Теми статей
Обрати теми

Стосовно деяких питань електронного декларування імпортних вантажів

Редакція БТ
Лист від 31.12.2012 р. № 8324/0/61-12/15-3115

ЕЛЕКТРОННІ
МИТНІ ДЕКЛАРАЦІЇ:

ДПСУ натякає,
що потрібно мати копії
 в паперовому вигляді

Лист Державної податкової служби України від 31.12.12 р. № 8324/0/61­12/15­3115

Лист Державної податкової служби України від 11.09.12 р. № 1756/0/61­12/22­3315

«Стосовно деяких питань електронного декларування імпортних вантажів»

 

У листах, що коментуються, ДПСУ виклала свою позицію з приводу необхідності отримання від митних органів паперових копій електронних митних декларацій (ТД) при ввезенні товарів у межах здійснення імпортних операцій. Зокрема, у листах було порушено такі питання.

1. Чи потрібні паперові копії електронних МД для підтвердження права на податковий кредит? Податківці в листі № 8324/0/61­12/15­3115 послалися на порядок отримання паперових копій електронних МД з п. 5.4 Порядку запов­нення митних декларацій на бланку єдиного адміністративного документа, затвердженого наказом МФУ від 30.05.12 р. № 651, і далі за­уважили: «…зазначені копії митних декларацій можуть бути визнані документом, що є підтвердженням сум податку на додану вартість, які відносяться до податкового кредиту».

І хоча чітких висновків у листі зроб­лено не було, з урахуванням цього зауваження податківці на місцях можуть наполягати на підтвердженні імпортного податкового кредиту копіями електронних МД на паперових носіях.

Ми з таким підходом не згодні, оскільки, як зауважила і сама ДПСУ в зазначеному листі, згідно з п. 3 ст. 257 Митного кодексу України (далі — МКУ) МД та інші документи, надання яких митним органам передбачено МКУ, оформлені на паперовому носії та у вигляді електронних документів, мають однакову юридичну силу, тобто електронна МД повністю рівнозначна паперовій МД.

А відповідно до п. 198.6 Податкового кодексу України не відносяться до податкового кредиту суми податку, не підтверджені МД. Із цього випливає висновок: для отримання права на «імпортний» податковий кредит достатньо мати в наявності електронну МД, а отримувати її паперову копію потреби немає.

До речі, непрямо це підтвердили й самі податківці в роз’ясненні з розділу 130.18 ЄБПЗ*, в якому не висувалося жодних умов щодо необхідності отримання паперової копії електронної МД (див. «Податковий кредит при імпорті підтверджується й електронними МД»).

* Єдина база податкових знань, розміщена на сайті ДПСУ: www.sts.gov.ua

 

Податковий кредит при імпорті підтверджується й електронними МД

Роз’яснення з розділу 130.18 ЄБПЗ

«Запитання: Чи має право платник податку при ввезенні на митну територію України товарів, ОФ включити до складу податкового кредиту сплачені на митниці суми ПДВ, у разі якщо митне оформлення здійснювалося з використанням електронної митної декларації (електронної ВМД)?

Відповідь: Платник податку при ввезенні на митну територію України товарів, основних фондів, має право включити до складу податкового кредиту сплачені на митниці суми ПДВ за умови належним чином оформленої ВМД незалежно від того, чи така ВМД оформлена на паперовому носії, чи з використанням електронної митної декларації (електронна ВМД), а також за умови використання ввезених товарів в оподатковуваних ПДВ операціях».

 

2. Чи потрібно надавати паперові копії електронних МД банку для зняття імпортної операції з валютного контролю? У листі № 1756/0/61­12/22­3315 податківці послалися на застарілу редакцію п. 3.3 Інструкції про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями, затвердженої постановою Правління НБУ від 24.03.99 р. № 136 (далі — Інструкція № 136), та дійшли висновку, що «…підставою для зняття імпортної операції з валютного контролю є ВМД».

Водночас постановою Правління НБУ від 31.08.12 р. № 364 до цієї норми було внесено зміни, і сьогоднішня її редакція передбачає можливість зняття з контролю операції резидента в разі імпорту продукції з увезенням її на територію України, якщо така продукція згідно із законодавством України підлягає митному оформленню, на підставі інформації про цю операцію в реєстрі МД. Тож і для зняття з валютного конт­ролю паперову копію електронної МД подавати до банку не обов’язково.

Утім, цього можна було не робити і до внесення змін до п. 3.3 Інструкції № 136. Зокрема, Нацбанк у листах від 27.10.11 р. № 28­311/4438­12843 і від 23.11.11 р. № 28­311/5079­14132 (на останній посилається і ДПСУ в листі № 1756/0/61­12/22­3315) приписував до внесення Нацбанком змін до Інструкції № 136 знімати з конт­ролю імпортні операції резидентів, зокрема, на підставі письмового повідомлення податкового органу про відсутність порушень законодавчо встановлених строків розрахунків за імпортною операцією (якщо клієнти надавали уповноваженому банку для контролю копії електронних МД на паперових носіях, які не були засвідчені митними органами).

Не потрібні паперові копії електронних МД і для придбання валюти за імпортним контрактом, оскільки згідно з п. 1 гл. 1 розд. II Положення про порядок та умови торгівлі іноземною валютою, затвердженого постановою Правління НБУ від 10.08.05 р. № 281, купівля, обмін іноземної валюти з метою проведення розрахунків з нерезидентом за поставлені в Україну товари (які відповідно до законодавства підлягають митному оформленню) здійснюються суб’єктом ринку за наявності в реєстрах МД інформації про ввезення та випуск у вільний обіг на митній території України товарів за відповідним зовнішньоекономічним договором клієнта­резидента.

Підсумуємо: на нашу думку, у чинному законодавстві немає норм, що зобов’язують імпортерів отримувати паперові копії електрон­них МД для підтвердження факту ввезення товарів за імпортними операціями. Інакше перекручується власне сенс спрощеної процедури електронного декларування. Водночас слід бути готовим до того, що місцеві податківці можуть вимагати пред’явити паперову копію електронної МД. Задовольняти такі вимоги чи ні — вирішувати самому імпортеру.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі