Теми статей
Обрати теми

Дохід від здавання брухту чорних металів не оподатковується

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Дохід від здавання брухту чорних металів не оподатковується

Чи підлягає з 01.01.13 р. оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб дохід, отриманий фізичною особою за зданий брухт чорних металів?

 

З 01.01.13 р. відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної податкової служби та у зв’язку з проведенням адмі­ністративної реформи в Україні» від 05.07.12 р. № 5083­VI не є об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб дохід, отриманий фізичною особою за зданий (проданий) ним брухт чорних металів.

Підпунктом 164.2.18 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) встановлено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий платником податку за зданий (проданий) ним брухт дорогоцінних металів, крім доходу, отриманого за брухт дорогоцінних металів, проданий Національному банку України.

Під час виплати доходів за зданий (проданий) платником податку брухт дорогоцінних металів особа, яка його закуповує, вважається податковим агентом та зобов’язана утримати податок із суми такої виплати за ставкою, встановленою розділом IV ПКУ.

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань,
 розміщеної на офіційному сайті ДПСУ
(www.sts.gov.ua, розд.160.03)

 


Примітка редакції. Нагадаємо, що після змін, унесених до ПКУ Законом № 5083, виникла неоднозначна ситуація з обкладенням з 1 січня 2013 року аналогом податку на доходи фізичних осіб доходів від продажу брухту чорних металів (див. Тему тижня «Податковий кодекс: чергова порція «поліпшень» // «БТ», 2012, № 35, с. 33, а також статтю «Збирання вторсировини: організація діяльності та облік» // «БТ», 2012, № 43, с. 28). З одного боку, цей вид доходу було виключено з оподатковуваних (п.п. 164.2.18 ПКУ), з іншого боку, — не включено до переліку звільнених від оподаткування доходів (п.п. 165.1.25 ПКУ). Судячи з наведеного вище роз’яснення, ДПСУ зайняла нефіскальну позицію з цього питання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі