Теми статей
Обрати теми

Формування податкового кредиту на підставі касових чеків

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Формування податкового кредиту на підставі касових чеків

Чи можна віднести до податкового кредиту суму ПДВ за чеком, сума купівлі за яким перевищила 200 грн. (без ПДВ)?

(м. Харків)

 

У загальному випадку згідно з п. 201.10 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) підставою для віднесення сум ПДВ до податкового кредиту є податкова накладна (ПН). Однак у ПКУ згадуються також інші документи, що можуть дати право на податковий кредит без отримання ПН, а саме:

— транспортний квиток, готельний рахунок або рахунок, що виставляється платнику податків за послуги зв’язку, інші послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, що містять загальну суму платежу, суму податку та податковий номер продавця, за винятком тих, форму яких установлено міжнародними стандартами (п.п. «а» п. 201.11 ПКУ);

касові чеки, що містять суму отриманих товарів/послуг, загальну суму нарахованого податку (з визначенням фіскального та податкового номера постачальника). При цьому з метою такого нарахування загальна сума отриманих товарів/послуг не може перевищувати 200 гривень за день без урахування ПДВ (п.п. «б» п. 201.11 ПКУ);

— заява зі скаргою на постачальника — у разі відмови продавця товарів/послуг надати ПН або в разі порушення порядку її заповнення та/або порядку реєстрації в Єдиному реєстрі ПН (абз. 11 п. 201.10 ПКУ);

— митна декларація, оформлена відповідно до вимог законодавства, що підтверджує оплату ПДВ у разі ввезення товарів на митну територію України (п. 201.12 ПКУ).

Таким чином, якщо касовий чек, виданий при постачанні товарів, містить загальну суму отриманих товарів, яка не перевищує 200 грн. (без ПДВ), загальну суму ПДВ та податковий номер постачальника, то покупець — платник ПДВ має право на формування податкового кредиту на підставі такого касового чека (п. 201.11 ПКУ)*.

У разі придбання товару протягом дня за декількома касовими чеками, сума за кожним з яких не перевищує 200 грн. (без ПДВ), покупець — платник ПДВ має право формувати податковий кредит за тими з них, загальна сума за якими не перевищить зазначеної граничної величини. Так, якщо за один день придбано товари за готівку на суми:

— 72 грн. (60 грн. без ПДВ, сума ПДВ — 12 грн.);

— 120 грн. (100 грн. без ПДВ, сума ПДВ — 20 грн.);

— 180 грн. (150 грн. без ПДВ, сума ПДВ — 30 грн.),

то до складу податкового кредиту можна включити такі суми ПДВ:

— або 32 грн. (12 + 20) за першими двома касовими чеками,

— або 30 грн. за третім чеком.

Стосовно ситуації, коли вартість отриманих товарів за одним касовим чеком перевищила 200 грн. (без ПДВ), позиція податкових органів є однозначною. Так, у листі ДПАУ від 22.04.11 р. № 7680/6/16­1515­20 зазначено, що покупець — платник ПДВ не має права на підставі цього чека включити до податкового кредиту ні всю суму ПДВ, ні навіть її частину. Тому, якщо загальна сума в чеку склала 300 грн. (у тому числі ПДВ — 50 грн.), то віднести до податкового кредиту не можна не тільки 50 грн. ПДВ, а й частину цієї суми ПДВ у розмірі 40 грн. (200 х 20 %). Хоча, на наш погляд, виходячи з п. 201.11 ПКУ така можливість існує. Адже на дозволену межу у 200 грн. (без ПДВ) можна орієнтуватися саме з метою нарахування ПДВ, а не з тим, щоб цій межі відповідала загальна сума покупки.

Таким чином, купуючи товари за готівкові кошти на суму, що перевищує 240 грн., уповноважена особа платника ПДВ має попросити продавця виписати податкову накладну. Якщо ж купівлі здійснювалися протягом дня за кількома касовими чеками на суму менше 200 грн. (без ПДВ) кожен, покупець змушений буде вимагати виписування податкових накладних або на кожну покупку окремо, або на ті з них, що перевищили граничну суму за підсумками дня. Лише в цьому випадку він зможе включити всю сплачену суму ПДВ до податкового кредиту**.

 

Дар’я КРАВЧЕНКО

 

* Див. ком. «Податковий кредит без податкової накладної — правила оформлення розрахункових документів від Кабміну» // «БТ», 2011, № 1, с. 7.

** Докладнішу інформацію щодо формування податкового кредиту див. у Темі тижня «Податковий кредит» // «БТ», 2012, № 21, с. 38.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі