Теми статей
Обрати теми

Сплата земельного податку членами фермерського господарства

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Сплата земельного податку членами фермерського господарства

Фермерське господарство — платник фіксованого сільськогосподарського податку користується земельними ділянками, що надані у приватну власність фізичним особам — членам цього господарства для ведення фермерського господарства. Як оформити такі відносини та хто має сплачувати земельний податок за такі землі?

(м. Харків)

 

1. Оформлення відносин. Відповідно до ст. 1 Закону України «Про фермерське господарство» від 19.06.03 р. № 973-IV (далі — Закон про ФГ) фермерське господарство (далі — ФГ) є формою підприємницької діяльності громадян із створенням юридичної особи, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, займатися її переробкою та реалізацією з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих їм для ведення ФГ, відповідно до закону.

У своїй господарській діяльності ФГ може використовувати (ч. 1 ст. 12 Закону про ФГ, ч. 1 ст. 31 Земельного кодексу України):

— земельні ділянки, що є власністю ФГ, як юридичної особи;

— земельні ділянки, що належать громадянам — членам ФГ на праві приватної власності;

— орендовані земельні ділянки.

При цьому право володіння і користування земельними ділянками, що належать учасникам ФГ, надаються ФГ як окремій юридичній особі відповідно до ч. 2 ст. 12 Закону про ФГ. Тобто ФГ як юридична особа отримує право володіння і користування земельними ділянками, що належать учасникам ФГ, згідно з вимогами закону, що у свою чергу не потребує укладення окремих угод для врегулювання відносин щодо володіння та користування такими земельними ділянками. На користь цього свідчать і приписи ч. 4 ст. 1 Закону про ФГ, якими вказано, що у Статуті ФГ, зокрема, зазначаються порядок формування майна (складеного капіталу), органи управління, порядок прийняття ними рішень, порядок вступу до господарства та виходу з нього й інші положення, що не суперечать законодавству України. Тобто питання володіння та користування земельними ділянками, що належать членам ФГ, може бути врегульовано у Статуті ФГ, без укладення додаткових цивільно-правових договорів. Також у статуті має бути визначено порядок розподілу прибутків і збитків ФГ. На це звертало увагу Держпідприємництва у своїх листах від 08.08.08 р. № 6784 та від 28.12.09 р. № 16241.

Державна інспекція з контролю за використанням і охороною земель у листі від 02.03.06 р. № 6-13-312/157 указала, що члени ФГ можуть визначати на договірній основі порядок користування земельними ділянками, зокрема, шляхом укладення договору про спільну діяльність* або договору оренди** земельних ділянок між членами ФГ та ФГ в особі його голови. Однак, на наш погляд, це стосується лише тих земельних ділянок, які не були передані членами ФГ у володіння та користування ФГ при його створенні чи реорганізації.

* Детальніше див. статті «Спільна діяльність: засади оформлення та обліку» / «БТ», 2010, № 14, с. 33, «Спільна діяльність: аналізуємо зміни в ПКУ» // «БТ», 2011, № 37, с. 16, «Спільна діяльність: новий бухгалтерський облік» // «БТ», 2011, № 37, с. 30 та «Спільна діяльність: рекомендації щодо бухгалтерського обліку «від Мінфіну» // «БТ», 2012, № 17, с. 54.

** Детальніше див. Тему тижня «Оренда основних засобів» // «БТ», 2012, № 24, с. 33.

Однак передаючи земельну ділянку при створенні ФГ або укладаючи договір про надання її у користування член ФГ не передає земельну ділянку у власність ФГ, а лише надає такій юридичній особі права володіння та користування.

2. Земельний податок. Що стосується сплати земельного податку, то відповідно до ст. 269 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) платниками земельного податку є власники земельних ділянок чи земельних часток (паїв), а також землекористувачі (особи, які мають право постійного користування земельною ділянкою, яка перебуває у державній чи комунальній власності, або орендують такі ділянки).

При передачі земельних ділянок у користування ФГ, як сказано вище, право власності залишається за членом ФГ, тому він і буде платником земельного податку.

Землевласник — фізична особа відповідно до п. 281.1 ПКУ має право на пільги щодо сплати земельного податку, якщо є;

— інвалідом I і II груп;

— фізичною особою, яка виховує троє і більше дітей віком до 18 років;

— пенсіонером за віком;

— ветераном війни;

— фізичною особою, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Однак такі пільги надаються лише на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм, указаних у п.п. 281.2 ПКУ:

— для ведення особистого селянського господарства — у розмірі не більш як 2 га;

— для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах — не більш як 0,25 га, у селищах — не більш як 0,15 га, у містах — не більш як 0,10 га;

— для індивідуального дачного будівництва — не більш як 0,10 га;

— для будівництва індивідуальних гаражів — не більш як 0,01 га;

— для ведення садівництва — не більш як 0,12 га.

На земельні ділянки, розмір яких перевищує ці нормативи, пільги встановленні п. 281.1 ПКУ не поширюються.

Крім цих пільг, громадяни — члени ФГ також можуть скористатись окремою пільгою, якщо земля передається в користування платнику фіксованого сільськогосподарського податку. Так, відповідно до п. 281.3 ПКУ від сплати земельного податку звільняються власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі (у тому числі громадяни — члени ФГ) за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику фіксованого сільськогосподарського податку.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі