Теми статей
Обрати теми

Щодо оподаткування податком на додану вартість операції з компенсації витрат на утримання прибудинкової території (відшкодування сплати земельного податку)

Редакція БТ
Лист від 15.11.2012 р. № 4967/0/51-12/15-3416

КОМПЕНСАЦІЯ ПОДАТКУ
 НА ЗЕМЛЮ ПРИ ОРЕНДІ

обкладається ПДВ, але є винятки

Лист Державної податкової служби України від 15.11.12 р. № 4967/0/51­12/15­3416

«Щодо оподаткування податком на додану вартість операції з компенсації витрат на утримання прибудинкової території (відшкодування сплати земельного податку)»

 

У листі, що коментується, ДПСУ звертає увагу на питання обкладення ПДВ операцій з компенсації орендарем плати за землю, розташовану під об’єктом нерухомості, наданим в оренду.

Операції з оренди об’єктів нерухомості (постачання послуг) є об’єктом обкладення ПДВ згідно з п. 185.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ).

База оподаткування (п. 188.1 ПКУ) таких операцій має певні особ­ливості, зокрема:

— визначається виходячи з договірної вартості (але не нижче звичайних цін);

— ураховує загальнодержавні податки та збори (крім ПДВ та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується для виробництва лікарських засобів, а також збору на обов’язкове державне пенсійне страхування на вартість послуг стільникового мобільного зв’язку);

— ураховує вартість товарів/послуг, що постачаються за будь­які кошти (за винятком суми компенсації на покриття різниці між фактичними витратами та регульованими цінами (тарифами) у вигляді виробничої дотації з бюджету та/або суми відшкодування орендодавцю — бюджетній установі витрат на утримання наданого в оренду нерухомого майна та комунальних послуг і енергоносіїв), та вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платникові податку безпосередньо отримувачем товарів/послуг чи будь­якою третьою особою як компенсація вартості товарів/послуг, поставлених таким платником податку.

Відповідно до п.п. 14.1.147 ПКУ плата за землю є загальнодержавним податком, що справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності. Таким чином, податок на землю як різновид плати за землю також є загальнодержавним податком.

Отже, у загальному випадку сума компенсації земельного податку, що входить до складу орендної плати за об’єкт нерухомості, уключається до бази обкладення ПДВ. Таким чином, орендар за наявності податкової накладної та за умови використання цього об’єкта у своїй господарській діяльності в оподатковуваних операціях матиме право на податковий кредит (у тому числі й у частині компенсації сум земельного податку).

Зауважимо, що другий різновид плати за землю — орендна плата за землі державної та комунальної власності — теж є загальнодержавним податком, хоча в назві цього платежу згадуються землі комунальної власності. Відповідно компенсація такого податку (орендної плати за землю) у складі орендної плати за нерухомість теж обкладатиметься ПДВ (у загальному випадку).

У листі, що коментується, податківці звернули увагу на істотну відмінність порядку обкладення ПДВ суми компенсації податку на землю у складі орендної плати залежно від статусу орендодавця: «звичайний» суб’єкт господарювання чи бюджетна установа.

Автори листа, що коментується, уточнюють, що для орендодавця — бюджетної установи суми компенсації витрат на утримання наданого в оренду нерухомого майна, комунальних послуг та енергоносіїв до бази обкладення ПДВ не включаються (абз. 6 п. 188.1 ПКУ) і, отже, ПДВ не обкладаються. Зазначимо, що ці зміни набрали чинності з 01.07.12 р.

Таким чином, компенсація суми земельного податку орендодавцю згідно з умовами договору оренди об’єкта нерухомості включається до бази обкладення ПДВ, за винятком операцій з компенсації таких витрат орендодавцю — бюджетній установі (з 01.07.12 р.).

 

Дар’я Кравченко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі