Теми статей
Обрати теми

Про надання роз’яснень щодо митного оформлення програмної продукції при ввезенні на митну територію України у митному режимі імпорту

Редакція БТ
Лист від 06.02.2013 р. № 12/2-12.2/490

ПДВ-ПІЛЬГА
ДЛЯ ПРОГРАМНОЇ ПРОДУКЦІЇ

не стосується операцій
 з увезення програмної продукції

Лист Державної митної служби України від 06.02.13 р. № 12/2-12.2/490

«Про надання роз’яснень щодо митного оформлення програмної продукції при ввезенні на митну територію України у митному режимі імпорту»

 

У листі, що коментується, ДМСУ розглянула особливості застосування пільги з ПДВ, установленої в п. 261 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ*. Нагадаємо, що відповідно до цієї норми «…тимчасово, з 01.01.2013 р. до 01.01.2023 р., звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з постачання програмної продукції».

Слова «операції з постачання» є ключовими в цьому випадку. Річ у тім, що п. 185.1 ПКУ постачання товарів (п.п. «а» п. 185.1 ПКУ) та ввезення товарів на митну територію України (п.п. «в» п. 185.1 ПКУ) визначає як два самостійні об’єкти оподаткування. Відповідно і звільнення від ПДВ має передбачати обидва об’єкти оподаткування, що підтверджується, наприклад, п. 197.4 ПКУ: «…звільнення від оподаткування товарів, передбачене пунктом 197.1 цієї статті, поширюється на операції із ввезення на митну територію України». Ця норма може бути підтвердженням того, що законодавець розмежовує пільги для операцій з постачання товарів та пільги для операцій з увезення товарів. У результаті те, що написано для одних операцій, може не стосуватися інших операцій. На це звернула увагу і ДМСУ (див. «Увезення програмної продукції не пільгується»).

 

Увезення програмної продукції не пільгується

Витяг із листа ДМСУ від 06.02.13 р. № 12/2-12.2/490

«При цьому положеннями підрозділу 2 розділу XX Кодексу передбачено пільги в обкладенні податком на додану вартість як операцій з постачання товарів на території України, так і операцій з увезення товарів на митну територію України.

В той же час згідно з пунктом 261 підрозділу 2 розділу XX Кодексу тимчасово, з 01.01.2013 р. до 01.01.2023 р., звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з постачання програмної продукції.

Ураховуючи вищевикладене, звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання програмної продукції не поширюється на операції з увезення програмної продукції на митну територію України у митному режимі імпорту. Оподаткування цієї категорії товарів податком на додану вартість при ввезенні на митну територію України у митному режимі імпорту здійснюється на загальних підставах».

 

Варто відзначити, що через свою специфіку постачання програмної продукції з-за кордону може здійснюватися не тільки шляхом її ввезення, а й через Інтернет. В останньому випадку матимемо операцію з постачання програмної продукції, а не операцію з її ввезення. Тому хотілося б почути думку ДМСУ про необхідність нараховувати ПДВ при такому способі продажу програмної продукції.

 

Роман Бережний

 

*Див. консультацію на с. 38.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі