Теми статей
Обрати теми

Водозбір сплачується лише за воду, яка надходить на підставі договору

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Водозбір сплачується лише за воду, яка надходить на підставі договору

Підприємство — платник єдиного податку використовує в своїй підприємницькій діяльності два приміщення, які знаходяться в різних будівлях: в одному надає послуги громадського харчування, а інше здає в оренду. При цьому договір на поставку води укладений лише на приміщення, що здається в оренду. Чи має єдиноподатник сплачувати водозбір?

(м. Сімферополь)

 

Нагадаємо, що єдиноподатники, як юридичні, так і фізичні особи, з 01.01.12 р. є платниками збору за спеціальне використання води, оскільки у переліку податків і зборів, від сплати яких звільнені єдиноподатники (наведений у п. 297.1 Податкового кодексу України, далі — ПКУ), збір за спецводокористування не вказаний.

Однак сплачувати цей збір і подавати звітність єдиноподаткники, які використовують воду в своїй діяльності, будуть не завжди, а лише у випадку коли отримують воду від первинних водокористувачів на підставі договору на поставку води (абз. 2 п. 326.2 ПКУ)*.

* Нагадаємо, що відповідно до п.п. 5 п.п. 291.5.1 п. 291.5 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку суб’єкти господарювання, які здійснюють видобуток корисних копалин, зокрема, первинні водокористувачі.

Якщо ж вода отримується без такого договору, то платником збору за спецводокористування є постачальник води, а не водокористувач. Це підтверджують і податківці в консультаціях, наведених у ЄБПЗ (розд. 270.01). Отже, за воду, яка використовується без договору на постачання води (у приміщенні, в якому надаються послуги громадського харчування), єдиноподатник не буде сплачувати збір за спецводокористування (його сплачує постачальник води).

Звертаємо увагу, що наявність договору — обов’язкова, але недостатня умова для того, щоб у водокористувача виник обов’язок щодо сплати збору. Пояснюється це тим, що з 01.07.12 р. юрособи та підприємці, у тому числі платники єдиного податку, які використовують воду виключно для задоволення власних питних і санітарно-гігієнічних потреб**, не повинні сплачувати збір за спецводокористування (п. 323.2, п.п. 324.4.1 ПКУ). Тому вторинні водокористувачі, які отримують воду згідно із договором на водопостачання, але використовують воду виключно на задоволення власних питних і санітарно-гігієнічних потреб, не сплачують цей збір.

** Санітарно-гігієнічні потреби — це використання води в туалетних, душових, ванних кімнатах і умивальниках та використання для утримання приміщень у належному санітарно-гігієнічному стані (п. 323.2 ПКУ).

У запитанні вказано, що єдиноподатник має укладений договір на поставку води в приміщенні, яке здається в оренду. Отже, єдиноподатник є платником збору на спецводокористування лише за обсяги води, використані у такому приміщенні, якщо така вода використовується орендарем не тільки на санітарно-гігієнічні потреби.

Якщо єдиноподатник бажає уникнути сплати збору за спецводокористування і за використання води в приміщенні, яке здається в оренду, йому необхідно попіклуватися про те, щоб договір на поставку води в таке приміщення був укладений орендарем напряму із постачальником води. У такому разі орендодавець не буде отримувати воду за договором від водопостачальника і не буде платником збору за спецводокористування.

У цьому випадку саме орендар, який має укладений договір на поставку води, буде виступати платником водозбору, але сплачувати цей збір він буде лише у випадку, коли використовує воду не виключно для задоволення власних санітарно-гігієнічних потреб.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі