Теми статей
Обрати теми

Облік отриманих податкових накладних у ФОП

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Облік отриманих податкових накладних у ФОП

Фізична особа — підприємець на загальній системі є платником ПДВ. Чи можна для обліку запізнілих податкових накладних застосовувати правила, установлені для касового методу (60 днів після оплати, а не 365 днів після складання)?

(м. Харків)

 

Відповідно до п. 177.2 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) об’єктом обкладення податком на доходи фізичних осіб (ПДФО) для доходів, отриманих фізичною особою — підприємцем (ФОП), яка перебуває на загальній системі оподаткування, від здійснення господарської діяльності є чистий оподатковуваний дохід. Він визначається як різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з його господарською діяльністю, що безпосередньо стосуються отриманого доходу.

Отже, доходи ФОП формуються за датою фактичного надходження коштів на банківський рахунок (у касу) або за датою отримання інших видів компенсацій вартості поставлених підприємцем товарів.

До складу витрат уключаються витрати згідно з розд. ІІІ ПКУ, безпосередньо пов’язані з отриманим доходом (витрати операційної діяльності) при їх документальному підтвердженні (п. 177.4 ПКУ). При цьому за загальними правилами, установленими в п. 138.4 ПКУ, витрати, що формують собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг, визнаються витратами того звітного періоду, в якому визнано доходи від реалізації таких товарів, робот, послуг.

Причому для ФОП — платника ПДВ у складі як витрат, так і доходів, суми ПДВ не враховуються (п. 177.3 ПКУ)*.

Для обліку ПДВ застосовуються інші правила. Пункт 198.2 ПКУ встановлює загальні правила віднесення сум ПДВ до податкового кредиту і свідчить, що датою виникнення такого права у платника ПДВ є дата першої з подій:

— дата списання коштів з банківського рахунка платника податку в оплату товарів/послуг;

— дата отримання платником податків товарів/послуг, підтверджена податковою накладною.

Із цього правила є винятки: відповідно до п.п. 14.1.266 ПКУ при використанні касового методу датою виникнення права на податковий кредит для платника ПДВ є дата списання коштів з його банківського рахунка (видачі з каси) або дата надання інших видів компенсації вартості поставлених йому товарів/послуг.

Однак правом визначати дату виникнення податкових зобов’язань та податкового кредиту за касовим методом згідно з п. 187.10 ПКУ можуть лише платники ПДВ, які:

— поставляють теплову енергію, природний газ, а також надають послуги з його транспортування і постачання;

— надають послуги водопостачання, водовідведення;

— надають послуги, вартість яких уключається до складу квартплати чи оплати за утримання житла фізичним особам, бюджетним організаціям, не зареєстрованим як платники податку, а також ЖЕКам, квартирно-експлуатаційним частинам, об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків, іншим платникам ПДВ, які здійснюють збирання коштів від цих покупців з метою подальшого перерахування таких коштів продавцям товарів/послуг
у рахунок компенсації їх вартості.

Також застосовувати касовий метод податкового обліку можуть суб’єкти підприємницької діяльності за операціями, пов’язаними з виконанням підрядних будівельних робіт (п. 187.1 ПКУ).

Що стосується податкових накладних (ПН), отриманих не в періоді їх складання (запізнілі ПН), то п. 198.3 ПКУ передбачено, що податковий кредит звітного періоду складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку протягом такого звітного періоду.

При цьому в разі, якщо платник ПДВ не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму ПДВ на підставі отриманих ПН, то згідно з п. 198.6 ПКУ таке право зберігається:

1) у загальному випадку — протягом 365 календарних днів з дати складання ПН;

2) для платників ПДВ, які мають право використовувати касовий метод обліку ПДВ, — протягом 60 календарних днів з дати списання коштів з банківського рахунка платника ПДВ.

Таким чином, якщо ФОП — платник ПДВ має право застосовувати касовий метод за операціями, зазначеними в пп. 187.1 і 187.10 ПКУ, то враховувати запізнілі ПН протягом 60 днів після оплати він може тільки за такими операціями.

За іншими операціями, попри те, що ФОП визначає свої доходи і витрати за датою надходження або витрачання коштів, у нього виникає право на податковий кредит за правилом першої події. Відповідно і скористатися правом на включення до податкового кредиту запізнілих ПН він має право протягом 365 днів з дати складання такої ПН.

 

Дар’я КРАВЧЕНКО

 

* Див. статті «Підприємець на загальній системі: що потрібно знати для ведення діяльності» // «БТ», 2011, № 13, с. 52 і «Річна декларація підприємців на загальній системі за 2012 рік» // «БТ», 2013, № 4, с. 15.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі