Теми статей
Обрати теми

Про питання оптимізації адміністрування податку на додану вартість в агропромисловому комплексі

Редакція БТ
Лист від 15.02.2013 р. № 1849/5/15-3111

ПЕРЕРОБНІ ПІДПРИЄМСТВА:

ДПСУ пояснила правила
подання декларацій з ПДВ

Лист Державної податкової служби України від 15.02.13 р. № 1849/5/15­3111

«Про питання оптимізації адміністрування податку на додану вартість в агропромисловому комплексі»

 

Нагадаємо, що нещодавно Мінфін наказом від 17.12.12 р. № 1342** (набув чинності 05.02.13 р.) затвердив нові форми декларацій з ПДВ та виклав у новій редакції Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом МФУ від 25.11.11 р. № 1492.

** Див. ком. «Оновлено форми звітності з ПДВ: Мінфін затвердив «універсальну» декларацію» // «БТ», 2013, № 6, с. 8.

Суть нововведень зводиться до того, що замість 4 різних декларацій (загальної, спеціальної, скороченої і переробного підприємства), відповідного комплекту додатків до кожної декларації, а також 4 уточнюючих розрахунків буде використовуватись один «універсальний» комплект бланків. Іншими словами, вищезгаданим наказом передбачено скорочення кількості податкової звітності з ПДВ шляхом переходу від 4 існуючих на сьогодні форм декларацій з ПДВ до однієї.

Враховуючи ці нововведення ДПСУ у листі, що коментується, роз’яснила правила подання оновленої звітності з ПДВ переробними підприємствами.

Зокрема, податківці зазначили, що оновлену форму декларації з ПДВ використовують як для відоб­раження результатів діяльності та проведення розрахунків з Державним бюджетом, так і для відображення діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства відповідно до ст. 209 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), діяльності переробних підприємств (п. 1 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ), діяльності сільськогосподарських підприємств відповідно до п. 209.18 ПКУ.

Таким чином, переробні підприємства за звітний період мають подавати дві декларації:

одну з відміткою «загальна» (з кодом 0110) — для розрахунків з Державним бюджетом, в якій, зокрема, відображатимуться операції з вивезення за межі митної території України продукції у митному режимі експорту та відповідно суми бюджетного відшкодування за звітний період. Нагадаємо, що відповідно до п. 1 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, щоб переробне підприємство могло отримати бюджетне відшкодування сум ПДВ по операціях з вивезення за межі митної території України продукції у митному режимі експорту задекларувати такі суми слід у загальній декларації;

другу з відміткою про спеціальний режим оподаткування (з кодом 0140) — для відображення діяльності платника, пов’язаної з переробкою молока та тварин, закуплених у живій вазі.

Також податківці вказали, що нова форма декларації з ПДВ вводиться в дію для подання звітності з 01.04.13 р., а тому вперше використовувати оновлену форму платники ПДВ будуть для звітування за березень (I квартал) 2013 року. Подібний висновок податківці зробили в консультації, наведеній в розд. 130.25 ЄБПЗ (див. «БТ», 2013, № 8, с. 46).

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі