Теми статей
Обрати теми

Про деякі особливості подання звіту про суми податкових пільг

Редакція БТ
Лист від 05.02.2013 р. № 2942/7/11-1017

ЗВІТ ПРО ПІЛЬГИ:

на думку ДПСУ,
деякі неприбуткові організації
можуть його не подавати

Лист Державної податкової служби України від 05.02.13 р. № 2942/7/11­1017

«Про деякі особливості подання звіту про суми податкових пільг»

 

У листі, що коментується, ДПСУ зробила доволі несподіваний висновок, що стосується правил подання неприбутковими організаціям Звіту про суми податкових пільг* (далі — Звіт про пільги), форма якого наведена у додатку до Порядку № 1233**.

Так, у цьому листі податківці вказали, що Звіт про пільги можна не подавати двом категоріям неприбуткових організацій (НПО), які зареєстровані як неприбуткові організації (їх унесено до Реєстру неприбуткових організацій та установ):

профспілкам, їх об’єднанням та організаціям профспілок (такі НПО вказано у п.п. «є» п. 157.1 Податкового кодексу України, далі — ПКУ);

організаціям роботодавців та їх об’єднанням (такі НПО вказано у п.п. «ж» п. 157.1 ПКУ).

Незважаючи на таке лояльне роз’яснення, на жаль, податківці практично не навели аргументів для підтвердження своєї позиції. Схоже, їх основним аргументом, який, на думку податківців, дозволяє вище згаданим НПО не подавати Звіт про пільги є те, що відповідно до п. 157.14 ПКУ центральний орган Державної податкової служби*** встановлює порядок обліку і подання податкової звітності для НПО, указаних у п.п. «є» п. 157.1 ПКУ (профспілок), лише у частині доходів, що підлягають оподаткуванню.

У Податковому звіті про використання коштів неприбуткових установ та організацій, форма якого затверджена наказом ДПАУ від 31.01.11 р. № 56 (далі — Звіт НПО), дійсно не передбачено рядків, у яких профспілки могли б відображати отримані доходи, що не підлягають оподаткуванню. До речі, у Звіті НПО також не передбачено рядків для відображення неоподатковуваних доходів і для НПО, указаних у п.п. «ж» та «з» п. 157.1 ПКУ (організацій роботодавців та їх об’єднань, а також садівничих та гаражних кооперативів).

Водночас п. 157.14 ПКУ не надає жодних повноважень податківцям щодо звільнення НПО від подання Звіту про пільги.

У Порядку № 1233 визначено, що Звіт про пільги мають подавати всі суб’єкти господарювання, які відповідно до ПКУ не сплачують податки та збори до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг. Звільняються від подання такого Звіту лише суб’єкти господарювання, які не користуються пільгами.

Відповідно до п. 2 постанови КМУ від 27.12.10 р. № 1233 ДПСУ має здійснювати облік сум податків та зборів не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг на території України. Тому не зрозуміло, як звільнивши від подання Звіту про пільги окремі НПО податківці будуть виконувати цю вимогу Кабміну.

Крім того, Звіт про пільги був розроблений не як податкова декларація в розумінні ПКУ (на його підставі не здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов’язання), а як форма, яка використовується для проведення певного аналізу (в ній лише наводяться дані, що вказують на розмір пільг, отриманих протягом звітного періоду). До статичної звітності цей Звіт теж не відноситься.

Та все ж, оскільки податківці у листі, що коментується, надають право профспілкам та організаціям роботодавців не подавати Звіт про пільги, то чому б таким НПО не скористатися такою можливістю. Тим більше, що відповідальність за неподання Звіту про пільги на сьогодні не передбачена.

Звертаємо увагу, що податківці згідно з положеннями п. 157.14 ПКУ, де згадуються лише профспілки, роб­лять висновок, що Звіт про пільги можуть не подавати також і організації роботодавців.

Якщо висновки, зроблені у листі, що коментується, — це не чергова неточність податківців, а принципова позиція щодо подання Звіту про пільги НПО, то ці висновки мають поширюватись і на всі інші категорії НПО. Адже з точки зору Порядку № 1233 принципової різниці між різними категоріями НПО немає.

Водночас, оскільки висновки листа, що коментується, сумнівні, радимо НПО, які вирішили ними скористатися, отримати у місцевих ДПС індивідуальну податкову консультацію з цього питання.

 

Сергій ДЕЦЮРА

 

* Порядок заповнення та подання Звіту про пільги описано у статті «Звіт про пільги: особливості складання нової форми» // «БТ», 2011, № 15, с. 46.

** Порядок обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, затверджений постановою КМУ від 27.12.10 р. № 1233.

*** Зауважимо, що у редакції цього пункту, яка діє з 12.08.12 р., ідеться про центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики (Мінфін), але на суть ця неточність не впливає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі