Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів

Редакція БТ
Наказ від 31.01.2013 р. № 65/80

МЕДОГЛЯДИ ВОДІЇВ
ЗА НОВИМ ПОРЯДКОМ:

МОЗ та МВС затвердили нове Положення

Наказ Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства внутрішніх справ України від 31.01.13 р. № 65/80

«Про затвердження Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів»

 

Наказом, що коментується, МОЗ та МВС затвердили нове Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів (далі — Положення про мед­огляд).

Чим обумовлено прийняття документа. Видання цього документа продиктовано необхідністю визначення здатності кандидатів у водії і водіїв до безпечного керування транспортними засобами (ТЗ), що передбачено ст. 45 Закону про дорожній рух*, а для перевізників — ст. 30 Закону України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.01 р. № 2344­III.

Положення про медогляд приходить на зміну свого попередника — Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів, затвердженого спільним наказом МОЗ та МВД від 05.06.2000 р. № 124/345 (далі — Положення № 124/345).

При цьому Положення № 124/345 втратило чинність ще до введення Положення про медогляд, яке ми коментуємо сьогодні. Спочатку Мін’юст 18.01.13 р. скасував його державну реєстрацію (наказ від 18.01.13 р. № 126/5), а пізніше — 15 лютого, його було офіційно скасовано згідно зі спільним наказом МОЗ та МВС від 15.02.13 р. № 124/151.

Усьому цьому передувало прийняття Держтехрегулювання рішення «Про необхідність усунення порушень принципів державної регуляторної політики згідно з вимогами Закону України від 11.09.2003 р. № 1160­IV «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» Міністерством охорони здоров’я України та Міністерством внутрішніх справ України» від 17.10.12 р. № 4. Ним було запропоновано МОЗ та МВС скасувати Положення № 124/345 з причини того, що його положення, які установлюють необхідність проходження медичними працівниками навчання щодо методів проведення щозмінного передрейсового та післярейсового медичних оглядів (МО) водіїв ТЗ суперечать чинному законодавству. Зазначимо, що такої норми у новому Положенні про медогляд немає.

А ось уведення нового положення на заміну скасованого порядку забарилося. І лише тепер наказом, що коментується, вводяться оновлені правила проведення МО кандидатів у водії і водіїв у Положенні № 124/345.

Основні нововведення. Так, МО кандидатів у водії та водіїв ТЗ поділяються на: попередні, періо­дичні, щозмінні передрейсові та післярейсові огляди, а також позачергові огляди, зумовлені необхідністю (ст. 45 Закону про дорожній рух). Періодичність оглядів, порядок їх проведення і направлення водіїв на позачергові огляди визначаються Положенням про медогляд.

Попередньому МО підлягають кандидати у водії для отримання права на керування ТЗ (п. 1.2 Положення про медогляд).

Періодичному МО підлягають водії ТЗ для підтвердження права на керування ТЗ (п. 1.3 Положення про медогляд):

віком до 55 років (включно) — один раз на 10 років;

віком від 56 до 75 років (включно) — один раз на 3 роки;

віком від 76 років і більше — один раз на рік.

Водії, які виконують роботи з перевезення пасажирів та вантажів, підлягають періодичному МО один раз на рік.

Зверніть увагу на періодичність проведення МО залежно від віку водія, що раніше не передбачалося.

Щозмінному передрейсовому та післярейсовому МО підлягають водії ТЗ перевізників, які здійснюють перевезення пасажирів та вантажів (п. 1.4 Положення про медогляд). Їх можуть проводити (п. 1.8):

— лікарі лікувального профілю (до змін — лікарі)

та/або

— молодші медичні працівники з медичною освітою за спеціальністю «сестринська справа», «лікувальна справа» (до змін — середні медичні працівники, які здійснюють медичний контроль обслуговування водіїв підприємств, установ, організацій).

Зверніть увагу на оновлення правил проведення щозмінного МО (розділ IV Положення про медогляд). Також варте уваги введення вимог до спеціального приміщення, у якому проводяться такі МО, які наведені у Табелі оснащення постійного спеціального приміщення для проведення щозмінного передрейсового та післярейсового медичних оглядів водіїв транспортних засобів, який наведено у додатку 2 до Положення про медогляд (п. 4.3 Положення про медогляд).

Позачерговому МО підлягають водії ТЗ перевізника за направленням власника або посадової особи, який відповідає за експлуатацію транспортних засобів перевізника, за інформацією медичного працівника про постійне погіршення стану здоров’я водія, що перешкоджає безпечному керуванню транспортним засобом, а також на вимогу та/або за рішенням уповноваженої посадової особи Державтоінспекції за наявності підстав (п. 1.4 Положення про медогляд).

Як і раніше попередній, періодичний та позачерговий МО проводяться в закладі охорони здоров’я медичною комісією (п. 1.6 Положення про медогляд). Результати такого огляду оформлюються медичною довідкою щодо придатності до керування транспортним засобом, форма якої наведена у додатку до Положення про медогляд (далі — МД). Форма МД зазнала змін у зв’язку зі збільшенням кількості категорій ТЗ (додано категорії A1, A2, B1, B2, B3, C, D1, D2, E1, E2, F1, F2, G1, G2, H). У зв’язку зі зміню форми МД, видана до внесених змін, на наш погляд, має діяти протягом строку періодичності проведення МО, які передбачені п. 1.3 Положення про медогляд (у всякому разі, якщо вона видана не щодо доданих категорій ТЗ). Однак, яку позицію займе щодо цього Державтоінспекція, ще не зрозуміло. Не виключено, що у зв’язку зі зміною форми МД, після дати набуття наказом, що коментується, будуть вимагати наявність МД уже за новою формою.

Наказ, що коментується, вступає в дію з дня його офіційного опублікування (на момент підготовки номера не опубліковано).

 

Вікторія ЗМІЄНКО

 

* Закон України «Про дорожній рух» від 30.06.93 р. № 3353­XII.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі