Теми статей
Обрати теми

Форму № Д4 не подаємо, якщо немає найманих працівників

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Форму № Д4 не подаємо, якщо немає найманих працівників

Підприємство протягом кількох років не здійснює діяльність, не має найманих працівників та не здійснює виплати фізичним особам. Звіти подає засновник, який не перебуває з підприємством у трудових відносинах, за що винагороду не отримує. Щоб не подавати щомісячний звіт з ЄВС, ми щороку писали заяву з викладенням наведених вище обставин. Цього вистачало, щоб не подавати форму № Д4. Після внесення змін до Порядку № 22-2 в цьому році ми вирішили не подавати заяву, оскільки в п. 2.13 написано, що підприємства без найманих працівників не зобов’язані подавати цей звіт. Але працівники нашого ПФУ мають іншу думку. Вони наполягають на тому, що починаючи зі звіту за січень 2013 року таким, як ми, потрібно подавати звіт із прокресленнями, та посилаються при цьому на постанову № 24-1. За їх словами, якщо ми цього не зробимо, то нам загрожує штраф за неподання звіту. Чи правомірні вимоги працівників ПФУ?

(м. Київ)

 

Ні, вимоги працівників ПФУ неправомірні. У вашому випадку подавати звіт із прокресленнями не потрібно. Пояснимо чому.

Згідно з п. 3.1 Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою правління ПФУ від 08.10.10 р. № 22-2 (далі — Порядок № 22-2), форму № Д4 подають страхувальники, у тому числі підприємці, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту), або за цивільно-правовими договорами.

З 15.01.13 р. до Порядку № 22-2
внесено зміни, і тепер у п. 2.13 чітко написано, що юридичні особи без найманої праці звіт не подають:

«2.13. У разі якщо юридичні особи не використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, звіт до органів Пенсійного фонду ними не подається».

Ці зміни якраз і внесено постановою правління ПФУ від 10.12.12 р. № 24-1, що згадували працівники вашого ПФУ (див. ком. у «БТ», 2013, № 2, с. 4). Після вказаних змін, на наш погляд, не потрібно подавати і будь-які листи, як це практикувалося до змін*.

Тому вважаємо вимоги працівників ПФУ неправомірними, тож накласти штраф у розмірі 170 грн. на підставі п. 4 ч. 11 ст. 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI і п.п. 7.2.4 Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої постановою правління ПФУ від 27.09.10 р. № 21-5, за кожен неподаний звіт вони не мають права. Якщо ж рішення про накладення штрафу буде прийнято, радимо його оскаржити згідно з нормами Порядку розгляду органами Пенсійного фонду України скарг на рішення про накладення штрафу, нарахування пені та заяв платників при узгодженні ними вимоги про сплату недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою правління ПФУ від 08.10.10 р. № 22-7, до органу ПФУ вищого рівня або до суду. Про те, як це зробити, читайте в Темі тижня «Перевірки соцфондів з 2011 року» // «БТ», 2011, № 16, с. 33.

 

Вікторія ЗМІЄНКО

 

* Див. із цього приводу статтю «Штрафи з ЄВС: нюанси застосування» // «БТ», 2012, № 21, с. 17.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі