржі* договорів купівлі-продажу нерухомого майна, оскільки такі дії здійснюються за наявності документального підтвердження сплати збору (п. 153 Порядку сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій, затвердженого постановою КМУ від 03.11.98 р. № 1740).

Витрати, понесені на сплату пенсійного збору при придбанні нерухомого майна, як в бухгалтерському, так і в податковому обліку включають до складу первісної вартості об’єкта основних засобів, як платіж, що здійснено у зв’язку з придбанням чи отриманням прав на об’єкт основних засобів (п. 7 П(С)БО 7 «Основні засоби» та п. 146.5.Податкового кодексу України), оскільки сплата такого збору є обов’язковою передумовою для набуття права власності на таке нерухоме майно. Це підтверджують і податківці в консультації, наведеній у розд. 110.09.01 ЄБПЗ.

 

* Зауважимо, що відповідно до ст. 15 Закону України «Про товарну біржу» від 10.12.91 р. № 1956-XII не можуть бути предметом біржової торгівлі речі, визначені індивідуальними ознаками, якщо вони не продаються як партія, а також будь-які вживані товари, включаючи транспортні засоби, та капітальні активи. Таке обмеження не поширюється на майно, яке відчужується з податкової застави, а також майно, конфісковане відповідно до закону.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі