Теми статей
Обрати теми

Про сплату переробними підприємствами податку на додану вартість

Редакція БТ
Лист від 07.02.2013 р. № 3077/7/15-33-17-3

СПЛАТА ПДВ
 ПЕРЕРОБНИМИ
 ПІДПРИЄМСТВАМИ:

правила розподілу для перехідних місяців

Лист Державної податкової служби України від 07.02.13 р. № 3077/7/15­33­17­3

«Про сплату переробними підприємствами податку на додану вартість»

 

Нагадаємо, що відповідно до п. 1 підрозд. 2 розд. XX Податкового кодексу України (далі — ПКУ) на період з 01.01.12 р. до 01.01.15 р. переробні підприємства позитивну різницю між сумою податкових зобов’язань звітного (податкового) періоду та сумою податкового кредиту звітного (податкового) періоду, визначену в податковій декларації з ПДВ щодо діяльності з постачання власно виробленої продукції (молока, молочної сировини, молочних продуктів, м’яса, м’ясопродуктів, іншої продукції переробки тварин (шкур, субпродуктів, м’ясо­кісткового борошна), виготовленої з поставлених молока або м’яса в живій вазі суб’єктами господарювання, які самостійно вирощують, розводять, відгодовують продукцію тваринництва, сплачують до спецфонду держбюджету та на спецрахунок, відкритий в органах Держказначейства, у таких розмірах (п.п. 6 п. 1 підрозд. 2 розд. XX ПКУ):

у 2012 році — до спецфонду держбюджету — 30 %, а на спец­рахунок — 70 %;

у 2013 році — до спецфонду держбюджету — 40 %, а на спец­рахунок — 60 %;

у 2014 році — до спецфонду держбюджету та на спецрахунок по 50 %.

Жодних питань щодо такого розподілу протягом 2012 року не виникало, а от на початку 2013 року виявилось, що не все так однозначно. Справа у тому, що у декларації з ПДВ переробного підприємства за грудень 2012 року ПДВ нараховується за 2012 рік, а розподіл (сплата) проводиться у 2013 році. Виникає запитання: у яких пропорціях (минулого чи поточного року) слід здійснювати такий розподіл?

Відповідь на це запитання податківці надали у листі, що коментується. Вони зазначили, що першим звітним (податковим) періодом, для якого буде застосовуватись пропорція розподілу, встановлена для 2013 року, буде січень 2013 року.

Тобто податківці справедливо зазначають, що пропорції розподілу сум ПДВ, що визначені у п.п. 6 п. 1 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, не обмежені рамками певного календарного року. Отже, переробні підприємства мали сплачувати суму ПДВ за реалізовані ними молоко, молочну сировину та молочні продукти, м’ясо та м’ясопродукти, іншу продукцію переробки тварин, закуплених у живій вазі (шкури, субпродукти, м’ясо­кісткове борошно), за грудень 2012 року в пропорції: 30 % до спецфонду та 70 % на спецрахунок. Тобто потрібно застосовувати пропорцію розподілу, що діяла у місяці, за який переробне підприємство нараховує ПДВ, а не місяці, в якому проводить перерахування.

Цей висновок, на наш погляд, правомірний і при розподілі переробними підприємствами сум ПДВ щодо спецоперацій, який буде проводитись у січні 2014 та 2015 років, за результатами податкових декларацій з ПДВ переробного підприємства за грудень 2013 та 2014 років відповідно.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі