Теми статей
Обрати теми

Про затвердження форми Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Редакція БТ
Наказ від 25.12.2012 р. № 1408

ПОДАТОК НА НЕРУХОМІСТЬ:

затверджено форму Декларації

Наказ Міністерства фінансів України від 25.12.12 р. № 1408

«Про затвердження форми Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки»

 

Наказом, що коментується, Мінфін нарешті затвердив форму Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі — Декларація).

Відразу хочемо зазначати, що подавати цю Декларацію будуть лише юридичні особи платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі — податок на нерухомість)*. Ці платники на її підставі мають самостійно розраховувати податок на нерухомість станом на 1 січня звітного року і до 1 лютого цього року подати заповнену Декларацію до органу ДПСУ за місцезнаходженням об’єкта оподаткування. Тобто, за 2013 рік цю Декларацію юридичні особи мають подати не пізніше 31.01.13 р.

* Детальніше про сплату цього податку див. статтю «Податок на нерухомість: перше знайомство» // «БТ», 2013, № 2, с. 17.

Декларація складається з двох частин:

шапки, де вказуються реквізити юридичної особи платника податку на нерухомість;

табличної частини, в якій проводять розрахунок податку щодо кожного об’єкта житлової нерухомості, що перебуває у власності у юридичної особи, з розбивкою нарахованої суми поквартально, та уточнення (виправлення) раніше задекларовані суми податкових зобов’язань з цього податку.

Разом з Декларацією юридичні особи мають подавати також додаток «Відомості про наявні об’єкти житлової нерухомості», в якому на підставі документів, що підтверджують право власності на об’єкти житлової нерухомості, платники цього податку вказують відомості про об’єкти, що перебувають у їх власності.

Форма Декларації містить доволі змістовні підказки щодо заповнення окремих її реквізитів. Звернемо увагу лише на два моменти:

— у Декларації суму податку вказують в гривнях з копійками,

— річна сума податку розбивається на чотири квартали, при цьому сума податку за останній квартал року визначається як різниця річної суми податку і суми податку за перші три квартали.

Наказ, що коментується, набирає чинності з дня опублікування. На момент підготовки номера він не опублікований. Більш того, немає інформації і про те, чи пройшов він обов’язкову реєстрацію у Мін’юсті.

Водночас варто зазначити, що за загальним правилом нові форми декларацій (розрахунків) набирають чинності для складання звітності за податковий період, наступний за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, а до цього моменту діють колишні форми декларацій (розрахунків) (п. 46.6 Податкового кодексу України). Оскільки цей наказ має шанси набрати чинності не раніше січня 2013 року, то, за загальними правилами, цю форму Декларації слід використовувати лише починаючи зі звітності за 2014 рік.

Але, зважаючи на те, що йдеться про новий податок, щодо якого не існує старих форм (а отже, виконати обов’язок з декларування податку на нерухомість без форми Декларації можливо хіба що у довільній формі, що навряд чи можна вважати зручним), напевно податківці будуть рекомендувати подавати звітність з цього податку за затвердженою ними формою.

На сьогодні дана форма Декларації розміщена на офіційному сайті ДПСУ: розділ «Податкове законодавство» — «Накази» (http://sts.gov.ua/podatkove-zakonodavstvo/nakazi/62204.html).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі