Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації про застосування положень Податкового кодексу України в частині використання води юридичними особами, фізичними особами — підприємцями та платниками єдиного податку для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб

Редакція БТ
Наказ від 21.12.2012 р. № 1180

ЗБІР ЗА СПЕЦВОДОКОРИСТУВАННЯ:

правила сплати при оренді приміщень
 — лояльна позиція ДПСУ

Наказ Державної податкової служби України від 21.12.12 р. № 1180

«Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації про застосування положень Податкового кодексу України в частині використання води юридичними особами, фізичними особами — підприємцями та платниками єдиного податку для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб»

 

Наказом , що коментується, затверджено Узагальнюючу податкову консультацію про застосування положень Податкового кодексу України в частині використання води юридичними особами, фізичними особами — підприємцями та платниками єдиного податку для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб (далі — УПК № 1180), у якій податківці пояснили деякі нюанси сплати збору за спеціальне використання води (далі — збір за спецводокористування) для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб.

1. Використання води для санітарно-гігієнічних потреб. Нагадаємо, що після внесення змін Законом України від 24.05.12 р. № 4834-VI* (набрав чинність 01.07.12 р.) до п. 323.2 та п.п. 324.4.1 ПКУ з’явилися норми, відповідно до яких від сплати збору за спецводокористування звільняються юридичні особи, фізичні особи — підприємці та платники єдиного податку за воду, що використовується для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб.

* Див. Тему тижня «Податковий кодекс: аналізуємо зміни» // «БТ», 2012, № 29, с. 22.

На наш погляд, унесення таких змін до ПКУ мало б звільнити від сплати збору платників за обсяги води, що використовуються водокористувачами для задоволення таких потреб незалежно від того, чи споживається вода на інші цілі.

Але податківці як і раніше (лист від 01.08.12 р. № 20820/7/15-2117**), так і в УПК № 1180, з цього приводу мають іншу думку: якщо вода використовується не лише для задоволення власних питних і санітарно-гігієнічних потреб, а й на інші цілі (наприклад, виробничі), то сплачувати збір слід на загальних підставах за весь обсяг фактично використаної води.

** Див. ком «Збір за спецводокористування сплачується з усього обсягу води, якщо її використовують не лише на санітарно-гігієнічні потреби — фіскальна позиція ДПСУ» // «БТ», 2012, № 36, с. 7.

2. Сплата збору при оренді . Раніше не можна було дати однозначну відповідь на запитання: чи звільняється від сплати збору за спецводокористування орендодавець, якщо і орендодавець, орендар використовують воду лише на санітарно-гігієнічні потреби? Адже в ПКУ не вказано, що включає поняття «використання води для власних потреб»***.

*** Детальніше про це див. консультацію «Сплата збору за спецводокористування при оренді приміщення» // «БТ», 2012, № 40, с. 30.

Відповідь на це запитання податківці надали в УПК № 1180 (див. «Сплата водозбору при оренді приміщень — лояльний підхід податківців» на с. 6).

 

Сплата водозбору при оренді приміщень
 — лояльний підхід податківців

Витяг з УПК № 1180

«Якщо суб’єкт господарювання (у т. ч. платник єдиного податку) при здійсненні господарської діяльності використовує воду для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб, має дозвіл на спеціальне водокористування (договір на поставку води з водокористувачем — постачальником води) та надає в оренду власне приміщення (нежитлове або житлове) іншому суб’єкту господарювання (у т. ч. платнику єдиного податку), в якому орендарем (у т. ч. платником єдиного податку) використовується вода для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб, то такі орендодавець та орендар не є платниками Збору.

У разі використання води суб’єктом господарювання — орендодавцем приміщення, який має дозвіл на спеціальне водокористування (договір на поставку води з водокористувачем — постачальником води), для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб, а орендарем, який не має окремого дозволу на спеціальне водокористування (договору на поставку води з водокористувачем — постачальником води), — в тому числі на інші, ніж власні питні та санітарно-гігієнічні потреби, платником Збору є водокористувач — орендодавець приміщення за весь фактичний обсяг використаної води (у тому числі за фактичний обсяг води, використаної орендарем)».

 

Тобто, як бачимо, податківці вважають, що у випадку, коли і орендар, і орендодавець використовують воду для задоволення виключно питних і санітарно-гігієнічних потреб, то ні орендар, ні орендодавець сплачувати збір не будуть.

Водночас якщо орендар використовує воду на інші цілі (наприклад, виробничі), то сплачувати збір має орендодавець, який уклав договір на поставку, води. При цьому не має значення, на які цілі він використовує воду.

Щоб не виникало суперечок з податківцями щодо цілей використання води, у договорі оренди радимо вказати, що вода орендарем має використовуватись для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб. Наявність такої умови дасть орендодавцеві змогу у випадку використання води орендарем і на інші цілі (виробничі), вимагати від нього відшкодування шкоди (покриття витрат на сплату збору та штрафних санкцій), завданої такими діями.

Якщо орендодавець бажає взагалі уникнути сплати збору за спецводокористування, навіть коли вода орендарем використовується не тільки для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб, а й на інші цілі, то йому необхідно подбати про те, щоб орендар самостійно уклав договір на поставку води з постачальником води. У такому разі орендодавець, використовуючи воду для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб, звільнятиметься від сплати збору, а орендар, маючи договір на поставку води, буде сплачувати збір за весь обсяг використаної ним води в орендованому приміщенні. Такий підхід підтримують також податківці у консультації, наведеній у розд. 270.01 ЄБПЗ.

3. Подання звітності за рік. Останнє питання, на яке звернули увагу податківці в УПК № 1180, стосується подання звітності зі збору за спецводокористування у випадку, коли протягом року суб’єкт господарювання звільняється від його сплати. До вирішення цього питання податківці також підійшли на диво лояльно і дозволили суб’єктам господарювання, які використовують воду для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб, а отже, з 01.07.12 р. не є платниками збору, не подавати податкову звітність починаючи з III кварталу 2012 року.

Нагадаємо, що раніше податківці (лист від 01.08.12 р. № 20820/7/15-2117) з цього приводу мали іншу думку і вимагали від суб’єктів господарювання подавати звітність до кінця 2012 року , аргументуючи це тим, що декларація заповнюється наростаючим підсумком з початку року. Потім у ЄБПЗ (розд. 270.07)* була розміщена консультація, в якій податківці вказали, що декларацію зі збору можна не подавати, якщо надати заяву про відсутність об’єктів для обчислення збору.

* Див. консультацію «Щоб не подавати звітність з водозбору, слід подати заяву про відсутність об’єкта оподаткування» // «БТ», 2012, № 41, с. 42.

Як бачимо, тепер і заяву подавати не потрібно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі