Теми статей
Обрати теми

Як підприємцям-єдиноподатникам вести облік: з копійками чи без

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Як підприємцям-єдиноподатникам вести облік:
з копійками чи без

У Єдиній базі податкових знань представники ДПСУ надають консультацію, що приватні підприємці повинні заповнювати Книгу обліку доходів і витрат та декларацію єдиноподатника в цілих гривнях. Чи правильно це?

(м. Севастополь)

 

Форми Книги обліку доходів та Книги обліку доходів і витрат (далі — Книги), а також порядки їх ведення (далі — Порядок ведення Книги ) затверджено наказом Мінфіну від 15.12.11 р. № 1637, а Податкової декларації платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця (далі — Декларація) — наказом Мінфіну від 21.12.11 р. № 1688.

Дійсно, як справедливо відзначає автор запитання, у ЄБПЗ* розміщено консультації, що приписують підприємцям заповнювати Книги та Декларацію в цілих гривнях (див. «На думку ДПСУ, підприємці на єдиному податку повинні вести облік у цілих гривнях без копійок»).

* Єдина база податкових знань, розміщена на сайті Міндоходів: http://minrd.gov.ua

 

На думку ДПСУ, підприємці на єдиному податку повинні вести облік у цілих гривнях без копійок

Консультація, розміщена в розділі 107.06 ЄБПЗ

«Запитання: Чи необхідно ФОП — платникам ЄП при сплаті авансових внесків з єдиного податку округлювати їх суму до гривень без копійок?

Коротка відповідь: Оскільки нарахування авансових внесків для фізичних осіб — підприємців — платників єдиного податку першої або другої групи здійснюється органами державної податкової служби на підставі заяв таких платників, то вищезазначені платники сплачують нарахований органом ДПС авансовий внесок з єдиного податку в гривнях з копійками, а при заповненні податкової декларації платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця сума авансового внеску проставляється у гривнях без копійок, з відповідним округленням за загальновстановленими правилами».

Консультація, розміщена в розділі 107.07 ЄБПЗ

«Запитання: Як платниками ЄП першої, другої та третьої груп відображаються кошти при заповненні книги обліку доходів та книги обліку доходів і витрат (у гривнях з копійками чи без копійок)?

Коротка відповідь: При заповненні книги обліку доходів платників єдиного податку першої і другої груп та платників єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, та книги обліку доходів і витрат платників єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість, доходи і витрати проставляються у гривнях без копійок, з відповідним округленням за загальновстановленими правилами».

Консультація, розміщена в розділі 107.07 ЄБПЗ

«Запитання: Податкова декларація платника ЄП — ФОП заповнюється у гривнях з копійками чи без копійок?

Коротка та повна відповіді ідентичні: Наказом Міністерства фінансів України від 21.12.2011 р. № 1688 «Про затвердження форми податкової декларації платника єдиного податку», який зареєстрований в Міністерстві юстиції України 27.12.2011 р. за № 1533/20271, затверджено податкову декларацію платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця, де передбачено, що фінансові показники у цій податковій декларації зазначаються у гривнях.

Отже, відповідно до діючого законодавства платник єдиного податку фізична особа — підприємець при поданні податкової декларації за звітний (податковий) період зазначає свої фінансові показники у гривнях».

 

Як бачимо, аргументація представників ДПСУ будується виключно на формах Книг та Декларації, де в назві граф зазначено «грн.». Принципову відмінність, як ми розуміємо, податківці вбачають, порівнюючи Декларацію з Податковою декларацією платника єдиного податку — юридичної особи (далі — Декларація юрособи), форму якої також затверджено наказом Мінфіну від 21.12.11 р. № 1168, де суми відображаються у «грн. коп.».

На наш погляд, цей висновок є не зовсім очевидним. Адже зазначення у формі документа «грн.» зовсім не означає, що показники тут відображаються в цілих гривнях без копійок. Особливих застережень із приводу ведення обліку та складання звітності платниками єдиного податку в цілих гривнях немає ні в Податковому кодексі України, ні в Порядках ведення Книг.

На наш погляд, правильнішим є ведення приватним підприємцем-єдиноподатником обліку у гривнях з копійками. Ґрунтуємося на тому, що згідно з п. 4 Порядків ведення Книг у такій Книзі відображається фактично отримана сума доходу від здійснення діяльності із сумарним підсумком за місяць, квартал, рік. За нашим переконанням, фактично отриманою сумою доходу є вся сума, що надійшла підприємцю, тобто з урахуванням копійок, а не округлена за загальновстановленими правилами.

На сьогодні практика складається таким чином, що податкові органи приймають Декларації, заповнені як у цілих гривнях, так і у гривнях з копійками. Ще раз зауважимо: ми, усупереч позиції ДПСУ, вважаємо, що показники у Книгах і Декларації потрібно відображати в гривнях з копійками.

Зауважимо, що у юридичних осіб — єдиноподатників (четверта і шоста групи) такої проблеми немає: Книгу вони не ведуть, а у формі Декларації юрособи чітко зазначено, що вона складається у гривнях з копійками.

 

Жанна СЕМЕНЧЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі