Теми статей
Обрати теми

Чи можна уточнити дані додатка Д8 до декларації з ПДВ?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Чи можна уточнити дані додатка Д8 до декларації з ПДВ?

Після подання скарги на постачальників (додаток Д8), деякі з них замінили неправильно заповнені податкові накладні (ПН). Чи можна подати уточнюючий розрахунок з виправленим додатком Д8, щоб вилучити з поданої скарги частину ПН?

(м. Харків)

 

Пунктом 201.10 Податкового кодексу (далі — ПКУ) передбачено, що в разі відмови продавця товарів/послуг надати ПН або в разі порушення ним порядку її заповнення та/або порядку реєстрації в Єдиному реєстрі, покупець таких товарів/послуг має право додати до податкової декларації за звітний податковий період заяву зі скаргою на такого постачальника, що є підставою для включення сум ПДВ до складу податкового кредиту (ПК).

Заява зі скаргою на постачальника подається у вигляді додатка до декларації «Заява про відмову постачальника надати податкову накладну (порушення ним порядку заповнення та/або порядку реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних) (Д8)». До нього додаються копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв’язку з придбанням таких товарів/послуг або копії первинних документів, що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг.

Надходження такої заяви до податкових органів є підставою для проведення документальної позапланової виїзної перевірки продавця для з’ясування достовірності й повноти нарахування ним зобов’язань з ПДВ (п. 201.10 ПКУ).

Можливість унести зміни до додатка Д8 і тим самим позбавити постачальника від проведення перевірки податковими органами є.

Згідно з роз’ясненнями податківців виправити самостійно виявлені помилки, допущені при заповненні додатка Д8, платник ПДВ може виключно до закінчення граничного терміну подання податкової декларації за звітний період. Для цього необхідно подати нову «звітну податкову» декларацію, проставивши в її шапці позначку «Х» у полі «Звітна нова», до якої потрібно додати, зокрема, і «правильний» додаток Д8 з такою ж відміткою (розд. 101.23 ЄБПЗ*).

Якщо ж граничний термін подання декларації настав, то, як наполягають податківці, виправити дані в додатку Д8 уже не вийде, оскільки надання такої заяви разом з уточнюючим розрахунком (УР) законодавчо не передбачено (розд. 101.23 ЄБПЗ). Таку можливість не передбачено ні в Порядку запов-нення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом МФУ від 25.11.11 р. № 1492, ні в самій формі додатка Д8 (на відміну від інших додатків до декларації з ПДВ, у шапці додатку Д8 немає поля 013 «Уточнюючий»).

Однак судові органи дотримуються лояльнішої позиції. У постанові від 11.12.12 р. № К/9991/51804/12 ВАдСУ прийшов до висновку, що платник ПДВ має право подати УР з виправленим додатком Д8 на підставі п. 46.4 ПКУ (оскільки затверджена форма декларації збільшує/зменшує податкові зобов’язання платника всупереч нормам ПКУ). При цьому обов’язковою умовою є оформлення пояснення в паперовій формі (навіть для платників податків, які звітують в електронній формі) з додаванням до нього всіх підтвердних документів.

У запропонованому запитанні ситуація інша: платник не збільшує податковий кредит, а хоче відмовитися від частини «необґрунтованих»** скарг на постачальників, оскільки для відоб-раження податкового кредиту в нього правильно складено ПН.

Проте, на нашу думку, безболісно уточнити дані додатка Д8 можна лише до закінчення граничного терміну надання декларації з ПДВ. Після цього терміну прийняти «уточнюючий» додаток Д8 податківці можуть відмовитися (з тих же формальних підстав). Результат оскарження такої відмови в суді передбачити складно, оскільки формальних підстав для внесення змін до форми звітності з ПДВ згідно з п. 46.4 ПКУ у такому разі немає (податкові зобов’язання платника не змінюються).

 

Дар’я КРАВЧЕНКО

 

*Єдина база податкових знань, розміщена на сайті Міндоходів: http://minrd.gov.ua/ebpz

**Чинним законодавством не передбачено можливості вносити зміни до ПН або замість ПН, заповненої неправильно, виписувати нову. Тому якщо і відмовлятися від скарги на постачальника, то не можна визнавати той факт, що спочатку ПН було заповнено неправильно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі