Теми статей
Обрати теми

Чи враховувати операції з постачання металобрухту при розрахунку показника ЧВ для річного перерозподілу ПДВ?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Чи враховувати операції з постачання
металобрухту при розрахунку показника ЧВ
для річного перерозподілу ПДВ?

Чи потрібно враховувати обсяги постачання металобрухту, який утворився в результаті ліквідації основних засобів, при розрахунку частки використання товарів/послуг і необоротних активів в оподатковуваних операціях (ЧВ) і чи потрібно заповнювати додаток Д7 до декларації з ПДВ за грудень 2012 року, якщо інших пільгових операцій у 2012 році не було?

(м. Харків)

 

У ст. 199 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) встановлено механізм розподілу вхідного ПДВ при придбанні та/або виготовленні товарів/послуг, необоротних активів, які частково використовуються в операціях, що обкладаються, а частково — в операціях що обкладаються, які не обкладаються ПДВ (звільнені або не є об’єктом оподаткування)*.

У п. 199.6 ПКУ передбачено, що правила ст. 199 ПКУ не застосовуються та податковий кредит не зменшується в разі:

— проведення операцій, передбачених п.п. 196.1.7 ПКУ (реорганізація підприємства);

— постачання платником податку відходів і брухту чорних і кольорових металів, які утворилися в такого платника внаслідок переробки, обробки, плавлення товарів (сировини, матеріалів, заготовок тощо) на виробництві, будівництві, розібранні (демонтажу) ліквідованих основних фондів та інших подібних операцій;

— проведення операцій, передбачених п.п. 197.1.28 ПКУ (постачання товарів/послуг у частині виробничої дотації з бюджету, отриманої на покриття різниці між фактичними витратами та регульованими цінами).

Крім того, в п. 15 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ передбачено, що при формуванні податкового кредиту щодо придбаних та/або виготовлених необоротних активів, які одночасно використовуються в операціях, що обкладаються і не обкладаються ПДВ, зазначених в абз. 1 та 2 цього пункту («зернова пільга», яка діє до 01.01.14 р.), норми ст. 199 ПКУ не застосовуються, сплачені (нараховані) суми ПДВ щодо таких необоротних активів уключаються до податкового кредиту.

Заповнення додатка Д7. Із наведених норм можна зробити такі однозначні висновки:

1) при придбанні товарів/послуг і необоротних активів, які передбачається використовувати в перелічених вище пільгових операціях (далі — активи, за якими ПДВ не розподіляється), податковий кредит не потрібно розподіляти за правилами, встановленими у ст. 199 ПКУ. Наприклад, якщо було придбано 1000 кг металопрокату, при обробці якого утворилося 100 кг металобрухту, то всю суму вхідного ПДВ платник має право відобразити у ряд. 10.1 декларації з ПДВ, хоч у момент придбання він знає, що частина придбаного металопрокату (у вигляді металобрухту) буде використана у звільнених операціях**;

2) оскільки щодо вказаних вище товарів/послуг і необоротних активів первинний розподіл ПДВ не проводиться (вони не відображаються у ряд. 15 декларації з ПДВ), то щодо них не потрібно проводити річний та «необоротні» перерозподіли ПДВ.

Відповідно, якщо у платника ПДВ протягом 2012 року серед таких, що не обкладаються ПДВ, операцій були лише операції, зазначені в п. 199.6 чи п. 15 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ (наприклад, лише реалізація власного металобрухту), то він не зобов’язаний заповнювати додаток Д7 до декларації з ПДВ за грудень (IV квартал) 2012 року.

Хоча ми б рекомендували його подати (по-перше, щоб уникнути запитань податківців з цього приводу, по-друге, на перспективу — показник ЧВ може стати у нагоді у наступному році, якщо виникне необхідність розподіляти вхідний ПДВ).

Розрахунок показника ЧВ. Питання про те, чи потрібно враховувати при розрахунку показника ЧВ операції, які підпадають під звільняючі від розподілу ПДВ норми п. 199.6 та п. 15 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, зокрема, обсяги проданого власного металобрухту, не таке однозначне.

Можна знайти роз’яснення, в яких стверджується, що згадка у п. 199.6 ПКУ про те, що норми цієї статті не поширюються на певні операції дає підстави не враховувати такі операції при розрахунку показника ЧВ у додатку Д7 (ні в чисельнику, ні в знаменнику формули). Тобто такі операції взагалі не повинні впливати на цей показник.

Однак, на наш погляд, достатніх підстав для таких висновків у згаданих нормах немає.

1. У п. 199.6 та п. 15 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ зазначено, що до вказаних там операцій правила ст. 199 ПКУ не застосовуються та податковий кредит не зменшується (вся сума вхідного ПДВ уключається до податкового кредиту). Отже, ідеться про формування податкового кредиту лише за цими операціями. Жодних вказівок про те, що такі операції не повинні впливати на розподіл податкового кредиту щодо інших операцій там немає.

2. На операції з придбання товарів, які призначені для використання виключно в оподатковуваних операціях або виключно у пільгових операціях, теж не поширюється дія ст. 199 ПКУ (вхідний ПДВ за ними теж не розподіляється), проте жодних сумнівів щодо необхідності врахування обсягів постачання таких товарів при розрахунку показника ЧВ не виникає. Такі операції обов’язково потрібно враховувати при розрахунку показника ЧВ.

Отже, сам по собі той факт, що дія ст. 199 ПКУ не поширюється на операції з постачання металобрухту, не дає підстав для того, щоб не враховувати їх обсяги при розрахунку показника ЧВ.

3. Ні в пп. 199.2 — 199.4 ПКУ, ні в Порядку № 1492*** немає прямих вказівок про те, що платник ПДВ при розрахунку показника ЧВ (заповненні додатка Д7) повинен виключити якісь операції із загальних обсягів постачання. Тобто для таких маніпуляцій немає формальних підстав.

4. Вилучення частини пільгових операцій із знаменника у формулі розрахунку показника ЧВ призведе до збільшення такого показника. Як наслідок збільшиться «дозволена» сума податкового кредиту. У такій ситуації податківці з фіскальних міркувань, скоріше за все, будуть наполягати на застосуванні прямих норм пп. 199.2 — 199.4 ПКУ, та Порядку № 1492, які не передбачають виключення частини пільгових операцій із загального обсягу постачання.

Тому обережним читачам ми б рекомендували вибрати найпростіший шлях: якщо є підстави для перерозподілу податкового кредиту за 2012 рік, то при перерахунку річного показника ЧВ ураховувати усі пільгові операції, зокрема, й обсяги поставленого металобрухту.

 

Микола ШПАКОВИЧ

 

* Див. Тему тижня «Перерозподіл податкового кредиту 2012» // «БТ», 2013, № 1, с. 53.

** Нагадаємо, що згідно з п.п. 23 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ до 01.01.14 р. від обкладання ПДВ звільняються операції з постачання, у тому числі операції з імпорту відходів та брухту чорних і кольорових металів. Переліки таких відходів та брухту чорних і кольорових металів затверджено постановою КМУ від 12.01.11 р. № 15.

*** Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом МФУ від 25.11.11 р. № 1492.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі