Теми статей
Обрати теми

Декларація громадян за 2012 рік

Редакція БТ
Стаття

ДЕКЛАРАЦІЯ ГРОМАДЯН

за 2012 рік

 

Закінчився другий рік роботи за Податковим кодексом України. Декларативна кампанія минулого року показала, що в цьому процесі ще далеко не все зрозуміло та прозоро. Запов­нення декларації було нелегкою справою навіть для досвідчених фахівців у сфері оподаткування. Торік було прийнято низку законів, спрямованих на вдосконалення правил оподаткування, у тому числі й податку на доходи фізичних осіб, було внесено зміни й до форми самої декларації. Слід зауважити, що багато проблемних питань на сьогодні врегульовано на законодавчому рівні. Крім того, уже можна говорити про певну уставлену практику в цьому питанні, на яку ми також спиратимемося, розглядаючи нюанси декларування доходів громадян за 2012 рік.

Звертаємо вашу увагу, що в сьогоднішній «Шпаргалці бухгалтера» (с. 21) ми підготували довідковий матеріал, який стане у пригоді при заповненні річної декларації.

Жанна СЕМЕНЧЕНКО, економіст­аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Декларування доходів держслужбовцями

Торік — коли Податкова декларація про майновий стан і доходи (далі — Декларація) вперше подавалася за правилами, установленими ПКУ — окремі категорії платників податків (держслужбовці, судді, депутати тощо) повинні були обов’язково декларувати свої доходи. Щоправда, буквально за кілька днів до закінчення граничних строків подання Декларації за 2011 рік цей обов’язок було скасовано законодавцями*.

* Див. «Податок на доходи фізичних осіб: змінено порядок розрахунку податку і декларування доходів» // «БТ», 2012, № 20, с. 27.

Сьогодні держслужбовці, посадові особи органів місцевого самоврядування, особи, які претендують на обіймання посади державного службовця або в органах місцевого самоврядування; судді, кандидати на обрання суддею, народні депутати України, кандидати на пост Президента України, кандидати в депутати Верховної Ради АР Крим, міських рад і на посадах сільського, селищного, міського голови обов’язково повинні декларувати доходи в тих самих випадках і в таких самих обсягах, що й інші платники податків. Будь­яких особливих нюансів у декларуванні доходів для цих категорій фізичних осіб немає.

 

Перерахунок ПДФО щодо зарплати і ЦП­договорів

Найголовнішою відмінністю в декларуванні доходів за 2012 рік порівняно з попереднім роком є запровадження нового Додатка 7 «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб згідно з підпунктом «є» пункту 176.1 статті 176 розділу IV Податкового кодексу України» до Декларації.

Як випливає з назви Додатка 7, його розроблено для реалізації положень, передбачених п.п. «є» п. 176.1 ПКУ, яким за певних умов приписано обов’язково декларувати доходи з метою перерахунку ПДФО за ставками 15 і 17 % (див. «Порядок перерахунку ПДФО за підсумками року з метою застосування прогресивної ставки ПДФО» на с. 14).

 

Порядок перерахунку ПДФО
за підсумками року з метою застосування
прогресивної ставки ПДФО

Витяг із ПКУ

«176.1. Платники податку зобов’язані:

<…>

є) подавати податкову декларацію за результатами податкового (звітного) року у строки, передбачені цим Кодексом для платників податку на доходи фізичних осіб, якщо протягом такого податкового (звітного) року оподатковувані доходи нараховувалися (виплачувалися, надавалися) у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, платнику податку у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно­правовими договорами двома або більше податковими агентами і при цьому загальна річна сума таких оподатковуваних доходів перевищує сто двадцять розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року.

Інші оподатковувані доходи, що були нараховані (виплачені, надані) платникам податку, ніж зазначені в абзаці першому цього підпункту, не включаються до складу загального річного оподатковуваного доходу, що декларується згідно з цим підпунктом.

Перерахунок податку із задекларованої річної загальної суми оподатковуваних доходів здійснюється в окремому додатку до податкової декларації у такому порядку:

задекларована річна загальна сума оподатковуваних доходів зменшується на фактично нараховані (утримані) протягом звітного року податковими агентами суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, страхових внесків до Накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом, — обов’язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду та на суму наданої платнику податку податкової соціальної пільги (за її наявності);

із зменшеної загальної суми оподатковуваних доходів сто двадцять розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, оподатковуються за ставкою у розмірі 15 відсотків, решта суми — за ставкою у розмірі 17 відсотків.

Нарахований податок із зменшеної загальної суми оподатковуваних доходів зменшується на суму податку, фактично нарахованого (утриманого) податковими агентами протягом податкового (звітного) року на доходи, зазначені в абзаці першому цього підпункту, які задекларовані платником податку. Позитивна різниця податку підлягає сплаті платником податку до відповідного бюджету в порядку, встановленому цим Кодексом».

 

Визначимо головні моменти щодо цієї вимоги ПКУ:

1) для визначення граничної суми, при якій може виникнути обов’язок щодо подання Декларації (120 МЗП у 2013 році — 128760 грн.), ураховуються тільки доходи у вигляді заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат, інших виплат і винагород у зв’язку з трудовими відносинами та за ЦП­договорами. Говорячи мовою бухгалтера, сюди потрапляють виплати, що відображаються в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ з ознаками доходу «101» (зарплата) і «102» (виплати за ЦП­договорами). Інші доходи (у вигляді додаткового блага, дивидендів**, процентів, роялті, подарунків, іноземних доходів, доходів від операцій з інвестиційними активами тощо) тут не враховуються. На орендних платежах далі зупинимося докладніше;

2) Декларацію на цій підставі подавати необхідно, якщо зазначені доходи, що перевищили за звітний 2012 рік відмітку у 128760 грн., отримані від двох та більше податкових агентів. Якщо дохід за рік перевищив 128760 грн., але отриманий від одного податкового агента, Декларацію подавати не обов’язково. Немає обов’язковості декларування доходів і в тому випадку, якщо дохід у вигляді зарплати і виплат за ЦП­договорами отримано від двох та більше податкових агентів, але загальна сума за рік не перевищила у 2012 році 128760 грн.;

3) доходи для порівняння з граничною величиною беруться без урахування утриманої суми ЄВС та ПСП, тобто в сумі нарахування. Якщо «брудна» сума зазначених доходів у 2012 році перевищила відмітку 128760 грн., Декларацію потрібно подавати обов’язково. Суми ЄВС та ПСП буде враховано вже при проведенні самого перерахунку;

4) перерахунок ПДФО здійснюється в Додатку 7 до Декларації. Сутність перерахунку зводиться до усереднювання отриманих протягом року доходів у вигляді зарплати і виплат за ЦП­договорами для цілей застосування прогресивної ставки ПДФО. Перераховується ПДФО (виходячи з цифр 2012 року) таким чином (ці розрахунки виконуються в рядках 05 — 06 Додатка 7 до Декларації):

ПДФОперерах = 128760 х 15 %;

ПДФОперерах = (Дріч ­ ЄВС ­ ПСП ­ 128760) х 17 %,

де Дріч — загальна річна сума доходів у вигляді зарплати і виплат за ЦП­договорами, отримана від усіх (двох та більше) податкових агентів;

ЄВСсума утриманого «знизу» ЄВС з таких доходів за рік;

ПСП — сума наданих за рік фізичній особі податкових соціальних пільг.

** За винятком дивідендів за акціями та іншими корпоративними правами, що мають статус привілейованих чи інший статус, який передбачає виплату фіксованого розміру дивідендів або суми, яка є більшою за суму, розраховану на будь­яку іншу акцію (корпоративне право). Такі виплати з метою обкладення ПДФО прирівнюються до доходу у вигляді заробітної плати (п.п. 170.5.3 ПКУ), а отже, повинні враховуватися в розрахунку.

Якщо результат віднімання год ­ ЄВС ­ ПСП ­ 128760) має від’ємне значення, то вся сума річного доходу оподатковується за ставкою 15 %;

5) якщо за підсумками пере­рахунку ПДФО виникає додатна різниця (сума ПДФО до доплати), то вона спочатку потрапляє до ряд. 07 Додатка 7, а потім, відповідно до вказівок у примітках до Додатка 7, переноситься до колонки 5 по ряд. 01.01 розділу ІІ Декларації.

Зверніть увагу: з урахуванням запропонованого в Декларації алгоритму перенесення, може виникнути ситуація, за якої у платника податків узагалі не буде доходів у вигляді зарплати (наприклад, він отримував протягом року лише доходи за ЦП­договорами), однак сума ПДФО до доплати, визначена в Додатку 7, потрапить до зар­платного рядка 01.01 розділу ІІ Декларації;

6) якщо за підсумками пере­рахунку ПДФО виходить від’ємне значення, то воно зникає (не зменшує зобов’язання платника податків). У такому разі в ряд. 07 Додатка 7 ставиться нуль. Як бачимо, перерахунок ПДФО може бути лише на користь бюджету.

Визначившись з основними правилами перерахунку, зупинимося докладніше на доходах у вигляді оренди рухомого майна. За роз’ясненнями ДПСУ (консультація в розділі 160.26 ЄБПЗ), такі доходи в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ слід відображати з ознакою доходу «102» (виплати за ЦП­договорами). У зв’язку з цим виникає запитання, чи потрібно такі виплати враховувати в перерахунку за п.п. «є» п. 176.1 ПКУ. Побіжно зауважимо, що стосовно орендної плати за нерухоме майно таке запитання не виникає, оскільки для неї передбачено окрему ознаку доходу — «106». На наш погляд, орендні платежі (як за рухоме, так і за нерухоме майно) не повинні брати участі в річному перерахунку ПДФО виходячи з прогресивної ставки. Тут необхідно виходити з економічної сутності виплати, а не тільки з того, з якою ознакою доходу вона відображається в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ. У п.п. «є» п. 176.1 ПКУ, на наш погляд, розуміються виплати і винагороди за тими ЦП­договорами, які несуть у собі трудову складову (фізичною особою виконуються будь­які роботи, надаються послуги). Інакше (якщо брати «виплати і винагороди за ЦП­договорами» в широкому розумінні), сюди можна «загнати» досить багато видів доходів — роялті, проценти, доходи від продажу майна, подарунки тощо — це всі виплати або винагороди, що виплачуються в межах будь­якого ЦП­договору.

Те, що орендні платежі та виплати за ЦП­договорами для цілей обкладення ПДФО слід розподіляти, випливає безпосередньо з норм ПКУ (див. «Виплати за договорами оренди є окремим видом доходу для цілей оподаткування»).

 

Виплати за договорами оренди
є окремим видом доходу для цілей оподаткування

Витяг із ПКУ

«14.1.54. дохід з джерелом їх походження з України — будь­який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь­яких видів їх діяльності на території України (включаючи виплату (нарахування) винагороди іноземними роботодавцями), її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні, у тому числі, але не виключно, доходи у вигляді:

а) процентів, дивідендів, роялті та будь­яких інших пасивних (інвестиційних) доходів, сплачених резидентами України;

б) доходів від надання резидентам або нерезидентам в оренду (користування) майна, розташованого в Україні, включаючи рухомий склад транспорту, приписаного до розташованих в Україні портів;

<…>

є) заробітної плати, інших виплат та винагород, виплачених відповідно до умов трудового та цивільно­правового договору

 

Отже, на нашу думку, при оренді фізична особа отримує пасивний дохід за надане в тимчасове платне строкове користування майно, а не за виконання будь­яких робіт або надання послуг, тому такі виплати не повинні брати участі в перерахунку за п.п. «є» п. 176.1 ПКУ. Інша справа, якщо фізичною особою виконано роботи з ремонту, прибирання, надано послуги з розповсюдження реклами, виготовлення дизайнерського макету, розробки проекту тощо, такі виплати і винагороди за договором підряду (на надання послуг) включаються до розрахунку.

 

Видача довідки податковим агентом

Відповідно до вимог п.п. «б» п. 176.1 ПКУ платники податків зобов’язані отримувати і зберігати протягом строку давності, установленого ПКУ, документи первинного обліку, у тому числі на підставі яких визначаються витрати при роз­рахунку інвестиційного прибутку та формується податкова знижка платника податку.

На вимогу органу державної податкової служби та в межах його повноважень, визначених законодавством, платники податків зобов’язані пред’являти документи і відомості, пов’язані з виникненням доходу або права на отримання ПЗ, обчисленням і сплатою податку, та підтверджувати необхідними документами достовірність відомостей, зазначених у Декларації.

У ПКУ немає вимоги про те, що документи, які підтверджують доходи і витрати, повинні додаватися до Декларації. Однак практика показує, що податкові органи під час прийняття Декларації вимагають пред’явлення копій відповідних підтверджуючих документів, і на це, як ми з’ясували вище, у них є право.

У зв’язку з цим платники податків звертаються до податкових агентів за довідкою, що підтверджує суму отриманих від них протягом року доходів та утриманого податку. Форму цієї довідки законодавством не встановлено*. Таким чином, податковий агент самостійно розробляє форму такої довідки. Головне, щоб у ній були всі необхідні відомості:

— повне юридичне найменування та код ЄДРПОУ податкового агента;

— дані платника податків (П. І. Б., реєстраційний номер облікової картки платника податків), якому її видано;

— за який період видано довідку про доходи;

— усі види доходу, сума нарахованого доходу та сума утриманого ПДФО;

— якщо платнику податків до доходу у вигляді зарплати надавалася ПСП, то потрібно вказати суму наданих ПСП;

— підпис та печатка (за наявності) податкового агента (уповноважених на це посадових осіб).

* На сьогодні затверджено лише форму Довідки про визначення торговцем цінними паперами при виконанні ним функцій податкового агента інвестиційного прибутку платника податку на доходи фізичних осіб (за формою Додатка до Методики № 1484).

Розбивати чи не розбивати в довідці суму доходів у розрізі за місяцями, податковий агент вирішує самостійно. На наш погляд, таке розбиття не є обов’язковим. Наведемо зразок складання довідки про доходи на рис. 1 (за даними прикладу 2 на с. 18, від роботодавця за основ­ним місцем роботи).

 

img 1

Рис. 1. Зразок довідки про доходи фізичної особи, виданої податковим агентом

 

Облік доходів і витрат фізичною особою

Відповідно до п.п. «а» п. 176.1 ПКУ платники податків зобов’язані вести облік доходів і витрат в обсягах, необхідних для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу, у разі якщо такий платник податку зобов’язаний подавати Декларацію або має на це право з метою повернення надміру сплаченого податку, у тому числі при застосуванні права на податкову знижку. Такий облік ведеться у Книзі обліку доходів і витрат для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу (далі — Книга) за формою, затвердженою наказом № 6 (наведено на рис. 2).

 

img 2

Рис. 2. Форма Книги обліку доходів і витрат

 

Платники податків заводять Книгу самостійно. Книга, як правило, має вигляд зошита чи блокнота, який платник купує самостійно. Реєструвати Книгу в органах ДПС або якимось чином повідомляти про те, що її заведено, не потрібно. Записи у графах Книги здійснюються безпосередньо платником податків або уповноваженим представником кульковою або чорнильною ручкою, чітко та розбірливо не пізніше наступного дня після отримання відповідних сум доходів, сплати (перерахування) податку, а також понесених витрат.

Облік документів та відомостей, пов’язаних із правом на отримання ПЗ, платники податків можуть вести в реєстрі документів, записи в якому виконуються в довільній формі. Книга та реєстр документів (за наявності) знаходяться у платників податків і повинні надаватися органам ДПС на їх вимогу.

 

Виправлення помилок у декларації

При допущенні помилки виправити її можна двома способами:

через уточнюючу декларацію, яку можна подати в будь­який час після закінчення граничних строків подання. Відповідна відмітка «х» ставиться у шапці Декларації в полі «уточнююча». У разі донарахування суми ПДФО (заповнений ряд. 16.01 уточнюючої Декларації) нараховується штраф у розмірі 3 %;

через поточну декларацію. У цьому випадку при донарахуванні ПДФО штраф становить 5 % від суми недоплати, зазначеної в ряд. 16.01 Декларації. Наприклад, при поданні Декларації за 2012 рік платник податків може виправити помилку, допущену ним у Декларації за 2011 рік та раніше.

Незалежно від способу виправлення помилки платник податків заповнює розділ VI Декларації, спеціально призначений для цієї мети. Розмір штрафу (3 або 5 %) платник податків зазначає самостійно в ряд. 17 Декларації залежно від вибраного способу виправлення.

При цьому за весь період прострочення сплати ПДФО (незалежно від вибраного способу самовиправлення) сплачується пеня з розрахун­ку 120 % річних облікової ставки НБУ, що діє на день заниження податкового зобов’язання. Пеня нараховується за весь період заниження зобов’язання (від дня настання строку погашення зобов’язання та по день його сплати). Сума пені розраховується платником податків самостійно та наводиться в ряд. 18 Декларації.

Якщо платник податків подав Декларацію, а потім виявив у ній допущену помилку до закінчення граничного строку подання, то він подає нову звітну декларацію (відмітка проставляється у відповідному полі «Звітна нова» шапки Декларації). У такому разі ні штраф, ні пеню платник податків не сплачує.

Зауважимо: якщо фізичну особу зареєстровано підприємцем на загальній системі оподаткування, то Декларацію необхідно було подати не пізніше 11 лютого 2013 року. Якщо в такій Декларації не було відображено «цивільні» доходи фізичної особи, то наразі такий платник може подати уточнюючу декларацію. Подати нову звітну декларацію на тій підставі, що загальний строк (до 1 травня, а при декларуванні ПЗ — до кінця року) ще не минув, не можна. Для такого платника граничний строк подання декларації закінчився 11.02.13 р., тому вносити будь­які корективи до неї можна або шляхом уточнюючої декларації, або через рік при поданні поточної Декларації за звітний 2013 рік.

Приклад 1. Платник податків (не підприємець) виявив, що в Декларації за 2011 рік ним помилково не задекларовано доходи від продажу корпоративних прав (прибуток) у сумі 10000,00 грн. у зв’язку з виходом зі складу учасників господарського товариства.

Загальна сума зобов’язань до сплати, задекларована за підсумками 2011 року (ряд. 13.01 торішньої Декларації), склала 1200,00 грн.

Помилка виправляється в уточнюючій Декларації. Платник погашає недоплату, пеню і штраф 11.03.13 р.

Розрахунок суми заниження зобов’язання:

9410 х 15 % + (10000 ­ ­ 9410) х 17 % = 1511,80 (грн.).

Розрахунок суми штрафу: 1511,80 х 3 % = 45,35 (грн.).

Розрахунок пені за період з 01.08.12 р. (перший день після закінчення граничного строку сплати ПДФО за 2011 рік) по 11.03.13 р. (день фактичної сплати зобов’язань):

1511,80 грн. : 365 дн. х 223 дн. х 7,5 % х 120 % = 83,13 (грн.),

де 365 — кількість днів у році;

223 — кількість днів прострочення сплати податкового зобов’язання;

7,5 % — облікова ставка НБУ на день заниження податкового зобов’язання;

120 % — коефіцієнт, установлений ПКУ для розрахунку пені.

Таким чином, у результаті виправлення помилки платнику податків потрібно заплатити недоїмку, штраф та пеню в сумі:

1511,80 + 45,35+ 83,13 = = 1640,28 (грн.).

Відобразимо в Декларації за 2012 рік виправлення виявленої помилки (див. рис. 3).

 

img 3 

Рис. 3. Фрагмент заповнення Декларації (за даними прикладу 1)

 

Приклад заповнення Декларації

Приклад 2. Фізична особа у 2012 році отримала такі доходи:

— зарплату за основним місцем роботи (період роботи — з 01.01.12 р. по 31.12.12 р.) — 140000,00 грн.; сума утриманого ЄВС — 5040,00 грн., ПДФО — 21200 грн.;

— зарплату за сумісництвом (період роботи — з 01.01.12 р. по 31.05.12 р.) — 5700 грн.; сума ЄВС — 205,20 грн., ПСП — 2146,00 грн., сума ПДФО — 502,32 грн.;

— НБД, надана за основним місцем роботи в сумі 5000 грн. З усієї оподатковуваної суми допомоги (3500 грн. = 5000 ­ 1500) податок було утримано за ставкою 17 % (зарплата в цьому місяці перевищила 10730 грн., тому з частини зарплати та інших оподатковуваних доходів цього місяця ПДФО утримано за ставкою 17 %), що становить 595,00 грн.;

— доходи від здавання квартири в оренду, отримані від ФОП за період з 01.09.12 по 31.12.12 р., у сумі 3200,00 грн.; сума утриманого ПДФО — 480,00 грн.;

— доходи від продажу облігацій у сумі 50000,00 грн. Такі цінні папери було придбано за 35000,00 грн. У джерела виплати з фізичної особи було утримано ПДФО у сумі 2335,40 = (10730 х 15 % + (15000 ­ 10730) х 17 %)*.

* Нагадаємо, що на торговців цінними паперами покладено обов’язок щодо виконання функцій податкового агента при виплаті доходів фізичним особам від операцій з інвестиційними активами. При цьому громадяни не звільняються від обов’язкового декларування таких доходів.

Крім того, фізичною особою понесено витрати на сплату процентів за користування іпотечним житловим кредитом, які можна включити до податкової знижки, у розмірі 48000,00 грн.

Наведемо розрахунок надміру сплаченої суми ПДФО у зв’язку з декларуванням податкової знижки (для заповнення Додатка 6 до Декларації, див. рис. 7 на с. 29).

Сеф = 21702,32 : 138308,80 х 100 % = 15,69 %

ПДФОзнижка = 48000 х 15,69 % = 7531,20 (грн.),

де 21702,32 — сум ПДФО, утриманого із зарплати обома роботодавцями;

138308,80 — база оподаткування доходу у вигляді заробітної плати;

48000,00 — сума витрат, що включаються до податкової знижки.

 

Документи та скорочення статті

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755­VI.

ЗКУ — Земельний кодекс України від 25.10.01 р. № 2768­III.

КУпАП — Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073­Х.

Закон № 5519 — Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подальшого удосконалення адміністрування податків та зборів» від 06.12.12 р. № 5519­VI.

Закон № 4834 — Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення деяких податкових норм» від 24.05.12 р. № 4834­VI.

Закон № 5413 — Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення оподаткування при відчуженні транспортних засобів» від 02.10.12 р. № 5413­VI.

Порядок № 140 — Порядок забезпечення громадян доступним житлом, затверджений постановою КМУ від 11.02.09 р. № 140.

Порядок № 193 — Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла, затверджений постановою КМУ від 29.02.12 р. № 193.

Порядок № 343 — Порядок здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов, затверджений постановою КМУ від 25.04.12 р. № 343.

УПК № 1185 — Узагальнююча податкова консультація з деяких питань оподаткування фізичних осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність (приватних нотаріусів, адвокатів), затверджена наказом ДПСУ від 24.12.12 р. № 1185.

Наказ № 1395 — наказ МФУ «Про затвердження форми податкової декларації про майновий стан і доходи та інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи» від 07.11.11 р. № 1395.

Наказ № 6 — наказ МФУ «Про затвердження форми Книги обліку доходів і витрат для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу та Порядку ведення обліку доходів і витрат для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу» від 09.01.13 р. № 6.

Методика № 1484 — Методика визначення інвестиційного прибутку професійним торговцем цінними паперами при виконанні функцій податкового агента, затверджена наказом МФУ від 22.11.11 р. № 1484 та рішенням ДКЦПФР від 22.11.11 р. № 1689.

«ВПСУ» — журнал «Вісник податкової служби України».

ЦП­договір — цивільно­правовий договір.

ІЖК — іпотечний житловий кредит.

МЗП — мінімальна заробітна плата.

НБД — нецільова благодійна допомога.

ПЗ — податкова знижка.

ПСП — податкова соціальна пільга.

ЦБД цільова благодійна допомога.

ПМПО — прожитковий мінімум на працездатну особу.

ФОП — фізична особа — підприємець.

 

Податкова Декларація
про майновий стан і доходи

Код рядка

II. ДОХОДИ, ЯКІ ВКЛЮЧАЮТЬСЯ ДО ЗАГАЛЬНОГО РІЧНОГО ОПОДАТКОВУВАНОГО ДОХОДУ

Сума нарахованого (виплаченого) доходу (грн.)

Сума податку (грн.)

утриманого (сплаченого) податковим агентом

яка підлягає сплаті платником податку самостійно

1

2

3

4

5

01

Доходи, які включаються до загального річного оподатковуваного доходу, в тому числі:

188900,00

25112,72

01.01

Заробітна плата

145700,00

21702,32

—­

01.02

Доходи від операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомого
та/або рухомого майна (додаток 2)4

01.03

Дохід від надання майна в лізинг, оренду (суборенду), житловий найм (піднайм) (додаток 2)4

3200,00

480,00

01.04

Інвестиційний прибуток (додаток 3)4

35000,00

2335,40

—­

01.05

Вартість успадкованого
чи отриманого у дарунок майна (додаток 2)4

01.06

Іноземні доходи (додаток 4)4

—­

01.07

Інші доходи

5000,00

595,00

<…>

Код рядка

V. РОЗРАХУНОК ПОДАТКОВИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ З ПОДАТКУ НА ДОХОДИ ФІЗИЧНИХ ОСІБ

Сума (грн.)

1

2

3

08

Сума загального річного оподатковуваного доходу

(рядок 01 колонки 3 + рядок 02 + рядок 04)

188900,00

09

Сума податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб

(рядок 01 колонки 5 + рядок 03.01 + рядок 07)

10

Сума податку, сплаченого платником податку самостійно на дату подання декларації

11

Сума податку, на яку зменшуються податкові зобов’язання у зв’язку з використанням права на податкову знижку згідно із статтею 166 розділу IV Податкового кодексу України

(рядок 12 додатка 6)4

7531,20

12

Сума податків, сплачених за кордоном, на яку зменшуються податкові зобов’язання згідно з підпунктом 170.11.2 пункту 170.11 статті 170 розділу IV Податкового кодексу України

(колонка 6 додатка 4, але не більше значення рядка 09)4

13

Розрахунки з бюджетом:

х

13.01

сума податку, що підлягає сплаті до бюджету (позитивне значення

(рядок 09 ­ рядок 10 ­ рядок 11 ­ рядок 12 ­ рядок 03.02))

13.02

сума податку, що підлягає поверненню з бюджету (від’ємне значення

(рядок 09 ­ рядок 10 ­ рядок 11 ­ рядок 12 ­ рядок 03.02))

7531,20

Рис 4. Фрагмент заповнення Декларації
(за даними прикладу 2)

 

Розрахунок
податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб,
 отриманих від операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомого (рухомого) майна
 та/або від надання нерухомості в оренду (суборенду),
 житловий найм (піднайм) та/або в результаті прийняття
у спадщину чи дарунок майна

№ з/п

Перелік об’єктів

Найменування і характеристика

Операції продажу (обміну)

Оренда (суборенда), житловий найм (піднайм)

Спадщина
чи дарування

сума доходу (грн.)

сума податку (грн.)

сума доходу (грн.)

сума податку (грн.)

вартість майна (грн.)

сума податку (грн.)

успадкованого

подарованого

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1

Об’єкти
нерухомого майна
(вказуються
місце­знаходження, площа)

Житлове приміщення

 —

 —

3200,00

480,00

 —

 —

 —

за адресою:
м. Харків,

 —

 —

 —

 —

 —

 —

 —

вул. О. Яроша, 899

 —

 —

 —

 —

 —

 —

 —

(56 кв. м)

 —

 —

 —

 —

 —

 —

 —

 

 —

 —

 —

 —

 —

 —

 —

 

 —

 —

 —

 —

 —

 —

 —

<…>

 

 —

 —

 —

 —

 —

 —

 —

6

Загальна сума отриманих доходів

 —

Х

3200,00

Х

 —

 —

Х

7

Загальна сума податку на доходи фізичних осіб, у тому числі:

Х

 —

Х

480,00

Х

Х

 —

8

утриманого (сплаченого) податковим агентом

Х

 —

Х

480,00

Х

Х

 —

9

яка підлягає сплаті платником податку самостійно

Х

 —

Х

Х

Х

 —

Рис. 5. Фрагмент заповнення Додатка 2 до Декларації
(за даними прикладу 2)

 

РОЗРАХУНОК

податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб,

отриманих від операцій з інвестиційними активами

I. ЗАГАЛЬНИЙ ФІНАНСОВИЙ РЕЗУЛЬТАТ

№ з/п

Перелік операцій за окремими інвестиційними активами

Найменування
і характеристика

Сума доходу, отриманого від продажу інвестиційного активу

Сума витрат на придбання інвестиційного активу

Фінансовий результат операцій з інвестиційними активами (інвестиційний прибуток (+) або інвестиційний збиток (­))

1

2

3

4

5

6

1

Цінні папери, деривативи, що перебувають в обігу на організованому ринку цінних паперів

Облігації
ТОВ «ПРТ»

50000,00

35000,00

15000,00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

<..>

4

Сума інвестиційних прибутків та інвестиційних збитків поточного звітного року

15000,00

5

Сума від’ємного значення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами попереднього звітного періоду

6

Загальний фінансовий результат операцій з інвестиційними активами
(рядок 4 ­ рядок 5)

15000,00

 

Код рядка

II. РОЗРАХУНОК ПОДАТКОВИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ

Сума (грн.)

7

Сума податку на доходи фізичних осіб, у тому числі:

2335,40

8

утриманого (сплаченого) податковим агентом

2335,40

9

яка підлягає сплаті платником податку самостійно

Рис. 6. Фрагмент заповнення Додатка 3 до Декларації
(за даними прикладу 2)

 

ПЕРЕЛІК

сум витрат, що включаються до складу податкової знижки

згідно із статтею 166 розділу IV Податкового кодексу України

Код рядка

Перелік витрат, фактично понесених платником податку протягом звітного (податкового) періоду

Реквізити документів, які підтверджують витрати

Сума (грн.)

01

Частина суми процентів, сплачених таким платником податку за користування іпотечним житловим кредитом, що визначається відповідно до статті 175 розділу ІV Податкового кодексу України

Договір кредиту № 58/к від 22.01.10 р.;
квитанції банку № 89 від 20.01.12 р.;
№ 215 від 21.02.12 р.; № 345 від 21.03.12 р.; № 580 від 20.04.12 р.; № 640 від 19.05.12 р.; № 812 від 20.06.12 р.; № 888 від 21.07.12 р.; № 976 від 20.08.12 р.; № 1109 від 21.10.12 р.; № 1310 від 20.11.12 р.; № 1478 від 21.12.12 р.

48000,00

 

<…>

09

Усього витрат (сума рядків 01 — 08)

х

48000,00

10

Сума нарахованої заробітної плати, зменшена з урахуванням положень пункту 164.6 статті 164 розділу IV Податкового кодексу України

х

138308,80

11

Сума (вартість) витрат платника податку — резидента, дозволених до включення до податкової знижки (рядок 09, але не більше рядка 10)

х

48000,00

12

Сума податку, на яку зменшуються податкові зобов’язання у зв’язку з використанням права на податкову знижку (колонка 4 рядка 01.01 декларації — (рядок 10 ­ рядок 11) х на ставки податку, визначені пунктом 167.1 статті 167 розділу IV Податкового кодексу України)

х

7531,20

Рис. 7. Фрагмент заповнення Додатка 6 до Декларації
(за даними прикладу 2)

 

РОЗРАХУНОК

податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб

згідно з підпунктом «є» пункту 176.1 статті 176

розділу IV Податкового кодексу України

Код
рядка

РОЗРАХУНОК ПОДАТКОВИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ

Сума (грн.)

01

Сума доходів, нарахованих (виплачених, наданих) у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховані (виплачені, надані) у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно­правовими договорами

145700,00

02

Сума єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, страхових внесків до Накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом, — обов’язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які відповідно до закону сплачуються за рахунок заробітної плати працівника та/або доходів у вигляді винагороди за цивільно­правовими договорами за виконання робіт (надання послуг)

5245,20

03

Сума податкової соціальної пільги за її наявності

2146,00

04

Сума податку на доходи фізичних осіб, фактично нарахованого (утриманого) податковими агентами протягом податкового (звітного) року

21702,32

05

База оподаткування, що оподатковується:

х

05.01

за ставкою 15 % (рядок 01 ­ рядок 02 ­ рядок 03, але не більше 120 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року)

128760,00

05.02

за ставкою 17 % (позитивне значення (рядок 01 ­ рядок 02 ­ рядок 03 ­ 120 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року))

9548,80

06

Сума податку на доходи фізичних осіб, розрахована платником податку самостійно
(рядок 06.01 + рядок 06.02), у тому числі:

20937,30

06.01

за ставкою 15 % (рядок 05.01 х 15 %)

19314,00

06.02

за ставкою 17 % (рядок 05.02 х 17 %)

1623,30

07

Сума податку, що підлягає сплаті до бюджету1
(позитивне значення (рядок 06 ­ рядок 04))

Рис. 8. Фрагмент заповнення Додатка 7 до Декларації
(за даними прикладу 2)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі