Теми статей
Обрати теми

Відмінність річної декларації з податку на прибуток від внутрішньорічних декларацій

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Відмінність річної декларації з податку
на прибуток від внутрішньорічних декларацій

Чи існують якісь відмінності при заповненні річної Декларації за 2012 рік від декларацій, що складаються за підсумками кожного звітного періоду поточного року?

(м. Харків)

 

У цілому річна Податкова декларація з податку на прибуток (далі — Декларація), форму якої затверджено наказом МФУ від 28.09.11 р. № 1213, нічим не відрізняється від внутрішньорічних декларацій з цього податку. Донедавна єдиним додатком, який платники подають лише за підсумками звітного року (а не щокварталу, як усі інші), був додаток ВО «Розрахунок витрат при здійсненні операцій з нерезидентом, що має офшорний статус». Цей додаток заповнюється по рядках у розрізі кожного договору (контракту) з нерезидентом, який має офшорний статус.

Решту відмінностей можна віднести до розряду спеціальних у цьому році — викликаних зміною відповідно до наказу МФУ від 05.12.12 р. № 1281* форми Декларації (переважно через запровадження авансових платежів з податку на прибуток). Податківці вимагають подавати Декларацію за 2012 рік уже за оновленою формою.

* Відповідно до наказу МФУ від 05.12.12 р. № 1281 (див. коментар на с. 4 сьогоднішнього номера)

Крім декларування авансових внесків (при виконанні вимог податківців про подання Декларації за 2012 рік за оновленою формою), ті платники податків, які заповнюють додаток СБ (урегулювання сумнівної та безнадійної заборгованості) в річній Декларації повинні врахувати внесені до форми тим самим наказом МФУ від 05.12.12 р. № 1281 зміни щодо відображення суми пені. Так, тепер тут окремо відображається пеня, нарахована:

— за весь звітний період, тобто за весь 2012 рік наростаючим підсумком (рядок П);

— у попередньому звітному періоді поточного року, тобто за даними Декларації за 9 місяців 2012 року (новий рядок П1);

— за результатами останнього календарного кварталу звітного періоду (новий рядок П2). Саме суму пені, зазначену в цьому рядку, потрібно сплатити у граничні строки для сплати зобов’язання з податку на прибуток за 2012 рік. Нагадаємо, що згідно з п.п. 159.1.1 Податкового кодексу України пеня, нарахована в результаті врегулювання сумнівної та безнадійної заборгованості, сплачується незалежно від значення податкового зобов’язання за відповідний звітний період.

 

Жанна СЕМЕНЧЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі