Теми статей
Обрати теми

Щодо відповідальності за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату ЄВС

Редакція БТ
Лист від 16.11.2012 р. № 26952/03-10

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ
 ЗА НЕСПЛАТУ ЄВС:

про накладення штрафів розповідає ПФУ

Лист Пенсійного фонду України від 04.09.12 р. № 20325/03-20

Лист Пенсійного фонду України від 16.11.12 р. № 26952/03-10

«Щодо відповідальності за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату ЄВС»

 

У листах, що коментуються, Пенсійний фонд України (далі — ПФУ) розповів про застосування штрафних санкцій за несплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄВС).

ПФУ нагадав, що роботодавці зобов’язані сплачувати ЄВС, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, наступного за базовим звітним періодом (календарним місяцем)*.

* На думку працівників ПФУ, у разі якщо роботодавець зобов’язаний сплатити ЄВС не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем нарахування зарплати (доходу), і при цьому 20 число припадає на вихідний, святковий чи інший неробочий день, граничним строком сплати ЄВС є перший після нього робочий день. Але таким роз’ясненням радимо користуватися обережно, оскільки в нормативних документах такої норми немає. Докладніше див. у Пошті тижня «Строки сплати єдиного внеску» // «БТ», 2012, № 47, с. 34.

За несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) ЄВС накладається штраф у розмірі 10 % своєчасно не сплачених сум (п. 2 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄВС**).

** Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI.

На суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1 % суми недоїмки за кожен день прострочення платежу. Пеня нараховується з першого календарного дня, наступного за днем закінчення строку внесення відповідного платежу, до дня його фактичної сплати (перерахування) включно (частини 10 і 13 ст. 25 Закону про ЄВС).

Днем сплати ЄВС вважається (ч. 10 ст. 9 Закону про ЄВС):

1) при безготівковій сплаті ЄВС — день списання банком або Держказначейством суми платежу з рахунка платника незалежно від часу її зарахування на рахунок ПФУ;

2) у разі сплати ЄВС готівкою — день прийняття до виконання банком (іншою установою) документа на переказ готівки разом із сумою коштів у готівковій формі.

ПФУ також порушив тему сплати ЄВС на належний рахунок, зауваживши, що механізм перерахування ЄВС на належний рахунок визначено Порядком № 21-1*** — у разі сплати ЄВС не на той рахунок, передбачений для відповідної ставки, для «перекидання» цієї суми в рахунок сплати ЄВС за потрібною ставкою роботодавець згідно з п. 9 Порядку № 21-1 має подати заяву. Кошти буде перераховано не пізніше наступного робочого дня. Щодо проблеми сплати ЄВС на неналежний рахунок ПФУ свою позицію викладав у листі від 06.09.11 р. № 18726/03-2 («БТ», 2011, № 43, с. 4), з чим ми не погоджувалися (див. Пошту тижня «Якщо єдиний внесок сплатили не на той рахунок» // «БТ», 2011, № 21, с. 44).

*** Порядок зарахування в рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування або повернення помилково сплачених коштів, затверджений постановою правління ПФУ від 27.09.10 р. № 21-1.

При цьому в листі від 04.09.12 р. № 20325/03-20 ПФУ зазначив, що за період з першого календарного дня, наступного за днем настання строку сплати відповідного платежу, до дня, наступного за днем подання платником заяви про перерахування коштів на належний рахунок, орган ПФУ застосовує фінансові санкції за несвоєчасну сплату ЄВС.

Також ПФУ нагадав, що ЄВС підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

Крім відповідальності згідно зі ст. 25 Закону про ЄВС, ПФУ також нагадав про адмінвідповідальність посадових осіб за порушення встановленого порядку нарахування ЄВС згідно з частиною першою ст. 1651 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі — КУпАП) — штраф у розмірі від 340 до 510 грн. Однак якщо говорити про несплату ЄВС, то доцільно згадати про штраф, що накладається відповідно до частин третьої — п’ятої ст. 1651 КУпАП, розмір якого залежить від суми несплаченого ЄВС. Також зауважимо, що залежно від виду порушення (триваюче або не триваюче) адмінштраф може бути накладено протягом двох місяців з дня його виявлення або вчинення порушення (ст. 38 КУпАП). Тому може статися так, що в деяких випадках посадових осіб уже не можна буде притягти до відповідальності за порушення, допущені при справлянні та сплаті ЄВС.

Суми пені та штрафів має бути сплачено протягом 10 робочих днів після надходження відповідного рішення, на рахунки, відкриті для зарахування ЄВС.

Увага! З 01.01.13 р. змінилися рахунки для зарахування ЄВС. Детальніше див. замітку «Увага! Для сплати ЄВС відкриті нові рахунки »/ /« БТ », 2013, № 1, с. 49. Сплата не на нові рахунки може бути розцінено як сплата на неналежний рахунок!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі