Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків і зборів

Редакція БТ
Наказ від 06.11.2012 р. № 1146

ПОРЯДОК ОБЛІКУ
 ПЛАТНИКІВ ПОДАТКІВ:

унесено зміни, пов’язані з «єдиним вікном»

Наказ Міністерства фінансів України від 06.11.12 р. № 1146

«Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків і зборів»

 

1. Чим зумовлені зміни. Наказом, що коментується, унесено зміни до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом МФУ від 09.12.11 р. № 1588 (далі — Порядок № 1588). Зміни пов’язані з набуттям чинності з 17.12.12 р.:

1) Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо взяття на облік юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців»* від 24.05.12 р. № 4839-VI (далі — Закон № 4839), яким було внесено корективи до законів України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.03 р. № 755-IV (далі — Закон про держреєстрацію) і «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI;

2) відповідними положеннями Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення деяких податкових норм» від 24.05.12 р. № 4834-VI**.

* Див. ком. «Реєстраційні новації: унесено зміни до порядку реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» // «БТ», 2012, № 27, с. 5.

** Див. додаток «Документи» // «БТ», 2012, № 28, с. 3.

Нагадаємо, що цими законами завершено впровадження у практику принципу «єдиного вікна». За новою процедурою виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (ЄДР) є єдиним документом, що використовується для ідентифікації під час здійснення господарської діяльності та відкриття рахунка в банку. У ній з 17.12.12 р. повинні вказуватися всі «реєстраційні» відомості про суб’єкта господарювання.

Держреєстратор передає органам державної статистики, ДПС, ПФУ повідомлення та відомості з реєстраційних карток про здійснення реєстраційних дій, у тому числі щодо створення або ліквідації відокремлених підрозділів юридичних осіб (ч. 1 ст. 6 Закону про реєстрацію)***. При цьому самостійно ставати на облік в органах ДПС, ПФУ, статистики суб’єктам господарювання, відомості про яких містяться в ЄДР, уже не потрібно.

*** Див. також ком. «Держреєстрація по-новому: Держреєстраційна служба роз’яснює особливості» // «БТ», 2013, № 2, с. 12.

Банки та інші фінансові установи мають відкривати поточні та інші рахунки платникам податків — юридичним особам, відокремленим підрозділам фізичних осіб — підприємців на підставі виписки з ЄДР. І лише тим особам, відомості про яких не включено до ЄДР, для відкриття рахунка знадобиться довідка органу ДПС про взяття їх на облік.

Щоб привести норми Порядку № 1588 у відповідність до зазначених норм, до нього було внесено зміни.

2. Замість довідки за ф. № 4-ОПП має використовуватися виписка з ЄДР. Тепер чітко передбачено, що взяття на облік юридичних осіб та їх відокремлених підрозділів, відомості про яких містяться в ЄДР, як платників податків і зборів в органах ДПС підтверджується випискою з ЄДР (п. 3.8 Порядку № 1588). Довідка за ф. № 4-ОПП видаватиметься лише в разі взяття на облік тих платників податків, для яких законом установлено особливості їхньої держреєстрації та відомості про яких не містяться в ЄДР, у тому числі у випадку взяття на облік договорів про спільну діяльність і договорів управління майном (п. 3.10 Порядку № 1588). Відповідно з п. 3.11 Порядку № 1588 вилучено положення стосовно того, що Довідка про взяття на облік платника податків за ф. № 4-ОПП (свідоцтво за ф. № 4-УРП) є єдиним документом, що підтверджує взяття його на облік в органі ДПС.

Аналогічні норми передбачено і щодо фізичних осіб — підприємців (п. 6.7 Порядку № 1588). Довідка про взяття на облік за ф. № 4-ОПП надсилається (видається) тільки фізичній особі, яка здійснює незалежну професійну діяльність (п.п. 6.9.3 Порядку № 1588).

3. У разі зміни відомостей про юридичну особу або фізичну особу — підприємця видаватиметься нова виписка з ЄДР. Так, згідно з п. 9.6 Порядку № 1588 після оновлення відомостей Єдиного банку даних юридичних осіб або Реєстру самозайнятих осіб на підставі інформації ЄДР про внесення змін до відомостей щодо юридичних осіб або фізичних осіб — підприємців орган ДПС передає до ЄДР відповідні відомості із зазначенням: дати внесення даних до відомчого реєстру, дати і номера запису про взяття на облік, назви та ідентифікаційного коду органу ДПС, в якому платник податків перебуває на обліку.

Аналогічно до ЄДР передаватиметься інформація щодо змін до Єдиного банку даних юридичних осіб або Реєстру самозайнятих осіб у разі отримання з ЄДР даних про зміну місцезнаходження (місця проживання) платника податків, пов’язану зі зміною адміністративно-територіальної одиниці (п. 10.1 Порядку № 1588). І лише стосовно платників податків, для яких законом установлені особливості держреєстрації та відомості про яких не містяться в ЄДР, передбачено видачу нової довідки за ф. № 4-ОПП.

Не пізніше наступного робочого дня після отримання від органів ДПС відомостей про внесення відповідних відомостей до відомчих реєстрів держреєстратор має видати заявнику змінену виписку (ч. 10 ст. 19, ч. 15 ст. 29 Закону про реєстрацію).

4. Стосовно обліку великих платників податків передбачено аналогічні норми. Так, згідно з п.п. 10.2.3 Порядку № 1588 дані про взяття на облік платника податків, уключеного/не включеного до Реєстру великих платників податків, відомості про якого містяться в ЄДР, передаються до ЄДР у день узяття на облік в органі ДПС за новим місцем обліку із зазначенням: дати і номера запису про взяття на облік, назви та ідентифікаційного коду органу ДПС, в якому платника податків узято на облік. При цьому уточнено, що повідомлення за ф. № 15-ОПП надсилається до фінансових установ, в яких відкрито рахунки такого платника податків, і платнику податків протягом 5 робочих днів (пп. 10.2.3, 10.3.2, 10.3.3 Порядку № 1588).

5. У разі припинення діяльності юридичною особою, відомості про яку містяться в ЄДР, вона може подати відповідні документи до органу ДПС за своїм бажанням (тобто робити це юридична особа не зобов’язана). І лише юридичні особи, для яких законом установлено особливості їх держреєстрації та відомості про яких не містяться в ЄДР, зобов’язані подати документи до органу ДПС у 3-денний строк після прийняття рішення про припинення (п.п. 11.1.1 Порядку № 1588).

У разі припинення діяльності фізичної особи — підприємця він також подає заяву за ф. № 8-ОПП — тепер за бажанням (п.п. 11.12.1 Порядку № 1588). Обов’язок подання цієї форми до органу ДПС установлено тільки для фізичних осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність (п.п. 11.12.2 Порядку № 1588).

6. При знятті з обліку в органах ДПС відокремлених підрозділів, розміщених на території тієї самої територіальної громади, що і юридична особа, дані про зняття з обліку передаються органом ДПС за основним місцем обліку такого платника податків до ЄДР із зазначенням: дати і номера запису про зняття з обліку, назви та ідентифікаційного коду органу ДПС, в якому платника податків знято з обліку, причини зняття з обліку (п. 11.13 Порядку № 1588).

7. У зв’язку зі скасуванням довідки за ф. № 4-ОПП для осіб, відомості про яких містяться в ЄДР, було внесено зміни до відповідних реєстраційних документів, наведених у додатках до Порядку № 1588.

Зауважимо також: якщо держреєстрацію юридичної особи та фізичної особи — підприємця було проведено до набуття чинності Законом № 4839, для відкриття рахунків у банках та інших фінансових установах може використовуватися довідка про взяття на облік платника, видана органом ДПС, ПФУ (ч. 2 розд. II Закону № 4839). Тож усім особам обов’язково звертатися до держреєстратора для заміни виписки не потрібно.

Наказ, що коментується, набрав чинності з 24.12.12 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі