Теми статей
Обрати теми

Про окремі питання бухгалтерського обліку

Редакція БТ
Лист від 29.04.2013 р. № 31-08410-07-29/13727

АВАНСИ НА КАПБУДІВНИЦТВО

відображаються у складі дебіторської заборгованості

Лист Міністерства фінансів України від 29.04.13 р. № 31-08410-07-29/13727

«Про окремі питання бухгалтерського обліку»

 

У листі, що коментується, Мінфін роз’яснив порядок відображення в балансі авансів, перерахованих підрядникам.

На його думку, будь-які аванси підрядникам відображаються за статтями дебіторської заборгованості, при цьому якщо завершення розрахунків за договорами, за якими сплачуються аванси підряднику, планується впродовж 12 місяців із дати балансу, то суми перерахованих авансів замовник відображає за статтею балансу «Дебіторська заборгованість за розрахунками з виданих авансів» (код рядка 1130), у протилежному випадку аванси відображаються за статтею балансу «Довгострокова дебіторська заборгованість» (код рядка 1040).

Така позиція була прогнозованою, оскільки з 2011 року ні в П(С)БО 2 «Баланс» (на сьогодні втратив силу), ні в Інструкції про застосування плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженій наказом МФУ від 30.11.99 р. № 291, не йшлося про те, що «капітальні» аванси відображаються в статті незавершених капінвестицій, як було раніше. Причому внесені корективи були обґрунтовані, оскільки за раніше діючою процедурою неможливо було коректно відобразити авансову заборгованість підрядника та її закриття. Зокрема, перераховані аванси раніше одразу йшли на рахунок 15 (кореспонденцією Дт 15 — Кт 31, 30), і факт передачі підрядником виконаних за рахунок авансів робіт у балансі не фіксувався.

Тепер же в Інструкції № 291 указано, що передані забудовнику кошти для пайової участі в будівництві об’єкта пайовик відображає за кредитом рахунків обліку грошових коштів, запасів у кореспонденції з рахунком 37 «Розрахунки з різними дебіторами». Після отримання оформлених документів на право власності та приймально-здавального акта пайовика на відповідну частку збудованого об’єкта кредитується рахунок 37 у кореспонденції з рахунком 15.

Отже, можна зробити висновок, що на сьогодні аванси на капітальне будівництво відображаються аналогічно авансам на придбання інших основних засобів. Тобто на дату перерахування авансів фіксується дебіторська заборгованість:

— Дт 371 «Розрахунки за виданими авансами» — Кт 31, 30 (якщо строк передачі виконаних підрядних робіт складає менше 12 місяців від дати перерахування авансу);

— Дт 183 «Інша дебіторська заборгованість» — Кт 31, 30 (якщо строк передачі виконаних робіт перевищує 12 місяців від дати перерахування авансу).

Приймання виконаних робіт із капбудівництва фіксується кореспонденціями: Дт 151 — Кт 183, 371.

Варто зазначити, що в міжнародній практиці використовується й інший підхід, відповідно до якого незалежно від строку виконання робіт за рахунок перерахованого авансу, вказані суми відображаються в складі необоротних активів. При цьому вважається, що вже в момент перерахування аванси стають виведеними з поточного обігу підприємства.

Утім, аналогічні висновки в рівній мірі застосовуються до авансів на придбання будь-яких основних засобів, які відображаються в балансі за вищезазначеною процедурою. У зв’язку з цим у вітчизняному обліку є більше підстав для дотримання підходу, викладеного у листі Мінфіну, щодо відображення авансів на капітальне будівництво.

 

Влада КАРПОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі