Теми статей
Обрати теми

Підсумкова податкова накладна при продажу в роздріб складається щодня

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Підсумкова податкова накладна при продажу
 в роздріб складається щодня

Чи можливе виписування підсумкової ПН за місяць (а не щодня) при продажу в роздріб?

(м. Харків)

 

Згідно з п. 201.7 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) податкова накладна (ПН) виписується на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс). Однак у п.п. 8.4 і п. 15 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом МФУ від 01.11.11 р. № 1379 (далі — Порядок № 1379), застережено дещо інші (трохи розширені) правила виписування ПН, які передбачають можливість складання однієї ПН на кілька операцій. Це підсумкова та зведена ПН.

Підсумкову ПН дозволяється виписувати за щоденними підсумками операцій (якщо її не було до цього виписано) у випадку (п.п. 8.4 Порядку № 1379):

здійснення постачання товарів/послуг кінцевому споживачу (який не є платником ПДВ);

— виписування транспортних квитків, готельних рахунків або
рахунків, що виставляються платнику податків за послуги зв’язку, інші послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, що містять загальну суму платежу, суму податку та податковий номер продавця, за винятком тих, форму яких установлено міжнародними стандартами;

— надання платнику ПДВ касових чеків, що містять суму поставлених товарів/послуг, загальну суму нарахованого податку (з визначенням фіскального та податкового номера постачальника).

У підсумковій ПН суми розрахунків та суми ПДВ за такими розрахунками вказуються загальним підсумком, що відповідає фактичній сумі виручки та сумі ПДВ, відображеній у Z-звіті (якщо протягом дня окремі ПН на операції не виписувалися).

У разі повернення товару кінцевим споживачем вартість цього товару з урахуванням ПДВ також ураховується у щоденних підсумках, зафіксованих у касових звітах, ПН, виписаних на їх підставі, та в Реєстрах отриманих і виданих податкових накладних. При цьому слід зауважити, що в цьому випадку розрахунок коригування до раніше складеної підсумкової ПН, в якій було відображено продаж повернених товарів, не виписується (розділ 130.10 ЄБПЗ*).

Крім того, якщо платник ПДВ має у своєму складі філії та/або структурні підрозділи, яким не делеговано право виписування ПН і які при цьому здійснюють операції з використанням касових апаратів, то підсумкова ПН має виписуватися щодо кожного касового апарата окремо (розділ 130.21 ЄБПЗ).

Якщо ж постачання товарів/послуг для платника ПДВ має безперервний або ритмічний характер і при цьому зберігаються постійні ділові зв’язки постачальника з покупцем, то в такому разі покупцю може бути виписано зведену ПН виходячи з визначеної в договорі періодичності оплати товарів/послуг (один раз на 5 днів, один раз на 10 днів тощо), які поставляються, але не рідше одного разу на місяць та не пізніше останнього дня поточного місяця (п. 15 Порядку № 1379). При цьому до зведеної ПН обов’язково додається реєстр товарно-транспортних накладних або інших супровідних документів, згідно з якими було здійснено постачання товарів/послуг**.

Отже, платник ПДВ має право виписувати зведену ПН, якщо постачання товарів має безперервний або ритмічних характер і здійснюється одному покупцю — платнику ПДВ.

Оскільки продаж товарів у роздріб не відповідає таким умовам, то оформляти зведену ПН (раз на місяць або за кілька днів) на такі операції не можна.

Таким чином, у разі здійснення постачань кінцевим споживачам — неплатникам ПДВ за готівку на підставі щоденних звітів за касовими апаратами потрібно складати підсумкові ПН.

 

Дар’я КРАВЧЕНКО

 

* Єдина база податкових знань, разміщена на сайті ДПСУ: www.sts.gov.ua

** Див. ком. «Зведена податкова накладна: податківці роз’яснили порядок складання» // «БТ», 2013, № 2, с. 6.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі