Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Змін до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість

Редакція БТ
Наказ від 06.11.2012 р. № 1144

ПОРЯДОК РЕЄСТРАЦІЇ
ПЛАТНИКІВ ПДВ:

унесено чергові зміни

Наказ Міністерства фінансів України від 06.11.12 р. № 1144

«Про затвердження Змін до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість»

 

Наказом, що коментується, Мінфін уніс зміни до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом МФУ від 07.11.11 р. № 1394 (далі — Положення1394). Однак ці зміни, по суті, враховують лише «торішні» зміни в Податковому кодексі України (далі — ПКУ)***.

*** Див. Теми тижня «Податковий кодекс: аналізуємо зміни» // «БТ», 2012, № 29, с. 22 та «Податковий кодекс: чергова порція «поліпшень» // «БТ», 2012, № 35, с. 33, а також ком. «До Податкового кодексу внесено зміни щодо строків перевірок і не тільки» // «БТ», 2012, № 47, с. 4.

Останні зміни, що внесені до ПКУ Законом № 5503*, теж зачіпають питання реєстрації платників ПДВ. Тож слід очікувати чергових коректив у Положенні № 1394, хоч принципових змін вони не спричинять.

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок деяких податків і зборів» від 20.11.12 р. № 5503-VI (див. статтю «Податковий кодекс: новорічні корективи» // «БТ», 2013, № 2, с. 30).

Розглянемо найвагоміші новації, на які слід звернути увагу платникам ПДВ та особам, які хочуть зареєструватись платниками ПДВ.

Реєстраційна заява. Затверджено у новій редакції форму Реєстраційної заяви платника податку на додану вартість, форма № 1-ПДВ (далі — Реєстраційна заява). У новій заяві немає полів для зазначення відсотку оподатковуваних операцій, даних про розмір статутного фонду та балансову вартість активів. Також вилучено додаток з даними про засновників юридичної особи. Отже, такі дані тепер не потрібно вказувати при реєстрації платником ПДВ.

Трохи розширено перелік підстав для реєстрації платником ПДВ.

Крім того надано можливість подавати Реєстраційну заяву в електронному вигляді (новий п. 1.7 Положення № 1394).

Підтвердження даних контрагента. Платникам ПДВ, які подають звітність в електронній формі, надано можливість отримати підтвердження достовірності індивідуального податкового номера (ІПН) та номера Свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (далі — Свідоцтво) своїх контрагентів (новий п. 2.11 Положення № 1394). Для цього потрібно направити до Реєстру платників ПДВ запит із списком таких контрагентів, вказавши дані кожного з них (ІПН та номер Свідоцтва). У файлі-відповіді щодо кожного об’єкта запиту буде надано одну з ознак:

— наявний запис у переліку зареєстрованих платників ПДВ;

— наявний запис у переліку анульованих Свідоцтв;

— відсутній запис у переліках зареєстрованих платників ПДВ та анульованих Свідоцтв.

Факт реєстрації платником ПДВ і дані свідоцтва можна було перевірити й раніше (на офіційному сайті ДПСУ: www.sts.gov.ua). Тепер результати такої перевірки можна буде підтвердити документально — отриманим файлом.

Реєстрація платниками ПДВ єдиноподатників. Урегульовано порядок подання Реєстраційної заяви платниками єдиного податку (ЄП), які переходять на сплату ЄП та ПДВ.

1. Платники ЄП третьої — шостої груп, які добровільно реєструються платниками ПДВ (змінюють ставку ЄП), подають Реєстраційну заяву не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу, з якого буде застосовуватись ставка ЄП, що передбачає сплату ПДВ. Раніше це були ставки 3 % і 7 %, а зараз 3 % (для платників третьої та четвертої груп) та 5 % (для платників п’ятої та шостої груп).

2. Платники ЄП першої — четвертої груп, які перевищили обсяг доходу, визначений для таких платників, та одночасно відповідають вимогам, встановленим для платників ЄП «старших» груп та вимогам п. 181.1 чи п. 182.1 ПКУ, можуть перейти на сплату ЄП із сплатою ПДВ.

У такому разі Реєстраційна заява подається одночасно із заявою про зміну ставки ЄП не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу.

Якщо таким платникам буде відмовлено в реєстрації платником ПДВ, то вони переходять у «старшу» групу із застосування ставки ЄП, яка не передбачає сплати ПДВ, або відмовляються від застосування спрощеної системи оподаткування.

Заміна Свідоцтва. Установлено строк для подання Реєстраційної заяви з відміткою «Перереєстрація» у разі зміни даних платника ПДВ, виявлення помилок у Свідоцтві чи Реєстрі платників ПДВ, втрати або непридатності Свідоцтва для користування. У таких випадках заява подається протягом 10 робочих днів, що настають за днем, коли змінилися дані платника ПДВ або виникли інші підстави для перереєстрації та заміни Свідоцтва (зміни у п. 4.1 та п.п. 4.4.9 Положення № 1394). Раніше у п. 4.2 Положення № 1394 згадувався строк 20 днів (без вказівки: календарних чи робочих). Податковий орган видає платнику ПДВ нове Свідоцтво замість попереднього з дотриманням правил та у строки, що визначені для реєстрації платників ПДВ. При цьому дата реєстрації платником ПДВ не змінюється, а датою початку дії нового Свідоцтва та датою анулювання попереднього Свідоцтва є останній день строку у 5 робочих днів від дня отримання Реєстраційної заяви.

У новій редакції п. 4.2 Положення № 1394 тепер передбачено, що у Реєстраційній заяві платник ПДВ має вказати критерії, за якими він відповідає статусу платника ПДВ згідно з розділом V ПКУ, на дату її заповнення.

Також змінено строки подання Реєстраційної заяви з позначкою «Зміна місцезнаходження». Замість двадцятиденного строку, що діяв раніше, тепер встановлено строк у 10 робочих днів після взяття на облік у податковому органі за новим місцезнаходженням (місцем проживання).

Анулювання ПДВ-реєстрації. Виключено норму абз. 2 п.п. 5.3.2.4 Положення № 1394, яка пов’язувала дату анулювання реєстрації платника ПДВ з днем проведення розрахунків із бюджетом за останній податковий період.

У новому п.п. 5.5.4.5 Положення № 1394 встановлено порядок виправлення описок (помилок), допущених у Рішенні про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість (далі — Рішення про анулювання), якщо такі помилки не стосуються підстав для анулювання. Для цього має бути прийняте додаткове рішення.

Розширено перелік обставин, за яких Рішення про анулювання може бути скасоване (п.п. 5.6 Положення № 1394), а саме:

— під час проведення процедури його адміністративного оскарження;

— в інших випадках у разі встановлення невідповідності такого рішення актам законодавства;

— у разі скасування судових рішень чи записів у Єдиному державному реєстрі, на підставі яких було прийняте рішення про анулювання реєстрації.

Тобто, Рішення про анулювання може бути скасоване і без оскарження його платником.

У новому п.п. 5.6.4 Положення № 1394 викладено спеціальну норму, в якій визначено порядок відновлення ПДВ-реєстрації у ситуації, коли на момент скасування Рішення про анулювання суб’єкт господарювання зареєстрований платником ЄП, умови сплати якого не передбачають сплату ПДВ. У такому разі перереєстрація платником ПДВ не проводиться. ПДВ-реєстрація відновлюється і одночасно скасовується датою, що передує дню переходу особи до застосування відповідної ставки ЄП. При цьому дата реєстрації платником ПДВ не змінюється, дата анулювання реєстрації змінюється на дату, що передує дню переходу особи до відповідної ставки ЄП, а причина анулювання змінюється відповідно до п.п. «в» п. 184.1 ПКУ (перехід на ЄП без сплати ПДВ).

Підпункт 5.8.1 Положення № 1394, в якому йдеться про визнання умовного постачання товарів/послуг, приведено у відповідність до чинної редакції п. 184.7 ПКУ (йдеться не про залишки ТМЦ, як було раніше, а про товари/послуги, які були придбані з ПДВ, але не використані в оподатковуваних операціях).

У новому п.п. 6.9.4.3 Положення № 1394 передбачено, що скасування Рішення про анулювання «спецрежимного» платника ПДВ має такі ж наслідки, як і для «звичайних» платників ПДВ.

Наказ, що коментується, набирає чинності з дня опублікування (на момент підготовки цього номера не опубліковано). За інформацією, розміщеною на офіційному сайті бюлетеня «Офіційний вісник України» (http://ovu.com.ua станом на 11.01.13 р.), опублікування цього наказу заплановано на 18.01.13 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі