Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до деяких наказів Міністерства фінансів України

Редакція БТ
Наказ від 05.12.2012 р. № 1281

ПОДАТОК НА ПРИБУТОК:

унесено зміни до форми Декларації

Наказ Міністерства фінансів України від 05.12.12 р. № 1281

«Про внесення змін до деяких наказів Міністерства фінансів України»

 

Наказом, що коментується (далі — наказ № 1281), унесено зміни до форми:

Податкової декларації з податку на прибуток підприємства (далі — Декларація), затвердженої наказом МФУ від 28.09.11 р. № 1213;

Податкової декларації про результати спільної діяльності на території України без створення юридичної особи, затвердженої наказом МФУ від 28.10.11 р. № 1352;

Податкової декларації з податку на прибуток банку, затвердженої наказом МФУ від 21.12.11 р. № 1683;

Податкової декларації з податку на доходи (прибуток) страховика, затвердженої наказом МФУ від 22.06.12 р. № 759.

У статті «Авансові внески з податку на прибуток за січень — лютий 2013 року» // «БТ», 2013, № 1, с. 47 ми говорили про зміни, які підготовлюються до форми Декларації, тому поява наказу, що коментується, є очікуваною та спричинена запровадженням з 2013 року авансових платежів з податку на прибуток.

Згідно з п. 57.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) платники податків у складі річної податкової декларації подають розрахунок щомісячних авансових внесків, які мають сплачуватися в наступні дванадцять місяців. Визначена в розрахунку сума авансових внесків вважається узгодженою сумою грошових зобов’язань. У згаданій статті ми звертали вашу увагу, що у 2013 році платники податку на прибуток (якщо вони потрапляють до числа осіб, зобов’язаних сплачувати авансові внески), сплачуватимуть два види авансових внесків: загальні (починаючи з березня 2013 року) і перехідні (у січні та лютому 2013 року). Тож зміни, що коментуються, стосуються декларування загальних авансових внесків, тобто тих, які у 2013 році сплачуватимуться платниками щомісяця в період із березня 2013 року по лютий 2014 року в розмірі 1/12 суми нарахованого податку на прибуток за підсумками 2012 року. Для цього до форми Декларації вводяться два додаткові рядки:

рядок 33 «Загальна сума нарахованого до сплати податку на прибуток за звітний (податковий) рік (рядок 14 + рядок 20)»;

рядок 34 «Авансовий внесок (1/12 нарахованої до сплати загальної суми податку на прибуток за звітний (податковий) рік), що підлягатиме сплаті щомісяця в березні — грудні 20___ року та січні — лютому 20___ року (рядок 33/12)».

Як бачимо, ідею про те, що базою для розрахунку авансових внесків є сума показників рядків 14 (податок на прибуток за звітний період) і 20 (сума авансового внеску при виплаті дивідендів), викладену в Узагальнюючій податковій консультації про особливості подання декларацій з податку на прибуток і сплати податку у 2013 році, затвердженій наказом ДПСУ від 21.12.12 р. № 1171 (далі — УПК № 1171)*, зафіксовано тепер у самій формі Декларації.

* Текст цього документа наведено в «БТ», 2013, № 1, с. 47.

Далі. Для того, щоб зменшити річну суму податку на сплачені авансові платежі, зміни внесено і в Додаток ЗП до Декларації. Тут додано новий рядок 13.7 «Сума сплаченого авансового внеску з податку на прибуток відповідно до пункту 57.1 статті 57 глави 4 розділу II та абзацу другого пункту 2 підрозділу 4 розділу XX Податкового кодексу України». Стосовно цих змін зауважимо таке:

— у Декларації за 2013 рік у ряд. 13.7 Додатка ЗП буде відображено як загальні за березень — грудень, так і перехідні авансові внески за січень — лютий 2013 року;

— сплачені протягом року авансові внески повинні зменшувати суму податку до сплати в останню чергу (тобто після зменшення нарахованого податкового зобов’язання на суми, зазначені в ряд. 13.1, 13.2, 13.5.1 і 13.6);

— у ряд. 13.7 Додатка ЗП, на наш погляд, потрібно наводити всю суму сплачених авансових внесків протягом року (навіть якщо вона перевищує суму нарахованого податкового зобов’язання за звітний рік). Змінена форма Додатка ЗП, так само як і форма самої Декларації, не дозволяє враховувати суму надміру сплачених протягом року авансових платежів, що має переноситися у зменшення податку до сплати в наступному році (на відміну, наприклад, від дивідендного авансового внеску). Водночас очевидно, що така «верхівка» не пропаде, а враховуватиметься, мабуть, лише по особовому рахунку платника як переплата;

— найімовірніше, перед складанням Декларації за 2013 рік до неї знову буде внесено зміни, оскільки за чинними на сьогодні правилами її заповнення перекручується база для розрахунку авансових платежів на 2014 рік. Пояснимо: базою для розрахунку авансових платежів є сума показників ряд. 14 + ряд. 20. У свою чергу, показник ряд. 14 Декларації за 2013 рік буде зменшено на суму сплачених протягом року авансових платежів, що штучно зменшує базу для розрахунку. Але до цієї проблеми ще цілий рік, тому поки що не загострюватимемо на ній особливу увагу.

В одному з найближчих номерів нашої газети ми докладно розглянемо порядок сплати загальних авансових внесків з податку на прибуток. Поки ж зауважимо: документ, що коментується сьогодні, набирає чинності з дня його офіційного опублікування, але не раніше 01.01.13 р. (п. 5 наказу № 1281). За загальними правилами, якщо при зміні правил оподаткування змінюються форми податкової звітності, то нові форми декларацій (розрахунків) набирають чинності для складання звітності за податковий період, наступний за податковим періодом, в якому відбулося їх оприлюднення, а до цього моменту діють колишні форми декларацій (розрахунків) (п. 46.6 ПКУ). У зв’язку з цим декларування сум авансових платежів уперше, якщо дотримуватися вимог ПКУ, має відбутися на підставі Декларації за 2013 рік, однак ДПСУ у своєму листі від 31.12.12 р. № 12918/0/71-12/15-1317 вимагає подавати Декларацію з урахуванням змін, що коментуються сьогодні, уже за звітний 2012 рік*. Бажання податківців є цілком зрозумілим, адже інакше суми авансових платежів у 2013 році не будуть узгоджені, а отже, і відповідальність за несвоєчасність і повноту їх сплати ставиться під запитання.

* У цьому листі ДПСУ визнає, що Декларація за 2012 рік має подаватися за старою формою на підставі дії п. 46.6 ПКУ, але відразу пропонує податковим органам на місцях рекомендувати (що насправді означає вимагати) платникам подавати Декларацію за оновленою формою вже сьогодні. За наявною в нас інформацією, керуючись цим листом, податківці не приймають Декларацію за 2012 рік (до появи програмного забезпечення під нову форму Декларації).

Що стосується перехідних авансових платежів за січень та лютий 2013 року, то вони в Декларації не відображаються. У запитанні 9 УПК № 1171 зазначено, що нарахування таких авансових внесків провадитиметься в картках особових рахунків платників податків в автоматизованому режимі. Мабуть, це означає, що жодних розрахунків платники податків подавати не повинні, а податкові органи самостійно розрахують і проведуть нарахування перехідних авансових внесків на підставі даних Декларації за 9 місяців 2012 року. При цьому враховуйте, що ДПСУ вважає авансові платежі за січень та лютий 2013 року узгодженими сумами податкових зобов’язань, що незаконно, але, як ви розумієте, оспорювати відповідні податкові рішення, найімовірніше, доведеться в суді.

Серед інших змін відзначимо скасування вже де-факто нечинного Додатка ОК до Декларації.

Крім того, зміни внесено в Додаток СБ до Декларації в частині відображення суми пені, що нараховується при врегулюванні сумнівної та безнадійної заборгованості у випадках, застережених у п.п. 159.1.2 ПКУ. Так, тепер тут окремо відображається пеня, нарахована:

— за весь звітний період (рядок П);

— у попередньому звітному періоді поточного року (новий рядок П1);

— за результатами останнього календарного кварталу звітного періоду (новий рядок П2).

Заповнювати Додаток СБ за новими правилами потрібно буде вже в Декларації за 2012 рік (ураховуючи вимоги податківців про облік змін, унесених наказом, що коментується, уже при поданні звітності за 2012 рік).

Що стосується звітності у 2013 році, то рядки П1 і П2 Додатка СБ не потрібно буде заповнювати тим платникам, які подають річну Декларацію (а всі платники апріорі тепер звітують лише один раз на рік). Причому в разі подання тільки річної Декларації можуть виникнути проблеми з визначенням строку, за який нараховується пеня**. Згідно з останнім абзацом п.п. 159.1.2 ПКУ пеня розраховується за строк з першого дня податкового періоду, що настає за періодом, протягом якого відбулося зменшення доходу і витрат відповідно до п.п. 159.1.1 ПКУ, до останнього дня податкового періоду, на який припадає збільшення доходу і витрат, і сплачується незалежно від значення податкового зобов’язання за відповідний звітний період. Вважаємо, що для цієї мети потрібно брати базовий звітний період, який для податку на прибуток згідно з п. 152.9 ПКУ дорівнює календарному кварталу.

** Зауважимо, що питання про нарахування пені виникатиме лише в тому випадку, коли зменшення доходу згідно з п.п. 159.1.1 ПКУ відбулося в одному році, а зменшення витрат відповідно до п.п. 159.1.2 — в іншому. Адже якщо підстави для таких коригувань виникли в одному звітному році, то платник може взагалі не користуватися положеннями п. 159.1 ПКУ, щоб не платити «зайву» пеню.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі