Теми статей
Обрати теми

Річна форма № Д5 для підприємця: оновлено правила заповнення та подання за 2012 рік

Редакція БТ
Стаття

РІЧНА ФОРМА № Д5

для підприємця:
 оновлено правила заповнення
 та подання за 2012 рік

 

За підсумками 2012 року підприємці мають відзвітувати перед ПФУ про сплачені протягом року суми ЄВС за себе. При цьому строки подання цієї звітності змінилися: граничний строк подання — 11 лютого 2013 року. Як бачите, часу залишилося обмаль, а тому розберемося з порядком заповнення та подання звітів за формою № Д5 уже сьогодні.

Катерина СКРИПКІНА, консультант газети «Бухгалтерський тиждень»
Вікторія ЗМІЄНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор», v.zmienko@id.factor.ua

 

Останні нововведення

Перш ніж перейти безпосередньо до річної звітності підприємців з ЄВС, нагадаємо про зміни, що відбулися в порядку справляння ЄВС для ФОП.

1. Змінено строки сплати ЄВС. Так, Законом № 5292 («БТ», 2012, № 43, с. 4) з 13.10.12 р. було внесено зміни до Закону про ЄВС стосовно строків сплати підприємцями ЄВС за себе:

1) підприємці-загальносистемники сплачують ЄВС до 10 лютого наступного року. Останнім днем сплати за 2012 рік є 8 лютого 2013 року, оскільки 9 лютого 2013 року (останній день сплати) припадає на вихідний день, а можливість перенесення строку сплати для такого випадку ні Законом про ЄВС, ні Інструкцією № 21-5 не передбачено*. Водночас ПФУ не заперечує проти сплати річного ЄВС і 11 лютого 2013 року, тобто з урахуванням перенесення строку на наступний вихідний день. У такому разі строки подання річного звіту і сплати ЄВС збігатимуться. Таку інформацію розміщено на сайті ПФУ.

* Це передбачено проектом змін до Інструкції № 21-5, розміщеним на офіційному сайті ПФУ (www.pfu.gov.ua, розділ «Нормативно-правова база» — «Регуляторна діяльність» — «Проекти регуляторних актів та аналізи регуляторного впливу до них» — «Проекти»).

Також у проекті змін до Інструкції № 21-5 ПФУ бажає зберегти авансові платежі з ЄВС протягом року до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада в розмірі 25 % річної суми ЄВС, розрахованої від суми, визначеної податківцями для сплати авансових сум податку на доходи фізичних осіб (ПДФО);

2) підприємці-єдиноподатники до 20 числа місяця, наступного за кварталом, за який сплачується ЄВС. Сплатити ЄВС за IV квартал 2012 року потрібно було 18.01.13 р., а за I квартал 2013 року — не пізніше 19.04.13 р.

Однак у проекті змін до Інструкції № 21-5 ПФУ також бажає зберегти щомісячні авансові платежі з ЄВС*.

* Це передбачено проектом змін до Інструкції № 21-5, розміщеним на офіційному сайті ПФУ (www.pfu.gov.ua, розділ «Нормативно-правова база» — «Регуляторна діяльність» — «Проекти регуляторних актів та аналізи регуляторного впливу до них» — «Проекти»).

Слід зауважити: на наш погляд, збереження в Інструкції № 21-5 авансових строків сплати суперечить нормам Закону про ЄВС, якими установлено строки сплати ЄВС такими платниками. І якщо до змін, унесених Законом № 5292, строки для сплати ЄВС у Законі про ЄВС для ФОП не було прописано, то встановлення в підзаконному акті — Інструкції № 21-5 — будь-яких строків сплати для ФОП було виправданим. Але після того, як завдяки Закону № 5292 в Законі про ЄВС з 13.10.12 р. з’явилися строки сплати ЄВС для підприємців, ПФУ не має права в Інструкції № 21-5 запроваджувати нові строки сплати для ФОП. Збереження авансових платежів з ЄВС для підприємців, на наш погляд, є незаконним! Але якщо пенсійники почнуть штрафувати за несплату єдиноподатником щомісячних авансових платежів з ЄВС або загальносистемником щоквартальних, то оспорювати таку позицію доведеться в суді.

2. Оновлено форми звітів з ЄВС та скорочено строки їх подання. З 15.01.13 р. постановою № 24-1 («БТ», 2013, № 2, с. 4) до Інструкції № 21-5 було внесено зміни, завдяки яким:

1) по-перше, у новій редакції викладено всі звітні форми, що подаються до ПФУ з ЄВС: форму № Д4 (щомісячний звіт при використанні праці найманих працівників), форму № Д5 (звіт ФОП і самозайнятих осіб за себе), форму № Д6 (при здійсненні доплат ЄВС, у тому числі ФОП — при донарахуванні ЄВС за результатами перевірки) та форму № Д7 (у разі настання нещасного випадку або профзахворювання);

2) по-друге, змінено строки подання звітних форм № Д5 і № Д7. Так, усі ФОП за себе мають подати форму № Д5 у коротший строк, ніж передбачений раніше, — до 10 лютого року, наступного за звітним календарним роком (оновлений п. 3.2 Порядку № 22-2). З урахуванням можливості продовження строку подання на найближчий робочий день у разі, коли останній день є вихідним, святковим або неробочим, за 2012 рік її слід подати не пізніше 11 лютого 2013 року. До змін її подавали у строк до 1 квітня року, наступного за звітним календарним роком.

Крім того, форму № Д5 ФОП необхідно буде подавати і протягом року в разі призначення пенсії (з відміткою «призначення пенсії» за період до дати формування заяви на призначення пенсії).

Зверніть увагу: не слід подавати форму № Д5 підприємцям-єдиноподатникам, які є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, оскільки вони звільняються від сплати ЄВС за себе (п. 3.3 Порядку № 22-2).

А от строк подання форми № Д5 для самозайнятих осіб продовжено — самі за себе вони подають форму № Д5 один раз на рік до 1 травня року, наступного за звітним календарним роком (оновлений п. 3.4 Порядку № 22-2). Тож останнім днем подання форми № Д5 за 2012 рік є 30 квітня 2013 року. Саме в цей строк має бути сплачено і ЄВС за результатами діяльності у 2012 році (абз. 4 ч. 8 ст. 9 Закону про ЄВС).

«Зачепив» ПФУ і текст Порядку № 22-2, завдяки чому дещо підкориговано правила заповнення звітних форм.

 

Звіт за формою № Д5: строки подання, відповідальність

Підприємці, у тому числі ті, хто обрав спрощену систему оподаткування, подають звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого ЄВС за формою № Д5 «Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (додаток 5 до Порядку № 22-2).

Оновлену форму № Д5 потрібно подавати вже за підсумками 2012 року. При цьому загальносистемники мають заповнити таблицю 1, єдиноподатники — таблицю 2, а самозайняті особи — таблицю 3 цього звіту. Звіт за формою № Д5 можуть не подавати лише підприємці-єдиноподатники, які є пенсіонерами (за віком) та інвалідами, оскільки зазначених осіб звільнено від сплати ЄВС згідно з ч. 4 ст. 4 Закону про ЄВС (п. 3.3 Порядку № 22-2).

Ще раз звертаємо увагу: строки подання звіту за формою № Д5 змінилися! Відповідно до п. 3.2 оновленого Порядку № 22-2 підприємці подають до органів ПФ звіт до 10 лютого року, наступного за звітним. Оскільки 9 лютого 2013 року — субота, останній день строку подання звіту — 11 лютого 2013 року. Причому слід мати на увазі: керівник органу ПФ може ініціювати розробку і затвердження графіка подання звіту, що рекомендується для страхувальників. У разі затвердження графіка орган ПФ має повідомити підприємця не пізніше ніж за 10 днів до рекомендованої дати подання звіту (п. 2.16 Порядку № 22-2). Тому на практиці може статися так, що підприємець повинен буде подати звіт ЄВС раніше.

Зверніть увагу на нову норму п. 2.14 Порядку № 22-2: підприємці зобов’язані подавати звіт незалежно від того, чи ведуть вони підприємницьку діяльність, крім підприємців, які не сплачують ЄВС та не подають звіт згідно з п. 3.3 Порядку № 22-2 (спрощенці — пенсіонери за віком та інваліди).

За неподання, несвоєчасне подання або подання не за встановленою формою звіту за формою № Д5 підприємцю загрожує штраф у розмірі 170 грн. (п. 4 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄВС). Зауважимо: у разі якщо підприємець подасть звіт за формою № Д5 не пізніше 11 лютого 2013 року, але з порушенням строку подання звітності, установленого органом ПФ у рекомендованому графіку, зазначений вище штраф застосовуватися не буде.

 

Способи подання звіту

Звіт за формою № Д5 має бути подано особисто підприємцем або через відповідальну особу до органу ПФ за місцем узяття на облік (за місцем проживання) одним із таких способів:

спосіб 1 в електронній формі з використанням ЕЦП через центр обробки електронних звітів згідно з Порядком подання звітів до Пенсійного фонду України в електронній формі, затвердженим постановою правління ПФУ від 19.04.07 р. № 7-7, — звіт на паперових носіях не подається;

спосіб 2 на паперових носіях, засвідчених підписом керівника страхувальника та скріплених печаткою (за наявності), разом з електронною формою на електронних носіях інформації;

спосіб 3 на паперових носіях, якщо у страхувальника кількість застрахованих осіб не більше 5.

Тобто підприємець має вибрати один зі способів подання звіту за формою № Д5. При цьому незважаючи на те що звіт він подає за себе, необхідно враховувати кількість застрахованих осіб (найманих працівників та підрядників): якщо їх кількість не перевищує 5 осіб, підприємець може подати лише паперовий звіт. Якщо ж кількість застрахованих осіб перевищує 5 осіб, звіт обов’язково подається в електронному вигляді — способом 1 або 2.

Електронна форма звіту формується з використанням спеціалізованого програмного забезпечення, актуальні версії якого безкоштовно надаються в органі ПФУ за місцем узяття на облік та розміщуються на офіційному сайті ПФУ (www.pfu.gov.ua).

Зверніть увагу: звіт, відправлений поштою, не вважається поданим (п. 2.10 Порядку № 22-2).

 

Правила заповнення звіту за формою № Д5

Паперовий звіт подається українською мовою:

— у друкованому вигляді

або

— заповненим друкарськими літерами без підчищень та виправлень кульковою ручкою із синім або чорним чорнилом.

При заповненні звіту потрібно дотримуватись таких правил:

1) у разі незаповнення того чи іншого рядка звіту через відсутність операції цей рядок прокреслюється;

2) при заповненні полів, що складаються з клітинок, кожен із необхідних символів каліграфічно вписується до відповідної окремої клітинки;

3) символи не повинні виходити за межі клітинок, а також накладатися на сусідні клітинки;

4) символи — крапка, апостроф, кома, дефіс тощо — проставляються в окремих клітинках;

5) при заповненні поля без клітинок записи в цих полях не повинні накладатися на сусідні поля та перекривати службові написи бланка;

6) грошові суми в таблицях звіту заповнюються у гривнях із копійками.

Підприємець має подати звіт до ПФУ в повному обсязі. Якщо не буде сформовано хоча б одну з необхідних таблиць чи буде порушено правила його заповнення, звіт просто не приймуть.

Підприємець має засвідчити таблиці звіту за формою № Д5 своїм підписом, а за наявності — і печаткою.

Звертаємо увагу, що згідно з оновленим п. 2.8 Порядку № 22-2 ПФУ запровадив набір обов’язкових реквізитів, які обов’язково має бути заповнено в таблицях звітів, в яких вони передбачені. При заповненні форми № Д5 із цього списку необхідно буде заповнити такі реквізити;

— тип документа («початкова» або «призначення пенсії»);

— звітний період, за який подається звіт;

— повне найменування (прізвище, ім’я, по батькові) страхувальника згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців;

— реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідний орган ДПС і мають відмітку в паспорті);

— місцезнаходження (місце проживання) страхувальника;

— код органу ПФ, до якого подається звіт;

— дата подання звіту;

— підпис ФОП, засвідчений печаткою (за наявності).

Згідно з п. 2.10 Порядку № 22-2 звіт має бути подано в повному обсязі. Якщо його складено з порушенням вимог Порядку № 22-2, у тому числі без обов’язкових реквізитів, передбачених п. 2.8, і подано без усіх необхідних таблиць, він не вважається звітом і вважається не поданим.

Електронна форма звіту має бути ідентичною звіту на паперових носіях.

Звіт підприємців за формою № Д5 складається з титульної сторінки і 4 таблиць. Але здебільшого підприємцю доведеться заповнити в ньому лише 1 або 2 потрібні йому таблиці (див. табл. 1).

 

Таблиця 1. Перелік таблиць звіту за формою № Д5,
 які заповнюють підприємці

Страхувальник

Таблиця звіту за формою № Д5

Примітка

Підприємець протягом усього 2012 року працював на загальній системі оподаткування

Заповнює таблицю 1 «Нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування фізичними особами — підприємцями»

Тут необхідно відобразити, зокрема, суму ЄВС, нарахованого та сплаченого у 2012 році підприємцем за себе

Підприємець протягом усього 2012 року працював на єдиному податку

Заповнює таблицю 2 «Нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування фізичними особами — підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування»

Підприємець протягом 2012 року працював як на загальній, так і на спрощеній системі оподаткування

Заповнює дві таблиці з одним титульним аркушем:
таблицю 1 за період роботи на загальній системі оподаткування;
таблицю 2 за період роботи на єдиному податку

Підприємець здійснює діяльність у сферах, робота в яких зараховується до спецстажу

Заповнює таблицю 4 «Наявність підстав для обліку стажу окремим категоріям осіб відповідно до законодавства»

Довідник підстав для обліку спецстажу наведено в додатку 3 до Порядку № 22-2

 

Таблицю 3 «Нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування особами, які забезпечують себе роботою самостійно» заповнюють лише фізичні особи, які забезпечують себе роботою самостійно та не зареєстровані як підприємці (адвокати, нотаріуси тощо).

Що стосується підприємців, то на практиці більшість із них, крім титульного аркуша, заповнюватимуть або таблицю 1, або таблицю 2 (залежно від того, на якій системі оподаткування вони працювали протягом 2012 року), а тим, хто переходив з однієї системи оподаткування на іншу, доведеться заповнити і таблицю 1, і таблицю 2 з одним титульним аркушем (п. 4.19 Порядку № 22-2). Саме про заповнення цих таблиць звіту за формою № Д5 ми поговоримо далі. Порядок їх заповнення для наочності наведемо в табличній формі (див. табл. 2, табл. 3 на с. 39 і табл. 4 на с. 41).

 

Таблиця 2. Заповнення титульного аркуша звіту за формою № Д5
(заповнюють усі ФОП незалежно від системи оподаткування)

Реквізит

Що зазначати

«Звіт за рік»

Указується звітний рік (чотири цифри), за який формується та подається звіт. У нашому випадку — «2012».

Цей реквізит заповнюється однаково для всіх таблиць звіту та є обов’язковим реквізитом

«Реєстраційний номер облікової картки платника податків»

Підприємець вписує десять цифр свого реєстраційного номера облікової картки платника податків (ідентифікаційного номера). Цей номер переноситься до звіту з довідки, отриманої в податковій.

Якщо підприємець через релігійні чи інші переконання відмовився від реєстраційного номера та має в паспорті відповідну відмітку, у цьому полі він проставляє дані свідоцтва про загальнообов’язкове державне соціальне страхування: серію та номер (NNN XXXXXX — три літери, пробіл, шість цифр).

Якщо у підприємця відсутнє свідоцтво про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, уносяться паспортні дані: серія та номер у форматі БКNNXXXXXX, де:
— «БК» — константа, що вказує на реєстрацію за паспортними даними;
— «NN» — дві українські літери серії паспорта (верхній регістр);
— «XXXXXX» — шість цифр номера паспорта (із провідними нулями).

Цей реквізит заповнюється однаково для всіх таблиць звіту і є обов’язковим реквізитом

«Прізвище, ім’я, по батькові»

Уноситься прізвище, ім’я та по батькові підприємця в називному відмінку українською мовою (за даними паспорта). Цей реквізит заповнюється однаково для всіх таблиць звіту і є обов’язковим реквізитом

«Місце проживання», «Телефон»

Наводяться поштова адреса підприємця (з індексом) та його контактний телефон. Зазначення місця проживання є обов’язковим реквізитом

«Вихідний № у страхувальника» та «Дата»

Заповнюється лише в тому випадку, якщо підприємець реєструє вихідну кореспонденцію, — указуються реєстраційний номер відповідно до журналу реєстрації вихідної документації, який надалі зазначається на кожному аркуші звіту, і дата формування звіту підприємцем

«Номер реєстрації платника»

Проставляється номер, за яким підприємця зареєстровано в ПФУ як платника ЄВС

«Код органу Пенсійного фонду, до якого подається звіт»

Уносяться код районного (міського) управління ПФУ, в якому підприємця зареєстровано як платника ЄВС (код п’ятизначний, його можна дізнатися у своєму управлінні ПФУ за місцем обліку — на інформаційній дошці).

Цей реквізит є обов’язковим реквізитом

«Перелік таблиць звіту: Кількість аркушів»

Зазначається кількість аркушів документів однієї таблиці. Для таблиць 1 і 2 цей реквізит дорівнюватиме «1», якщо підприємець увесь рік працював на тій самій системі оподаткування.

Якщо ж він протягом року перебував на різних системах оподаткування, йому потрібно заповнити дві таблиці.

Біля тих таблиць, які підприємець не заповнює (не зобов’язаний заповнювати), слід проставити прокреслення

«Перелік таблиць звіту: Кількість рядків»

Цей реквізит не заповнюється

«Усього»

Зазначається загальна кількість сторінок усіх таблиць, заповнених у звіті

«Страхувальник»

Підприємець зазначає підпис та П. І. Б. (прізвище та ініціали).

Підпис страхувальника є обов’язковим реквізитом

«М. П.»

Якщо у підприємця є печатка, він засвідчує звіт печаткою («М. П.» — місце печатки). Якщо печатки немає, нічого не вказується.

За наявності у ФОП печатки є обов’язковим реквізитом

«Реєстраційний № звіту в органі Пенсійного фонду» і далі

Заповнюють працівники ПФУ

 

Таблиця 3. Заповнення таблиці 1 звіту за формою № Д5
(заповнюють ФОП, які працювали у 2012 році
на загальній системі оподаткування)

Реквізит

Що зазначати

1

2

«Тип форми: початкова, призначення пенсії»

При заповненні звіту за 2012 рік позначку «Х» необхідно поставити біля комірки «початкова». Такий самий значок ставиться біля комірки «призначення пенсії» в тому випадку, якщо підприємець подає звіт протягом року для призначення пенсії. Цей реквізит є обов’язковим

«Повідомляю, що я»

Наводяться прізвище, ім’я та по батькові підприємця в називному відмінку українською мовою

«беру участь на добровільних засадах… »

Ця графа заповнюється лише в тому випадку, якщо підприємець прийняв рішення добровільно застрахуватися у Фонді «тимчасової непрацездатності» та/або Фонді «нещасного випадку» та уклав відповідний договір.

Нагадуємо, що мінімальна ставка ЄВС для підприємців становить 34,7 % від чистого доходу і забезпечує страхування лише в ПФУ та Фонді «безробіття». Якщо підприємець хоче бути застрахованим за іншими видами соціального страхування (і від нещасного випадку), він має сплачувати ЄВС за більшою ставкою: 36,6 % — у разі страхування з тимчасової втрати працездатності; 36,21 % — в разі страхування від нещасного випадку; 38,11 % — у разі якщо підприємець страхується за всіма чотирма видами соцстрахування.

Якщо ви у 2012 році були застраховані за добровільними видами соціального страхування, поставте відмітку «Х» напроти відповідного виду страхування. Також тут наводяться номер договору про добровільне страхування та його дата.

Якщо підприємець сплачував ЄВС за ставкою 34,7 % і не укладав договір про добровільне страхування, він ці графи не заповнює (ставить прокреслення «-»)

«Сума чистого доходу (прибутку), заявлена в податковій декларації фізичної особи — підприємця»

Згідно з роз’ясненнями ПФУ (див. лист від 29.02.12 р. № 4889/03-30 // «БТ», 2012, № 14, с. 17) у цій графі «платник самостійно відображає фактичну суму чистого доходу за себе в розрізі місяців». При цьому сума чистого доходу за рік має відповідати сумі чистого оподатковуваного доходу, заявленого в Податковій декларації про майновий стан і доходи (затверджена наказом МФУ від 07.11.11 р. № 1395, далі — Декларація). Порядок заповнення цього потребує додаткових пояснень

Пояснення. Нагадаємо історію питання, оскільки ще в минулому році виникли дискусії щодо заповнення цієї графи. Так, згідно з вимогами п. 3.3 Інструкції № 21-5 підприємці-загальносистемники нараховують ЄВС на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО. При цьому сума ЄВС не може бути менше мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток).

Із самої форми № Д5 випливає, що у графі 2 таблиці 1 потрібно відобразити щомісячну суму чистого доходу, заявленого в Декларації. Однак у річній Декларації не передбачено щомісячного розподілу чистого доходу, і Порядок № 22-2 не містить будь-яких вказівок щодо розподілу чистого доходу за місяцями звітного року. Однозначно зрозуміло одне: підсумкове значення графи 2 таблиці 1 має збігтися зі значенням графи 7 додатка 5 до річної податкової декларації (про порядок її заповнення див. статтю «Річна декларація підприємців на загальній системі за 2012 рік» на с. 15 цього номера).
Як бачимо, ПФУ пропонує підприємцям самостійно розподіляти чистий дохід за місяцями. Незалежні фахівці пропонують кілька варіантів заповнення графи 2 у розрізі місяців календарного року.

Варіант 1. Один із найсміливіших, що дозволяє при значному доході зменшити сплачуваний ЄВС за рік — це розподіл на власний розсуд. Використовуючи цей варіант, підприємець може розподілити чистий річний дохід за всіма місяцями звітного року порівну або в довільному порядку (у цьому випадку до пенсійного стаж потраплять усі місяці звітного року) або вибірково за місяцями (місяцем). Такий підхід дає можливість оптимізувати суму ЄВС, що підлягає сплаті за рік, за рахунок обмеження максимальною базою нарахування ЄВС). Приклад заповнення форми № Д5 для цього варіанта наведено в консультації фахівця ПФУ у Пошті тижня «Заповнення річної форми № Д5 підприємцем на загальній системі оподаткування» // «БТ», 2012, № 11, с. 29. Приклад розрахунку для мінімізації див. також на с. 42.

Варіант 2. Розподіл за фактичними даними Книги обліку доходів і витрат. Однак тут можуть виникнути запитання зі збитковими місяцями: щоб у підсумку вийти на суму чистого доходу за рік, яка відображається в податковій декларації, збитки потрібно буде розподілити за прибутковими місяцями.

Варіант 3. Для розподілу використовувати показник середньомісячного чистого доходу. У кожному рядку прибуткового місяця вказується середньомісячна сума чистого доходу, розрахована шляхом ділення суми чистого річного доходу (згідно з Декларацією за 2012 рік) на кількість місяців, у яких було отримано прибуток, а в кожному рядку збиткового місяця — прокреслення. При такому підході ЄВС буде сплачено за підсумками року лише за ті місяці, в яких було отримано прибуток (див. лист ПФУ від 22.06.11 р. № 12657/03-20 // «БТ», 2011, № 38, с. 10). Зауважимо також, що при такому підході в цьому році розрахунок середньомісячного річного доходу для цілей сплати ЄВС і для цілей обкладення підприємницького доходу ПДФО можуть не збігатися. Як зазначено в консультації фахівців ДПСУ, розміщеній у журналі «Вісник податкової служби України», 2012, № 42, с. 45,
для цілей обкладення підприємницького доходу ПДФО розмір середньомісячного річного доходу розраховується шляхом ділення чистого річного доходу на кількість календарних місяців, протягом яких здійснювалася діяльність (а вона може не збігатися з кількістю місяців, у яких було отримано прибуток).

Таким чином, при заповненні графи 2 таблиці 1 при цьому варіанті, на нашу думку, слід керуватися таким правилом:

1) якщо у 2012 році протягом конкретного місяця було отримано додатний чистий дохід (тобто виручка була більше витрат), то в цьому рядку вказуємо суму середньомісячного чистого доходу.

Причому середньомісячний чистий дохід підприємця потрібно зазначити незалежно від того, чи вийде він меншим, ніж мінімальна зарплата відповідного місяця (у цьому випадку ПФУ згодом самостійно нарахує підприємцеві доплату ЄВС до мінімального розміру та надішле повідомлення про доплату), чи більшим, ніж 17 прожиткових мінімумів на працездатну особу;

2) якщо ж у 2012 році протягом конкретного місяця було отримано збиток (тобто виручка була менше витрат), то в цьому рядку проставляємо прокреслення, оскільки ЄВС за збиткові місяці не сплачується.

«Сума доходу, на яку нараховується єдиний внесок, з урахуванням максимальної величини»

Зазначається сума, що стоїть у тому самому рядку у графі 2 «Сума чистого доходу (прибутку), заявлена у податковій декларації фізичної особи — підприємця», з урахуванням максимальної величини бази нарахування ЄВС, яка дорівнює 17 розмірам прожиткового мінімуму на працездатну особу (п. 4 ст. 1 Закону про ЄВС).

Тож графа заповнюється таким чином:

1) якщо сума попередньої графи менше максимальної величини бази нарахування ЄВС, вона переноситься до цієї графи без змін (навіть якщо вона менше мінімальної зарплати відповідного місяця);

2) якщо ж сума, зазначена в попередній графі, більше максимальної величини бази нарахування ЄВС, то в цій графі слід зазначити максимальну величину.

Нагадаємо розміри максимальної величини бази нарахування ЄВС у 2012 році:

у січні — березні — 18241 грн.;

у квітні — червні — 18598 грн.;

у липні — вересні — 18734 грн.;

у жовтні — листопаді — 19006 грн.;

у грудні — 19278 грн.

«Розмір єдиного внеску*»

Тут потрібно вказати ставку ЄВС, установлену законодавством для обов’язкової сплати, — «34,7 %».

У разі якщо підприємець у 2012 році був добровільно застрахований ще й у:
— Фонді «тимчасової непрацездатності», у цій графі вказується «36,6 %»;
— Фонді «нещасного випадку», у цій графі проставляється «36,21 %»;
— у всіх фондах загальнообов’язкового державного соціального страхування, у цій графі наводиться «38,11 %»

«Сума нарахованого єдиного внеску

(гр. 3 х гр. 4)»

У цій графі необхідно вказати суму нарахованого ЄВС, що дорівнює добутку значень граф 3 і 4.

Зауважимо: якщо чистий дохід будь-якого місяця був менший за мінзарплату, то і ЄВС, розрахований за цей місяць, відповідно теж буде менше мінімального внеску (34,7 % від мінзарплати). Однак у графі «Сума нарахованого єдиного внеску (гр. 3 х гр. 4)» усе одно слід зазначити розраховану суму ЄВС, тобто без доплати (ПФ надалі самостійно визначить, яку суму ЄВС зобов’язаний доплатити підприємець)

«Кількість днів тимчасової непрацездатності»

Наводиться кількість днів хвороби підприємця, якщо він застрахований у Фонді «тимчасової непрацездатності» (добровільно) і протягом 2012 року хворів

«Кількість днів відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами»

Указується тривалість відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, якщо підприємець застрахований у Фонді «тимчасової непрацездатності» (добровільно) та протягом 2012 року перебував у такій відпустці

«У тому числі нараховано у розмірі»

Наводиться підсумкове значення, отримане у графі 5, за відповідною ставкою ЄВС

«Підпис та прізвище страхувальника»

Проставляється підпис підприємця та вказується його прізвище.

Підпис є обов’язковим реквізитом

«Дата»

Указується дата подання звіту.

Дата подання звіту є обов’язковим реквізитом

 

Приклад заповнення звіту за формою № Д5 підприємцем, який працював на загальній системі оподаткування, розглянемо далі на с. 44.

Тепер докладно висвітлимо порядок заповнення таблиці 2, що мають подавати підприємці, котрі працювали у 2012 році на єдиному податку (див. табл. 4 на с. 41).

 

Таблиця 4. Заповнення таблиці 2 форми № Д5
(заповнюють ФОП, які працювали у 2012 році
 на спрощеній системі оподаткування)

Реквізит

Що зазначати

«Тип форми: початкова, призначення пенсії»

Значок «Х» проставляється біля однієї з комірок:

1) «початкова» — якщо за відповідний звітний період таблиця подається вперше;

2) «призначення пенсії» — якщо підприємець подає звіт
для призначення пенсії протягом року. Цей реквізит є обов’язковим

«Повідомляю, що я»

Указуються прізвище, ім’я та по батькові підприємця українською мовою в називному відмінку

«беру участь на добровільних засадах…»

Це поле заповнюється лише в тому випадку, якщо підприємець прийняв рішення добровільно застрахуватися у Фонді «тимчасової непрацездатності» та/або Фонді «нещасного випадку» та уклав відповідний договір.

Нагадуємо, що мінімальна ставка ЄВС для підприємців становить 34,7 % від чистого доходу і забезпечує страхування лише в ПФУ та Фонді «безробіття». А от за бажання бути застрахованим в інших фондах підприємцю доведеться сплачувати ЄВС за більшою ставкою.

У цій графі знак «Х» визначає вид добровільного страхування. Також тут наводяться номер договору про добровільне страхування і його дата.

Якщо підприємець сплачував ЄВС за ставкою 34,7 % і не укладав договір про добровільне страхування, він ці графи не заповнює (ставить прокреслення «-»)

«Самостійно визначена сума, на яку нараховується єдиний внесок, але не менше за розмір мінімальної заробітної плати»

Зазначається «умовна» сума доходу, з якої підприємець бажає сплатити ЄВС. При цьому такий дохід має бути не менше мінімальної зарплати відповідного місяця та не більше максимальної бази нарахування ЄВС (17 прожиткових мінімумів на працездатну особу).

Нагадаємо розміри максимальної величини бази нарахування ЄВС у 2012 році:
— у січні — березні — 18241 грн.;
— у квітні — червні — 18598 грн.;
— у липні — вересні — 18734 грн.;
— у жовтні — листопаді — 19006 грн.;
— у грудні — 19278 грн.

«Розмір єдиного внеску*»

Наводиться розмір ЄВС, установлений законодавством для обов’язкової сплати, — «34,7 %».

У разі якщо підприємець у 2012 році був добровільно застрахований ще й у:
— Фонді «тимчасової непрацездатності», у цій графі проставляється «36,6 %»;
— Фонді «нещасного випадку», у цій графі вказується «36,21 %»;
— у решті фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, у цій графі зазначається «38,11 %»

«Усього до сплати (гр. 2 х гр. 3)»

Записується добуток граф 2 і 3

«Кількість днів тимчасової непрацездатності»

Указується кількість днів хвороби підприємця, якщо він застрахований у Фонді «тимчасової непрацездатності» (добровільно) та хворів протягом 2012 року

«Кількість днів відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами»

Зазначається тривалість відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, якщо підприємець застрахований у Фонді «тимчасової непрацездатності» (добровільно) та перебував у такій відпустці протягом 2012 року

«У тому числі нараховано у розмірі»

Наводиться підсумкове значення, отримане у графі 4, за відповідною ставкою ЄВС

«Підпис та прізвище страхувальника»

Проставляється підпис підприємця та вказується його прізвище.

Підпис є обов’язковим реквізитом

«Дата»

Зазначається дата подання звіту.

Дата подання звіту є обов’язковим реквізитом

 

Ще раз звертаємо увагу на те, що відповідно до оновленого п. 4.19 Порядку № 22-2 підприємці, які протягом звітного року змінювали систему оподаткування, формують і подають до органів ПФУ один звіт із титульним аркушем, що включає 2 таблиці: таблицю 1 і таблицю 2 форми № Д5.

Покажемо на прикладі, як підприємцю заповнити звіт за формою № Д5, який працював у 2012 році на двох системах оподаткування.

 

Приклад заповнення звіту

Умова. Підприємець Павлюченко Дмитро Петрович (номер облікової картки платника податків — 2633322222) у 2012 році працював так:

— у I кварталі — на загальній системі оподаткування. Чистий дохід склав: у січні — 10000 грн., у лютому — 23000 грн., у березні — 24000 грн.;

— у II — IV кварталах — на єдиному податку (група 3).

Приклад заповнення звіту за формою № Д5 за 2012 рік за умови сплати ЄВС за обов’язковою ставкою 34,7 % покажемо на с. 44.

Пояснення до заповнення:

1. Оскільки ФОП протягом року працював на двох системах оподаткування, то підприємець складає один звіт із титульним аркушем, що включає 2 таблиці:

— таблицю 1 — період роботи на загальній системі оподаткування у I кварталі;

— таблицю 2 — період роботи на єдиному податку у II — IV кварталах. ФОП показує дохід, що дорівнює розміру мінімальної заробітної плати.

2. Графу 2 таблиці 1 заповнимо за третім варіантом (див. табл. 3 на с. 39) виходячи із середньомісячного чистого річного доходу підприємця при роботі на загальній системі оподаткування:

(10000 + 23000 + 24000) : 3 місяці, в яких отримано дохід (прибуток) = 19000,00 (грн.).

Оскільки розмір середньомісячного чистого річного доходу перевищив максимальну величину бази нарахування ЄВС, за місяці I кварталу ЄВС визначатиметься виходячи з максимальної величини, що дорівнює 18241 грн. (графа 3 таблиці 1).

З метою мінімізації сплати ЄВС усю суму чистого доходу за I квартал 2013 року (10000 + 23000 + 24000 = 57000) можна показати в одному місяці кварталу, наприклад у березні. При цьому після застосування максимальної величини ЄВС необхідно буде сплатити лише з максимальної величини (18241 грн., ЄВС — 6329,63 грн.). Цей варіант дозволить зекономити 12659,26 грн. ЄВС:

18988,89 ЄВСвиходячи із середньомісячного доходу за варіантом 3(див. с. 44) - 6329,63ЄВСза березень за варіантом 1.

3. З’ясуємо, як загальносистемнику сплатити ЄВС за підсумками року. Під час проведення остаточного розрахунку ЄВС за підсумками року може виявитися, що підприємець переплатив ЄВС за себе протягом року, а може бути й так, що необхідно здійснити доплату.

Це пояснюється тим, що протягом 2012 року підприємець-загальносистемник був зобов’язаний щокварталу сплачувати авансові внески з ЄВС, а після закінчення року повинен розрахувати ту суму ЄВС, яку необхідно сплатити за 2012 рік (цю суму має бути відображено у звіті за формою № Д5). Розрахована за підсумками року сума ЄВС може виявитися як більше, так і менше від суми авансових платежів, сплачених протягом 2012 року. Розглянемо дві можливі ситуації:

1) нарахований загальносистемником ЄВС більше авансових платежів. Якщо сума ЄВС, визначена у звіті за формою № Д5, більше авансових платежів, перерахованих до ПФУ у 2012 році, то це означає, що підприємець зобов’язаний доплатити ЄВС до ПФУ за підсумками 2012 року:

Доплата = ЄВС, нарахований у звіті за формою № Д5 — ЄВС,
 сплачений у ПФУ у 2012 році у вигляді авансових внесків
.

Доплату щодо ЄВС за 2012 рік потрібно здійснити не пізніше 8 лютого 2013 року*.

* Якщо зміни до Інструкції № 21-5 наберуть чинності не пізніше 08.02.13 р., то у зв’язку з можливістю перенесення останнього дня, що припадає на вихідний, останнім днем сплати буде 11.02.13 р. Докладніше див. розділ на с. 35.

При цьому, можливо, як і торік, працівники ПФУ вимагатимуть пред’явити платіжку про відповідну сплату разом із самим звітом за формою № Д5, тому доплату доведеться внести ще раніше. Платіжне доручення підприємець оформляє як завжди — на ті самі рахунки ПФУ, на яких перераховував авансові внески з ЄВС. У полі «Призначення платежу» логічно зазначити: «Остаточний розрахунок з ПФУ щодо ЄВС за підсумками 2012 року».

Увага! З 01.01.13 р. змінилися рахунки для зарахування ЄВС. Докладніше див. замітку «Увага! Для сплати ЄВС відкрито нові рахунки» // «БТ», 2013, № 1, с. 49. Сплату не на нові рахунки може бути розцінено як сплату на неналежний рахунок! Тому перш ніж сплачувати ЄВС, уточніть банківські реквізити.

Сплачену суму ЄВС, на наш погляд, підприємець має право врахувати у складі витрат поточного року, записавши її до графи 10 Книги обліку доходів і витрат на дату перерахування коштів (на підставі платіжного доручення);

2) нарахований загальносистемником ЄВС менше авансових платежів. Якщо сума ЄВС, визначена у звіті за формою № Д5, менше авансових платежів, то утворилася переплата з ЄВС за підсумками 2012 року. Суму переплати може бути зараховано в рахунок майбутніх платежів або повернено підприємцю. Для повернення суми переплати з ЄВС підприємець може подати до свого відділення ПФУ заяву в довільній формі про повернення надміру сплачених сум ЄВС на свій поточний рахунок (п. 5 Порядку зарахування в рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування або повернення помилково сплачених коштів, затвердженого постановою правління ПФУ від 27.09.10 р. № 21-1). Незважаючи на те, що така заява подається в довільній формі, у ній обов’язково має бути зазначено: найменування (П. І. Б.) платника, номер облікової картки платника податків (за його наявності), причини повернення коштів, суми платежу, що підлягають поверненню. До заяви необхідно додати оригінал або копію розрахункового документа, що підтверджує надмірну сплату коштів на рахунок органу ПФ.

Повернення переплати з ЄВС підприємець на загальній системі оподаткування, на наш погляд, має відобразити у складі доходів 2013 року. При цьому авансові платежі з ЄВС, здійснені у 2012 році, виправляти (зменшувати) не потрібно — вони так і залишаться витратами 2012 року (у повній своїй сумі).

Якщо повернути переплату захоче ФОП-єдиноподатник, то він таку суму до свого доходу не включає (про це прямо йдеться в п.п. 9 п. 292.11 ПКУ).

На закінчення хочемо побажати вам легко та без помилок заповнити і подати цей звіт.

 

Документи і скорочення статті

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.

Закон про ЄВС — Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI.

Закон № 5292 — Закон України «Про внесення змін до статей 9 і 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 18.09. 12 р. № 5292-VI.

Порядок № 22-2 — Порядок формування та подання страхувальниками звіту про суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою правління ПФУ від 08.10.10 р. № 22-2.

Інструкція № 21-5 — Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена постановою правління ПФУ від 27.09.10 р. № 215.

Постанова № 24-1 — постанова ПФУ «Про внесення змін до постанови правління Пенсійного фонду України від 8 жовтня 2010 року № 22-2» від 10.12.12 р. № 24-1.

ПФУ — Пенсійний фонд України.

ЄВС — єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

ФОП — фізична особа — підприємець.

ЕЦП — електронний цифровий підпис.

 

img 1

 

img 2

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі