Теми статей
Обрати теми

Про оподаткування операцій з постачання програмної продукції з 1 січня 2013 року

Редакція БТ
Лист від 06.12.2012 р. № 6709/0/61-12/15-1415

ПОСТАЧАННЯ
ПРОГРАМНОЇ ПРОДУКЦІЇ:

пільга з ПДВ — НЕ лише
для суб’єктів IT-індустрії!

Лист Державної податкової служби України від 06.12.12 р. № 6709/0/61-12/15-1415

«Про оподаткування операцій з постачання програмної продукції з 1 січня 2013 року»

 

Лист ДПСУ, що коментується, присвячено тому самому питанню, що й лист ДПС м. Києва від 02.10.12 р. № 6239/10/06-408 (див. коментар у «БТ», 2012, № 47, с. 10), а саме: чи потрібно для застосування пільги з ПДВ, установленої в п. 261 підрозд. 2 розд. ХХ Податкового кодексу України (далі — ПКУ), реєструватися як суб’єкт, що застосовує особливості обкладення податком на прибуток відповідно до п. 15 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Нагадаємо, що ДПС м. Києва в зазначеному листі наполягала на неможливості застосування пільги з ПДВ окремо від пільги з податку на прибуток. Ми ж із таким підходом категорично не погоджувалися, і в редакційному коментарі до листа столичних податківців спробували обґрунтувати помилковість такого підходу.

Радує, що ДПСУ підтримала нашу позицію і на базі тільки одного формулювання ПДВшної пільги (п. 261 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ) у листі, що коментується, дійшла такого висновку: звільнення від обкладення ПДВ поширюється на операції з постачання програмної продукції незалежно від реєстрації платника ПДВ як суб’єкта, що застосовує особливості обкладення податком на прибуток підприємств — суб’єктів індустрії програмної продукції, передбачених п. 15 підрозд. 10 розд. XX ПКУ.

Додати або заперечити висновки ДПСУ не можемо, ми повністю з ними згодні. А за докладнішим обґрунтуванням правильності саме такого підходу рекомендуємо звернутися до редакційного коментаря до згаданого листа столичних податківців.

Таким чином, усі платники ПДВ, зареєстровані такими відповідно до норм ПКУ, мають право на застосування пільги з ПДВ при постачанні програмної продукції, навіть якщо їх не зареєстровано як суб’єктів, котрі застосовують особливості обкладення податком на прибуток.

Сподіватимемося, що в такому ж нефіскальному ключі ДПСУ роз’яснить і особливості визначення терміна «програмна продукція».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі