Теми статей
Обрати теми

Наслідки незбігу номера податкової накладної та порядкового номера в Реєстрі

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Наслідки незбігу номера податкової
накладної та порядкового номера в Реєстрі

Якщо у продавця порядковий номер у Реєстрі виданих та отриманих податкових накладних не збігається з номерами, зазначеними в самих податкових накладних, чи можуть податківці при перевірці в покупця виключити з податкового кредиту суми ПДВ за такими податковими накладними?

(м. Харків)

 

Відповідно до п. 201.15 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) кожен платник ПДВ веде в електрон­ному вигляді Реєстр виданих та отриманих податкових накладних* (далі — Реєстр), у I розділі якого вказуються порядковий номер податкової накладної (ПН), дата її виписування, загальна сума постачання та сума нарахованого податку.

* З березня 2013 року буде застосовуватися нова форма Реєстру. Докладніше — на с. 28 цього номера.

Згідно з п. 9 Порядку ведення реєстру виданих та отриманих податкових накладних, затвердженого наказом ДПАУ від 24.12.10 р. № 1002 (далі — Порядок № 1002), номер виданої ПН в розділі І Реєстру вказується таким чином:

у гр. 1 записується порядковий номер запису в Реєстрі;

у гр. 3 наводиться порядковий номер ПН, що відповідає номеру з графи 1.

Відповідно до п. 3 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом МФУ від 01.11.11 р. № 1379 (далі — Порядок № 1379), порядковий номер ПН присвоюється згідно з її номером у Реєстрі та не містить літер чи інших символів. Таким чином, номери ПН в Реєстрі відображатимуться у вигляді числової послідовності: «1», «2», «3» і так далі.

Аналогічно присвоюється порядковий номер і виписуваним розрахункам коригувань (РК) (п. 18 Порядку № 1379). Так, якщо першими з початку періоду документами будуть дві ПН, а потім РК, то йому буде присвоєно номер «3». У результаті здебільшого гр. 3 повторюватиме гр. 1.

Водночас варто зазначити, що незбіг показників гр. 1 і гр. 3 може мати місце. Наприклад, при експорті у гр. 3 розділу I згідно з п. 9.3 Порядку № 1002 слід зазначати номер «експортної» митної декларації (МД), її останні 6 знаків (див. лист ДПАУ від 26.01.11 р. № 2049/7/16­1117). Однак якщо у гр. 3 проставлено номер МД, то номер наступної ПН має відповідати наступному порядковому номеру запису в Реєстрі.

Якщо ж продавець усе­таки заповнив Реєстр із порушенням нумерації ПН у розділі I та подав його до податкових органів, то такий Реєстр не може бути визнано недійсним чи неподаним (розділ 130.23 ЄБПЗ)*. Однак це порушення може призвести до накладення на продавця — платника ПДВ адміністративного штрафу, передбаченого ст. 1631 Кодексу України про адміністративні правопорушення, у розмірі від 85 до 170 грн., а при повторному протягом року порушенні — від 170 до 255 грн.

* Єдина база податкових знань, розміщена на сайті ДПСУ: www.sts.gov.ua

При цьому, на нашу думку, наслідків для покупця в питанні формування податкового кредиту не повинно бути. Згідно з п. 6.3 Порядку № 1379 покупець — платник ПДВ втрачає право на включення до складу податкового кредиту ПН лише у трьох випадках:

— за відсутності факту реєстрації ПН платником ПДВ — продавцем товарів/послуг у Єдиному реєстрі ПН (за наявності підстав для такої реєстрації);

— при порушенні порядку запов­нення ПН;

— якщо ПН виписано платником, звільненим від сплати ПДВ за рішенням суду, після набуття сили таким рішенням суду.

Як зазначено в запитанні 7 Узагальнюючої податкової консультації з окремих питань відображення в податковому обліку з податку на додану вартість звітного періоду податкових накладних, виписаних у попередніх періодах, та формування на їх підставі податкового кредиту, затвердженої наказом ДПСУ від 16.02.12 р. № 127**, порушенням порядку заповнення ПН вважатиметься або відсутність у ПН хоча б одного з показників, що є її обов’язковим реквізитом (перелічені в п. 201.1 ПКУ), або невідповідність показників, зазначених у ПН, умовам постачання.

** Текст цієї Узагальнюючої податкової консультації див. у «БТ», 2012, № 9, с. 17.

Однак суди при розгляді питання про порушення порядку запов­нення займають ще лояльнішішу позицію. Так, у постанові ВАдСУ від 15.03.12 р. № К­60198/09 зазначено, що порушення в порядку складання ПН (відсутність номера й дати ПН, одиниці виміру товару, адреси одержувача тощо) не є істотними недоліками достовірності відображення операцій та відповідно не повинні стати причиною виключення сум ПДВ за такою ПН із податкового кредиту. Саме таку правову позицію було висловлено і в постанові ВАдСУ від 06.12.05 р.

Таким чином, уключення до Ре­єстру за помилковим номером у продавця ПН не є підставою для відмови у включенні сум ПДВ за такою ПН до складу податкового кредиту в покупця (за наявності оригіналу ПН). Покупець не несе відповідальності за неправильне відображення нумерації ПН у Реєстрі продавця.

 

Дар’я КРАВЧЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі