Теми статей
Обрати теми

Щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість програмної продукції

Редакція БТ
Лист від 25.02.2013 р. № 2787/6/15-3115

ПДВ ПРИ ПОСТАЧАННІ
ПРОГРАМНОЇ ПРОДУКЦІЇ:

перехідні операції

Лист Державної податкової служби України від 25.02.13 р. № 2787/6/15-3115

«Щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість програмної продукції»

 

У листі, що коментується, ДПСУ розглянула питання про особливості застосування пільги з ПДВ, установленої п. 261 підрозд. 2 розд. ХХ Податкового кодексу України (далі — ПКУ) для операцій з постачання програмної продукції*, у разі коли аванс за такі операції було отримано до запровадження пільги (до 01.01.13 р.), а виконання операції припадає вже на період дії пільги (після 01.01.13 р.).

ДПСУ не зрадила своєму підходу: до бази оподаткування застосовується той податковий режим, що діяв на дату нарахування податкових зобов’язань (виникнення бази оподаткування). Інакше кажучи, якщо факт отримання авансу, що є першою подією для нарахування ПДВ, був у періоді, коли послуги з постачання програмній продукції були об’єктом обкладення ПДВ, то на суму такого авансу постачальник зобов’язаний був нарахувати податкові зобов’язання незалежно від того, коли буде здійснено постачання програмної продукції. У свою чергу, на не сплачену авансом частину вартості програмної продукції, яка поставляється вже в період, коли послуги з постачання такої продукції звільнено від обкладення ПДВ, податкові зобов’язання з ПДВ не нараховуються (незалежно від того, коли було укладено договір).

Нагадаємо, що аналогічні питання виникали й раніше, і податківці демонстрували аналогічний підхід. Наприклад, стосовно консультаційних послуг, які згідно з п.п. 196.1.14 ПКУ** у I півріччі 2011 року не були об’єктом обкладення ПДВ (див. консультацію в журналі «Вісник податкової служби України», 2011, № 33, с. 5; № 46, с. 8).

Також слід нагадати, що згідно з п. 198.5 ПКУ платник податку зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ПКУ, за товарами/послугами, необоротними активами, під час придбання або виготовлення яких суми податку були включені до складу податкового кредиту, у разі якщо такі товари/послуги, необоротні активи починають використовуватися, зокрема, в операціях, звільнених від оподаткування.

Отже, податковий кредит, сформований щодо товарів/послуг, придбаних для створення комп’ютерних програм (що поставляється після 01.01.13 р.), потрібно буде компенсувати шляхом нарахування податкових зобов’язань.

Для тих платників ПДВ, для яких діяльність із постачання програмної продукції є виключним видом діяльності, виникне необхідність «умовного продажу» необоротних активів, придбаних з ПДВ.

 

Роман БЕРЕЖНИЙ

 

* Див. консультацію на с. 38.

** Ця норма діяла з 01.01.11 р. по 30.06.11 р. і передбачала, що не були об’єктом обкладення ПДВ: консультаційні, інжинірингові, інженерні, юридичні (у тому числі адвокатські), бухгалтерські, аудиторські, актуарні та інші подібні послуги консультаційного характеру, а також послуги з розроблення, постачання та тестування програмного забезпечення, з оброблення даних та надання консультацій з питань інформатизації, надання інформації та інших послуг у сфері інформатизації, у тому числі з використанням комп’ютерних систем.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі