Теми статей
Обрати теми

Про здійснення контролю за експортними, імпортними операціями резидентів на підставі офіційної інформації митних органів щодо уточнення відомостей про такі операції

Редакція БТ
Лист від 28.02.2013 р. № 28-311/699/2529

ПРАВИЛА КОНТРОЛЮ

ЗЕД­операції при допущенні помилок у МД

Лист Національного банку України від 28.02.13 р. № 28­311/699/2529

«Про здійснення контролю за експортними, імпортними операціями резидентів на підставі офіційної інформації митних органів щодо уточнення відомостей про такі операції»

 

Нагадаємо, що відповідно до норм Інструкції з контролю за ЗЕД­операціями* уповноважені банки здійснюють контроль за експортними, імпортними операціями резидентів (у тому числі для зняття цих операцій з контролю), зокрема, на підставі даних реєстрів митних декларацій**. Такі реєстри формуються митними органами згідно з даними належним чином оформлених митних декларацій (далі — МД).

Водночас на практиці бувають випадки, коли у вже оформлених МД виявляються помилки. Щоб їх виправити після завершення митного оформлення, як свідчать норми п. 37 Положення про митні декларації, затвердженого постановою КМУ від 21.05.12 р. № 450 (далі — Положення № 450), декларант або уповноважена ним особа має ініціювати внесення змін до МД: звернутися до регіональної митниці з відповідною заявою за формою, визначеною додатком 3 до Положення № 450.

У відповідь на таке звернення митний орган після підтвердження факту допущення помилки проводить її виправлення. Для цього посадовою особою митного органу:

1) оформляється аркуш коригування, у паперовій (два екземпляри) та в електронній формах.

При цьому один примірник оформленого митним органом аркуша коригування повертається декларанту або уповноваженій ним особі, другий примірник зберігається у справах підрозділу митного оформлення, яким оформлено відповідну МД (п. 10 Порядку оформлення аркуша коригування, затвердженого наказом МФУ від 06.11.12 р. № 1145). Аркуш коригування є невід’ємною частиною МД, дані якої уточнюються;

2) електронний примірник аркуша коригування засвідчується електронним цифровим підписом посадової особи митного органу, а дані із аркуша коригування зберігаються в локальних базах даних митного органу окремо від електронних копій відповідних МД, без унесення змін до таких електрон­них копій МД.

Ураховуючи правила виправлення таких помилок допущених у МД, а також те, що реєстр МД формується лише на підставі МД, виходить, що після внесення змін до МД виправлені відомості, не знайдуть свого відображення у реєстрах МД. Отже, якщо у реєстрі МД містяться МД, до яких було внесено зміни шляхом оформлення аркуша коригування, банки, які при здійсненні контролю за ЗЕД­операціями орієнтуються лише на дані реєстру МД (при формуванні реєстрів не ураховуються дані аркушів коригування), будуть оперувати не достовірною інформацією, що в окремих випадках може вплинути на адекватність прийнятих рішень, зокрема, при знятті цих операцій з контролю.

Щоб банки не допускали таких погрішностей та виконували свої функції опираючись лише на достовірні дані, Нацбанк у листі, що коментується уточнив методику здійснення контролю за ЗЕД­операціями.

Зокрема, у цьому листі він указав, що, оскільки реєстри МД інколи можуть містити не повну та/або недостовірну інформацію про ЗЕД­операцію, банки здійсню­ючи контроль за такими операціями мають ураховувати не тільки дані із реєстру МД, а й інформацію з інших джерел, наприклад, отриману від митних органів щодо уточнення даних про такі операції своїх клієнтів (зокрема, аркушів коригування, якими оформлені зміни до МД) та інформацію отриману від своїх клієнтів (дані договорів із нерезидентом, актів та інших документів, що підтверджують здійснення експорту (імпорту), та інших документів, які підтверджують здійснення конт­ролю за своєчасністю розрахунків за експортними, імпортними операціями — п. 4.2 Інструкції з контролю за ЗЕД­операціями).

Ураховуючи висновки, зроблені НБУ, у листі, що коментується, можна говорити, що суб’єкти господарювання, які виявили помилку у вже оформленій МД, щоб уникнути проблем із зняттям таких операцій з контролю, мають ініціювати виправлення цієї помилки, а після внесення змін до МД довести до відома уповноваженого банку інформацію (пред’явити аркуш коригування) про те, що митний орган провів уточнення даних раніше оформленої МД і ці дані відрізняються від тих, що містяться у раніше отриманому банком реєстрі МД.

 

Сергій ДЕЦЮРА

 

* Інструкція про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями, затверджена постановою Правління НБУ від 24.03.99 р. № 136.

** Реєстр МД — це електронний реєстр увізних або вивізних митних декларацій, на підставі яких продукція, що експортується (імпортується), переміщується через митний кордон України (п. 1.1 Інструкції з контролю за ЗЕД­операціями).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі