Теми статей
Обрати теми

Щодо оподаткування податком на додану вартість операції з повернення обладнання, отриманого від нерезидента в оперативний лізинг

Редакція БТ
Лист від 29.01.2013 р. № 1389/6/15-3115

ОРЕНДА ОБЛАДНАННЯ
 В НЕРЕЗИДЕНТА:

ПДВ під час повернення

Лист Державної податкової служби України від 29.01.13 р. № 1389/6/15­3115

«Щодо оподаткування податком на додану вартість операції з повернення обладнання, отриманого від нерезидента в оперативний лізинг»

 

Суть роз’яснення, наданого в листі, що коментується, зводиться до такого: при ввезенні предмета оперативного лізингу в митному режимі тимчасового ввезення з умовним частковим звільненням від ПДВ відповідно до ст. 106 Митного кодексу України (далі — МКУ) платники ПДВ не мають права на включення до складу податкового кредиту сум ПДВ, сплачених у межах часткового умовного звільнення. Нагадаємо, що під умовним частковим звільненням від ПДВ розуміється заміна сплати повної суми ввізного ПДВ на сплату 3 % від цієї суми за кожен повний чи неповний місяць перебування товару на митній території України (див. ч. 2 ст. 106 МКУ). При цьому загальна сума ПДВ, що сплачується в межах умовного часткового звільнення, не може перевищувати суму ввізного ПДВ.

Висновок ДПСУ про неможливість відображення 3 % ПДВ, що сплачується в межах умовного часткового звільнення від ПДВ, у складі податкового кредиту випливає з останнього абзацу листа, що коментується, в якому ДПСУ посилається на п. 198.4 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), а також нагадування ДПСУ про те, що повернення предмета оперативного лізингу нерезиденту на підставі ст. 86 МКУ вважається реекспортом, що звільняється від обкладення ПДВ згідно з п. 206.5 ПКУ. Нагадаємо положення п. 198.4 ПКУ: «якщо платник податку придбаває (виготовляє) товари/послуги та необоротні активи, які призначаються для їх використання в операціях, що не є об’єктом оподаткування або звільняються від оподаткування, то суми податку, сплачені (нараховані) у зв’язку з таким придбанням (виготовленням), не відносяться до податкового кредиту зазначеного платника».

З урахуванням процитованої норми виходить лише одне: у ДПСУ вважають, що в межах договору оперативного лізингу предмет лізингу тимчасово ввозиться (і при цьому частково сплачується ПДВ) виключно для того, щоб надалі здійснити операцію з вивезення такого предмета лізингу в режимі реекспорту, який на підставі п. 206.5 ПКУ звільнено від обкладення ПДВ.

Важко погодитися з таким підходом. Річ у тім, що предмет оперативного лізингу ввозиться не для здійснення подальшого реекспорту, а для його використання в госпдіяльності, тобто для надання послуг, виконання робіт, продажу товарів. І процитований п. 198.4 ПКУ має сприйматися податковими органами у зв’язці саме з такими операціями, а не операцією з подальшого реекспорту предмета лізингу.

Відповідно часткова сплата ПДВ, обумовлена частковим умовним звільненням, підлягає включенню до складу податкового кредиту залежно від того, чи обкладаються ПДВ операції з продажу товарів, надання послуг або виконання робіт, у межах яких буде задіяно ввезений предмет оперативного лізингу.

Власне ж факт реекспорту предмета лізингу, що не обкладається ПДВ, не повинен впливати на право платника ПДВ відобразити сплачений ПДВ у складі податкового кредиту. Тут ДПСУ слід було б пригадати свої ж консультації щодо розподілу податкового кредиту при передачі майна в заставу, на зберігання тощо, які розд. V ПКУ зараховує до операцій, що не є об’єктом обкладення ПДВ. Наприклад, у листі від 17.03.11 р. № 7402/7/16­1517­15 податківці погодилися з тим, що передача майна в заставу та повернення із застави не впливають на розподіл податкового кредиту і не підлягають уключенню до загального обсягу операцій, що не обкладаються ПДВ. І це незважаючи на те, що в п.п. 196.1.2 ПКУ такі операції прямо названо як операції, що не є об’єктом оподаткування. Аналогічний висновок податківцям слід було б зробити і в цій ситуації. Інакше виходить, що реекспорт предмета лізингу потрібно включити до складу неоподатковуваних операцій(!) і врахувати при визначенні коефіцієнта розподілу податкового кредиту, що вже суперечитиме позиції ДПСУ, викладеній у названому листі від 17.03.11 р.

 

Роман БЕРЕЖНИЙ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі