Теми статей
Обрати теми

Про договори оренди транспортного засобу

Редакція БТ
Постанова від 18.12.2012 р. № 3-66

ОРЕНДА АВТОМОБІЛЯ
 ЗА УЧАСТІ ФОП:

нотаріус не потрібний

Постанова Верховного Суду України від 18.12.12 р. № 3-66гс12

[«Про договори оренди транспортного засобу»]

 

Постановою, що коментується, Верховний Суд України (далі — ВСУ) вкотре підтверджує свою позицію про необов’язковість нотаріального посвідчення договору оренди транспортного засобу, однією зі сторін якого є фізична особа — підприємець.

Це питання виникає у практиці господарських відносин регулярно і, як бачимо, для його вирішення часом доводиться задіяти судові інстанції аж до верховної. Причина цього — ч. 2 ст. 799 Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ), згідно з якою договір найму транспортного засобу за участі фізичної особи підлягає нотаріальному посвідченню. Мета такого законодавчого регулювання полягає в тому, щоб убезпечити звичайних фізичних осіб від дій, правові наслідки яких вони можуть не зовсім усвідомлювати. Така турбота законодавця пояснюється, серед іншого, тим, що автомобіль — джерело підвищеної небезпеки. Цей та інші юридичні нюанси здійснюваного правочину якраз і має пояснити сторонам нотаріус, а також перевірити наявність в орендодавця прав на передачу об’єкта оренди в користування.

Але коли йдеться про те, що стороною договору оренди є фізична особа в межах своєї підприємницької діяльності (і фігурує в договорі саме як підприємець), то є всі підстави звернутися до ст. 51 ЦКУ. Згідно з нею до підприємницької діяльності фізичних осіб застосовуються нормативно-правові акти, що регулюють підприємницьку діяльність юридичних осіб, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин. Зазначена стаття дала ВСУ підстави для висновку, зробленого в постанові, що коментується. Він має важливе практичне значення: відсутність нотаріального посвідчення не може бути використано як підставу для того, щоб вважати договір оренди транспортного засобу за участі фізичної особи — підприємця недійсним.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі