Теми статей
Обрати теми

Продаж автомобіля під час простою

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Продаж автомобіля під час простою

Підприємство не працює (немає доходів, але амортизація нараховується), має на балансі дві машини. Стосовно них прийнято рішення про їх продаж у грудні 2012 року фізичній особі, у зв’язку з чим машини було знято з обліку в ДАІ (є акти на надані послуги: перевірка за базами заставного майна тощо).

Підкажіть, як слід відображати в податковому обліку: послуги ДАІ; амортизацію; витрати на обов’язкове страхування цивільної відповідальності (хоча машини не використовувалися, страховку оплатили на початку року); послуги банку?

Крім того, на балансі значиться залишок палива (15 л у баках) — як правильно списати таке паливо при продажу?

(м. Харків)

 

Витрати під час простою. Перш за все зауважимо, що податківці не перший рік упереджено ставляться до відображення в податковому обліку витрат, понесених у період простою*. І хоча останнім часом стосовно деяких простійних виплат податківці погодилися з «витратністю», у цілому фіскальне ставлення вбачається й сьогодні. Так, у роз’ясненнях з ЄБПЗ** податківці дозволили включати до складу податкових витрат:

— витрати на утримання технологічного обладнання, понесені під час простою, за винятком випадків його консервації (див. консультацію в розділі 110.07.04 ЄБПЗ — щоправда, на сьогодні цю консультацію позначено як нечинну);

— заробітну плату працівників, виплачену за час вимушеного простою підприємства (див. консультацію в розділі 110.07.17 ЄБПЗ).

* Із приводу відображення в обліку «простійних» виплат див. також статтю «Витрати в період простою: особливості відображення в обліку з податку на прибуток» // «БТ», 2012, № 17, с. 14.

** Єдина база податкових знань, розміщена на сайті ДПСУ: www.sts.gov.ua

Водночас основний засіб, що тимчасово не використовується в госпдіяльності платника податків, податківці вимагають виводити з експлуатації і відповідно припиняти нарахування амортизації в податковому обліку (див. «На основний засіб під час простою амортизація не нараховується»).

 

На основний засіб під час простою амортизація не нараховується

Із роз’яснень у розділі 110.09.01 ЄБПЗ

«Запитання: До якої групи витрат відносяться амортизаційні нарахування на основний засіб у звітному періоді, в якому такий засіб не використовується для надання послуг?

Відповідь: Якщо об’єкт основних засобів не використовується у господарській діяльності, платник податку має вивести такий об’єкт з експлуатації та припинити нарахування амортизації в податковому обліку.»

«Запитання: Чи потрібно платнику податку на прибуток виводити з експлуатації основні засоби у разі тимчасового припинення господарської діяльності та чи нараховується амортизація на них, якщо виведення з експлуатації не здійснюється?

Відповідь: <…>

Якщо основні засоби не використовуються в господарській діяльності платника податку, то згідно з п. 144.3 ст. 144 ПКУ вони є невиробничими основними засобами (необоротні матеріальні активи), витрати на придбання/самостійне виготовлення та ремонт, а також реконструкцію, модернізацію або інше поліпшення яких не підлягають амортизації.

З урахуванням зазначеного, у разі тимчасового припинення господарської діяльності платник податку на прибуток повинен вивести з експлуатації основні засоби та зупинити нарахування амортизації на них».

 

Виняток податківці зробили тільки для випадку виведення з експлуатації окремого об’єкта основних засобів на кілька днів протягом місяця. Для цієї ситуації вони підтвердили таке: «Якщо протягом місяця здійснено виведення з експлуатації окремого об’єкта основних засобів та його зворотне введення в експлуатацію, то нарахування амортизацій по такому об’єкту не призупиняється» (розділ 110.09.01 ЄБПЗ).

Тому не виключено, що перевіряючі наполягатимуть на тому, що підприємство зобов’язане було вивести з експлуатації транспортні засоби, які простоювали, і надалі не нараховувати на них амортизацію. Однак ще раз підкреслимо: законодавчих підстав для проведення таких дій немає, і примусити до них підприємство податківці не мають права, оскільки в Податковому кодексі України (далі — ПКУ) прийняття відповідного рішення віддано на відкуп власника основних засобів, і таке рішення має бути оформлено відповідними документами. Зокрема, із цього приводу в п.п. 146.18 ПКУ зазначається таке: «виведення з експлуатації будь-якого об’єкта основних засобів здійснюється за результатами ліквідації, продажу, консервації на підставі наказу керівника підприємства, а в разі їх примусового відчуження чи конфіскації — згідно із законом».

Причому тимчасове невикористання основних засобів у господарській діяльності не означає, що вони стали невиробничими. Адже навіть у ПКУ передбачається можливість, зокрема, консервації основних засобів, яка не свідчить про необхідність їх переведення до невиробничих.

Однак для підстраховування не зашкодить видати будь-який розпорядчий документ (наприклад, наказ), підкріплений бізнес-планом (датовані «допростійним» періодом), з яких випливатиме, що невикористання транспортних засобів має тимчасовий характер і надалі їх буде задіяно у виробничій (господарській) діяльності. А те, що ці сподівання в майбутньому не справдилися, суті не змінює, тут головне — спрямованість.

Водночас украй небажано завчасно підкріплювати документально, що транспортні засоби призначено для продажу. У цьому випадку перевіряючі точно наполягатимуть на тому, що такі транспортні засоби мало бути виведено з експлуатації у зв’язку з продажем, що підтверджується і порядком відображення їх у бухгалтерському обліку. Адже на дату прийняття рішення про продаж основні засоби переводяться до складу необоротних активів, утримуваних для продажу, та амортизація на них припиняє нараховуватися (п. 6 розд. ІІ П(С)БО 27 «Необоротні активи, утримувані для продажу, та припинена діяльність»).

Витрати на оплату послуг банку в період простою та витрати на обов’язкове страхування цивільної відповідальності, на нашу думку, також може бути включено до складу податкових витрат, оскільки вони здійснюються у зв’язку з господарською діяльністю. Тут убачається аналогія з витратами на оплату праці під час простою, які податківці дозволяють відображати в податковому обліку.

Ми вважаємо, що такі витрати можна відобразити в тих самих статтях, у складі яких вони показуються у звичайних умовах господарювання. Зокрема:

— витрати на амортизацію основних засобів, витрати на обов’язкове страхування цивільної відповідальності, пов’язаної з експлуатацією транспортних засобів* за «звичайною» статтею (залежно від напрямку використання основного засобу: адміністративні, збутові витрати тощо);

— витрати на послуги банку — у складі адміністративних витрат (абз. «є» п.п. 138.10.2 ПКУ).

* Нагадаємо, що такі витрати належать до складу податкових згідно з п.п. 140.1.6 ПКУ. Докладніше про податковий облік витрат на страхування див. статтю «Витрати на страхування: відображаємо в обліку» // «БТ», 2012, № 24, с. 22.

Водночас з урахуванням рекомендацій податківців стосовно порядку відображення в Податковій декларації з податку на прибуток (далі — декларація) «простійної» зарплати зазначені витрати можна відобразити і в рядку 06.4.39 «Інші витрати господарської діяльності, до яких розділом ІІІ Податкового кодексу України прямо не встановлено обмежень щодо віднесення до складу витрат» додатка ІВ до рядка 06.4 декларації.

Із запитання випливає, що транспортні засоби було знято з обліку в ДАІ у грудні 2012 року. Відповідно не пізніше цієї дати такі об’єкти в бухгалтерському обліку має бути переведено до складу активів, утримуваних для продажу, з припиненням нарахування амортизації на їх вартість з наступного місяця. У податковому обліку відповідно до п. 146.15 ПКУ нарахування амортизації окремого об’єкта основних засобів припиняється починаючи з місяця, наступного за місяцем виведення з експлуатації такого об’єкта. Відповідно, якщо всупереч позиції податківців підприємство амортизувало транспортні засоби за весь період їх невикористання в діяльності, то у грудні їх має бути виведено з експлуатації, і починаючи з січня 2013 року амортизацію на їх вартість нараховувати не можна.

Витрати на оплату послуг ДАІ. Ці витрати, безумовно, пов’язані з операцією продажу транспортних засобів, тому у зв’язку з цим їх можна включити до складу податкових. Тут, на наш погляд, найкраще підійде ряд. 06.4.39 «Інші витрати господарської діяльності, до яких розділом ІІІ Податкового кодексу України прямо не встановлено обмежень щодо віднесення до складу витрат» додатка ІВ до рядка 06.4 декларації).

При цьому зауважимо, що враховувати такі витрати при обчисленні об’єкта оподаткування від продажу основних засобів (п. 146.13 ПКУ) підстав немає, оскільки в ньому йдеться про два показники: доходи від продажу та балансову вартість окремих об’єктів основних засобів.

Продаж палива. Операцію реалізації палива в обліку краще оформити окремо від реалізації транспортних засобів, оскільки інакше представники податкових органів можуть пред’явити претензії з приводу того, що паливо передавалося покупцям безоплатно. Адже паливо є витратним елементом і не включається до складу комплектації транспортного засобу.

У зв’язку з цим можна виписати звичайні документи на продаж оборотних активів: рахунок, видаткову накладну, податкову накладну. При цьому слід ураховувати, що покупець є фізичною особою, і податкові доходи в цьому випадку в ситуації, коли договірна ціна більш ніж на 20 % відрізняється від звичайної ціни, визначаються з урахуванням звичайних цін (п.п. 153.2.3 ПКУ). Виходячи зі звичайних цін розраховуються й податкові зобов’язання з ПДВ (п. 188.1 ПКУ).

Тому бажано, щоб установлена на паливо, яке продається, ціна дещо відрізнялася від середніх цін на паливо. Зауважимо, що продаж палива не ліцензується, тому підприємство має право без спеціальних документів здійснити зазначену операцію.

У декларації з податку на прибуток цю операцію буде відображено як звичайний продаж товарів (доходи — у рядку 02 декларації, витрати — у рядку 05.1).

 

Влада КАРПОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі