Теми статей
Обрати теми

Щодо сплати збору за користування радіочастотним ресурсом України

Редакція БТ
Лист від 10.06.2013 р. № 4602/6/99-99-15-04-01-16

РАДІОЧАСТОТНИЙ ЗБІР:

правила розрахунку збору за перший і останній місяці
дії ліцензії

Лист Міністерства доходів і зборів України від 10.06.13 р. № 4602/6/99-99-15-04-01-16

«Щодо сплати збору за користування радіочастотним ресурсом України»

 

Нагадаємо, що відповідно до п. 321.3 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) платники збору за користування радіочастотним ресурсом України (далі — радіочастотний збір), які користуються радіочастотним ресурсом України на підставі ліцензії, розраховують збір шляхом добутку розміру ставки збору за 1 МГц смуги радіочастот, визначеної у ліцензії або дозволі, кількості регіонів та ширина смуги радіочастот, визначеної в ліцензії або дозволі.

Розраховувати радіочастотний збір суб’єкти господарювання мають починаючи з дати видачі ліцензії, а у разі продовження терміну її дії — із початку терміну дії продовженої ліцензії (п. 321.4 ПКУ). Тобто якщо термін дії ліцензії починається з першого числа одного місяця, а закінчується в останній день іншого місяця розрахувати розмір збору за перший і останній місяці легко: необхідно просто перемножити відповідні показники.

А от у випадку коли дата початку (закінчення) дії ліцензії не збігається із першим (останнім) днем місяця, у якому розпочинається (закінчується) термін її дії, то у суб’єктів господарювання виникає запитання: як саме слід розраховувати розмір збору за такий місяць?

Відповідь на це запитання надало Міндоходів у листі, що коментується. У ньому податківці вказали, що за такі місяці розмір збору розраховується з урахуванням терміну дії відповідної ліцензії пропорційно кількості календарних днів дії ліцензії у звітному місяці.

Щоб розрахувати розмір збору з урахуванням терміну дії ліцензії суб’єкти господарювання мають обчислити ставку збору за перший (останній) місяць дії ліцензії за такою формулою:

Со = С1 : Дм х Дл,

де Со — обрахована ставка на місяць;

С1 — ставка, визначена ст. 320 ПКУ;

Дм — кількість календарних днів у звітному місяці;

Дл — кількість календарних днів дії ліцензії у звітному місяці.

Тобто у «неповних» місяцях податківці пропонують використовувати ставку збору, встановлену ст. 320.1 ПКУ, помножену на коефіцієнт, який буде враховувати кількість днів дії ліцензії.

Розмір обчисленої ставки вказується в колонці 5 розділу 1 Податкового розрахунку збору за користування радіочастотним ресурсом України, затвердженого наказом ДПАУ від 24.12.10 р. № 1018 (далі — Розрахунок) і використовується при визначенні розміру збору за перший (останні) місяць дії відповідної ліцензії.

На наш погляд, підхід, запропонований податківцями, хоч і виглядає дещо незвично, але є цілком логічним і дає змогу суб’єктам господарювання правильно розрахувати розмір збору (за ті дні місяця, коли платник фактично користувався радіочастотним ресурсом).

Звертаємо увагу, що у цьому ж листі податківці наголошують: якщо суб’єкт господарювання користувався вище наведеною формулою при розрахунку розміру ставки збору, то для уникнення непорозумінь він має навести у доповненні до Розрахунку обрахунок ставки та відповідні пояснення до нього відповідно до п. 46.4 ПКУ.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі