Теми статей
Обрати теми

Внесення змін щодо видів діяльності до Свідоцтва єдиноподатника-юрособи — чи потрібно це робити?

Редакція БТ
Лист від 13.09.2012 р. № 1844/0/61-12/15-2216

Внесення змін щодо видів діяльності до Свідоцтва єдиноподатника­юрособи — чи потрібно це робити?

 

ДПСУ з посиланням на п.п. 4 п. 299.12 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) зазначила: якщо юридична особа — платник єдиного податку бажає внести зміни до раніше виданого Свідоцтва платника єдиного податку (далі — Свідоцтво) в частині видів господарської діяльності, то вона подає заяву за формою, яка затверджена наказом МФУ від 20.12.11 р. № 1675. При цьому рішення щодо термінів подання зазначеної заяви приймається юридичною особою — платником єдиного податку самостійно.

Позиція ДПСУ виглядає дивною. На наш погляд, вносити зміни щодо здійснюваних видів діяльності до Свідоцтва єдино­податника­юрособи не потрібно взагалі. Обґрунтуємо свою позицію.

З 01.01.12 р. зазначати плановані (обрані) види діяльності у заяві мали лише підприємці усіх груп (п.п. 5 п. 298.3 ПКУ). Саме ці види діяльності податківці вписували у Свідоцтва підприємців (п.п. 5 п. 299.11 ПКУ). І у випадку здійснення ними видів діяльності, які не були зазначені у Свідоцтвах, до них застосовувалась підвищена ставка єдиного податку (15 %), а з наступного податкового періоду такі єдиноподатники мали повернутися на загальну систему оподаткування (п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ).

Що стосується юридичних осіб, то для них таких норм ПКУ не передбачав. А тому юрособи з 01.01.12 р. мали право здійс­нювати усі незаборонені на спрощенці види діяльності.

З 01.07.12 р. зазначення видів діяльності у заяві та у Свідоцтві стало обов’язкове не для усіх підприємців, а лише для груп 1 і 2 (оновлені п.п. 5 п. 298.3 і п.п. 5 п. 299.11 ПКУ). Усі інші єдиноподатники­фізособи так само, як і юрособи, мають право здійснювати усі не заборонені на спрощенці види діяльності.

Однак на практиці при переході з 2012 року на спрощенку деякі єдиноподатники­юрособи помилково зазначали у заяві види діяльності, що планували здійснювати у період роботи на спрощенці. Ці види діяльності податківці (теж помилково) вписали їм у Свідоцтво.

На наш погляд, на сьогодні, незважаючи на наявність вписаних видів діяльності у Свідоцтві, єдиноподатники (крім груп 1 і 2) мають право здійснювати усі не заборонені на спрощенці види діяльності, а не лише зазначені у Свідоцтві. Крім того, вписані види діяльності не роблять Свідоцтво недійсним. Так що, маючи на руках таке Свідоцтво, не потрібно хвилюватися — таке Свідоцтво дійсне, а здійснювати можна усі види діяльності, дозволені для спрощеної системи, а не лише зазначені у ньому. Це актуально не тільки для єдиноподатників­юросіб, а й для підприємців групи 3, які отримали Свідоцтво у першому півріччі 2012 року (до змін 01.07.12 р.), коли обрані види діяльності зазначалися і для них.

(Лист ДПСУ від 13.09.12 р. № 1844/0/61­12/15­2216Є)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі