Теми статей
Обрати теми

Шпаргалка бухгалтера. Декларування доходів громадян: довідник

Редакція БТ
Стаття

ДЕКЛАРУВАННЯ
 ДОХОДІВ ГРОМАДЯН:
 ДОВІДНИК

 

Сьогоднішня «Шпаргалка бухгалтера» допоможе вам пригадати основні правила та вимоги до подання Податкової декларації про майновий стан і доходи, форма якої затверджена наказом МФУ від 07.11.11 р. № 1395, за 2012 рік. Тут подано довідкові таблиці щодо оподаткування окремих виплат, що допоможуть вам без проблем задекларувати свої доходи.

 

ПОДАННЯ ДЕКЛАРАЦІЇ

Таблиця 1. Строки подання Декларації за 2012 рік і сплати податку

Підстава

Фізична особа

не зареєстрована ФОП

зареєстрована ФОП

Обов’язково (див. табл. 3)

Не пізніше 30.04.13 р.(1)

Не пізніше 11.02.13 р.(2)

У добровільному порядку, у тому числі (див. табл. 4):

— у зв’язку з декларуванням ПЗ

Не пізніше 31.12.13 р.

Не пізніше 11.02.13 р.(2)

— у зв’язку з поверненням надміру сплаченої суми податку

Не пізніше 30.04.13 р.

(1) У такі самі строки Декларацію подають особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, що підтверджує і ДПСУ в УПК № 1185.
(2) Докладніше див. статтю «Річна декларація підприємців на загальній системі за 2012 рік» // «БТ», 2013, № 4, с. 15. Якщо фізичною особою помилково не задекларовано «цивільні» доходи в підприємницькій Декларації, то їй потрібно подати уточнену Декларацію, у тому числі й для декларування ПЗ.

 

Задекларована сума податкових зобов’язань (показник ряд. 13.01 Декларації) підлягає сплаті до бюджету до 1 серпня року, наступного за звітним (у 2012 році — не пізніше 31.07.13 р.).

Якщо зобов’язання з ПДФО визначає податковий орган (наприклад, у зв’язку з неподанням Декларації платником податків), то нарахована сума податку сплачується протягом 10 календарних днів, наступних за днем отримання податкового повідомлення­рішення (якщо платник податків не розпочав процедуру оскарження цього рішення) (п. 57.3 ПКУ).

Якщо в результаті декларування утворилася надміру сплачена сума податку, вона повертається платнику на його банківський раху­нок або поштовим переказом на адресу, зазначену в Декларації, протягом 60 календарних днів після подання Декларації.

 

Таблиця 2. Способи подання Декларації

Спосіб

Примітка

Особисто платником податків чи уповноваженою ним особою

Якщо Декларація подається не особисто платником податків, то уповноважена на це особа повинна мати нотаріально посвідчену довіреність на представлення інтересів платника податків (п. 179.5 ПКУ). Нотаріально посвідчена довіреність не потрібна, якщо Декларація подається (п. 179.6 ПКУ):
— одним із батьків (опікуном, піклувальником) від імені неповнолітньої або недієздатної особи (див. табл. 5);
— спадкоємцем (розпорядником майна, державним виконавцем) померлої особи;
— держвиконавцем, уповноваженим вживати заходів щодо забезпечення майнових претензій кредиторів платника податків, якого визнали банкрутом.
У разі подання Декларації третьою особою від імені платника податків заповнюється Додаток 1 до Декларації. Декларацію та всі додатки до неї в таких випадках підписує уповноважена особа, а не сам платник податків

Надсилається поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення

Поштою Декларацію необхідно відправити не пізніше ніж за 10 днів до закінчення граничного строку подання (за підсумками 2012 року — не пізніше 20.04.13 р.)

Засобами електронного зв’язку в електронній формі в порядку, визначеному законодавством

Скористатися таким способом можуть платники податків, які мають сертифікований ключ електронного цифрового підпису та відповідне програмне забезпечення, що надається платникам податків безкоштовно.
На офіційному сайті ДПСУ (http://sts.gov.ua/incomedecl) розміщено ресурс, що дозволяє заповнити Декларацію в електронному вигляді (з підказками для заповнення). Заповнену Декларацію платник може зберегти у форматі xml для відправлення електронною поштою за допомогою програмного забезпечення ДПС «Захист звітності» через інформаційний портал ДПС до податкового органу за місцем своєї реєстрації або роздрукувати на паперовому носії для подання до податкового органу.
При поданні Декларації в електронному вигляді граничні строки ті самі, що і в разі особистого подання в паперовому вигляді (див. табл. 1)

 

Таблиця 3. Обов’язкові випадки подання Декларації

1

Отримання доходів не від податкових агентів (п.п. 168.2.1 ПКУ). Наприклад, при продажу майна (наданні послуг, виконанні робіт, здаванні майна в оренду) фізичній особі, яка не є приватним підприємцем

Примітка. У разі здавання фізичною особою нерухомості в оренду іншій фізичній особі (не підприємцю) орендодавець сплачує ПДФО протягом року поквартально (протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу), а Декларацію подає один раз — за підсумками звітного року.

2

Якщо протягом календарного року платник отримував доходи у вигляді зарплати, заохочувальних та компенсаційних виплат у зв’язку з відносинами трудового найму та винагород за ЦП­договорами від двох та більше податкових агентів, якщо загальна сума таких доходів за рік перевищила 120 МЗП (п.п. «є» п. 176.1 ПКУ)

Примітка. За підсумками року здійснюється перерахунок ПДФО щодо таких доходів (тобто доходів у вигляді заробітної плати і прирівняних до неї виплат і винагород за ЦП­договорами). Для цього береться нарахована річна сума таких доходів, з неї вираховуються суми утриманого за рік ЄВС та ПСП. Отриманий результат у межах суми, що дорівнює 120 МЗП, оподатковується за ставкою 15 %, а понад цю суму — за ставкою 17 % (п.п. «є» п. 176.1 ПКУ). Причому так потрібно діяти навіть у тому випадку, якщо платник податків відпрацював не повний рік. Докладніше див. матеріал на с. 13 сьогоднішнього номера «БТ».

Інші доходи платника податків, що обкладаються ПДФО за ставкою 15 (17) %, не беруть участі в річному перерахунку ПДФО.

3

При отриманні іноземних доходів (п.п. 168.2.1 ПКУ). Іноземні доходи обкладаються ПДФО за ставкою 15 (17) %. За наявності міжнародного договору, згоду на обов’язковість якого надано Верховною Радою України, а також за наявності підтверджуючих документів про суму отриманого за кордоном доходу і сплаченого з нього податку, платник на цю суму може зменшити податок до сплати (у межах суми податку, розрахованого виходячи із загального річного оподатковуваного доходу за правилами законодавства України). Якщо у платника податків немає підтверджуючих документів, то він може подати до податкового органу заяву про перенесення строку подання Декларації до 31 грудня року, наступного за звітним (п.п. 170.11.2 ПКУ)

Примітка. Якщо у платника податків немає підтверджуючих документів, то він може подати до податкового органу заяву про перенесення строку подання Декларації до 31 грудня року, наступного за звітним (п.п. 170.11.2 ПКУ).

4

При здійсненні операцій з інвестиційними активами (цінними паперами, корпоративними правами), навіть у тому разі, якщо такі операції було проведено у звітному році виключно через податкового агента — торговця цінними паперами (абзац третій п.п. 170.2.2 ПКУ)

Примітка. Декларацію не потрібно подавати в таких випадках (п.п. 170.2.8 ПКУ):

а) дохід, отриманий платником податків протягом року від продажу інвестиційних активів, не перевищив суму, наведену в абзаці першому п.п. 169.4.1 ПКУ (у 2012 році — 1500 грн.).

б) дохід, отриманий платником податків від продажу інвестиційних активів у випадках, зазначених у п.п. 165.1.40 ПКУ. Ідеться про доходи, отримані платником податків унаслідок відчуження акцій (інших корпоративних прав), отриманих ним у власність у процесі приватизації в обмін на приватизаційні компенсаційні сертифікати, безпосередньо отримані ним як компенсація суми його внеску до установ Ощадного банку СРСР або до установ державного страхування СРСР, або в обмін на приватизаційні сертифікати, отримані ним відповідно до закону.

5

Якщо у звітному році минув строк позовної давності щодо заборгованості, яка виникла в межах ЦП­договору, якщо сума такої заборгованості перевищує 50 % ПМПО, що діє на 1 січня звітного року (у 2012 році — понад 536,5 грн.), крім сум простроченої податкової заборгованості. Найчастіше така прострочена заборгованість утворюється в результаті неповернення позики, непроведення оплати за договором купівлі­продажу товарів (робіт, послуг). ПДФО з таких доходів самостійно сплачується платником на підставі поданої річної Декларації (п.п. 164.2.7 ПКУ)

Примітка. Підприємство­кредитор має повідомити про виникнення такого доходу, відобразивши його суму з ознакою доходу «107» у Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ у періоді, в якому минув строк позовної давності щодо заборгованості.

6

При отриманні доходу, який складає додатну різницю між сумою коштів, отриманих платником податків від фінансової установи після реалізації заставленого майна платника податків при зверненні стягнення фінансовою установою на таке майно у зв’язку з невиконанням платником податків своїх зобов’язань за договором кредиту (позики), та сумою фактично сплачених платником податків зобов’язань за таким договором кредиту (позики), та сумою, утриманою фінансовою установою в рахунок компенсації своїх витрат/втрат (уключаючи залишок не погашеної платником суми фінансового кредиту (п.п. 164.2.7 ПКУ).

ПДФО з таких доходів самостійно сплачується платником на підставі поданої річної Декларації

Примітка. З 01.01.13 р. цей вид доходів виключено з оподатковуваних відповідно до Закону № 5519, однак за підсумками 2012 року платники зобов’язані подавати Декларацію при отриманні таких доходів і сплачувати податок.

7

Якщо у звітному році відчужувався об’єкт нерухомості, що належить платнику податків, за рішенням суду про зміну власника
та перехід права власності на таке майно
. Фізична особа зобов’язана відобразити дохід від такого відчуження в річній Декларації (абзац «б» п. 172.5 ПКУ)

8

У разі отримання у звітному році нецільової благодійної допомоги (НБД) від фізичної або юридичної особи, якщо сума такої НБД, отриманої протягом року, перевищила суму, зазначену в абзаці першому п.п. 169.4.1 ПКУ (у 2012 році — 1500 грн.)

9

При отриманні у звітному році спадщини або подарунка в межах, що підлягають оподаткуванню. Платник податків звільняється від обов’язкового подання Декларації, якщо спадщина (подарунок) обкладається ПДФО за нульовою ставкою або якщо податок було сплачено до нотаріального оформлення договору. Декларацію не потрібно також подавати спадкоємцю­нерезиденту, який зобов’язаний сплатити ПДФО до нотаріального оформлення спадщини (пп. 174.3 і 174.6 ПКУ)

10

Якщо платнику податків у звітному році прощено (анульовано) борг за самостійним рішенням кредитора з причини, не пов’язаної з банкрутством (абзац «д» п.п. 164.2.17 ПКУ). Платник податків зобов’язаний самостійно сплатити ПДФО з такого доходу на підставі поданої Декларації за умови, що кредитор повідомив платника податків про анулювання боргу листом із повідомленням про вручення або шляхом укладення відповідного договору, або шляхом надання повідомлення боржнику особисто під розпис про анулювання (прощення) боргу та відобразив таку суму в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ (ознака доходу «126» — додаткове благо)

Примітка. До 01.07.12 р. — дати набуття чинності змінами, унесеними до п.п. 164.2.17 Закону № 4834, податковий агент звільнявся від обов’язку утримувати з таких доходів ПДФО, тільки якщо він надсилав платнику лист із повідомленням про вручення. Сьогодні можна вибрати один із зазначених вище способів інформування фізичної особи про анулювання (прощення) йому боргу.

11

У разі порушення платником податків права користування ПСП, якщо суму недоплати і 100 % штрафу не було утримано роботодавцем(ями) за рахунок оподатковуваного доходу платника податків (п.п. 169.2.4 ПКУ). Право користування ПСП відновлюється з місяця, наступного за місяцем повної сплати недоплати, що виникла, і штрафу.

12

Якщо цільову благодійну допомогу (ЦБД) у вигляді коштів не використано протягом строку, установленого умовами такої допомоги, але не більше 12 календарних місяців, наступних за місяцем отримання такої допомоги, і не повернено благодійнику, за винятком благодійної допомоги у вигляді ендавменту. У такому разі платник податків має включити невикористану суму ЦБД
до оподатковуваного доходу за підсумками року та самостійно сплатити з цієї суми ПДФО за ставкою 15 (17) % (п.п. 170.7.5 ПКУ)

13

Якщо у звітному році іноземець набув статусу резидента України, то за підсумками такого року він має подати Декларацію із зазначенням доходів із джерелом походження в Україні та іноземних доходів (п.п. 170.10.4 ПКУ)

 

Таблиця 4. Підстави для добровільного подання Декларації

1

Платник податків бажає задекларувати податкову знижку (див. табл. 10 та 11)

2

Якщо договір купівлі­продажу (міни) об’єкта нерухомості не було посвідчено нотаріально. Платник податків має право повернути суму ПДФО, попередньо сплачену за таким договором, на підставі поданої ним за підсумками року Декларації (п. 172.6 ПКУ)(1)

3

За наявності інших підстав для повернення платнику податків суми надміру сплаченого ним ПДФО(1)

(1) У формі Декларації немає спеціального рядка для відображення суми надміру утриманого податковим агентом (сплаченого самостійно платником) податку. Ці суми платник може навести у ряд. 10 «Сума податку, сплаченого платником податку самостійно на дату подання декларації» розділу V Декларації. При цьому до Декларації потрібно скласти пояснювальну записку щодо розшифровки даних, наведених у цьому рядку, про що робиться відповідна відмітка в полі «доповнення до декларації (заповнюється і подається платником податку відповідно до пункту 46.4 статті 46 розділу ІІ Податкового кодексу України) на ___ аркушах» наприкінці форми Декларації.

 

Таблиця 5. Звільнення від обов’язкового подання Декларації

1

Обов’язок платника податків щодо подання Декларації про доходи вважається виконаним, якщо він отримував доходи (п. 179.2 ПКУ):

— від податкових агентів, які згідно з розд. IV ПКУ не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

— виключно від одного податкового агента незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених розд. IV ПКУ;

— від операцій продажу (міни) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів, за якими було сплачено податок відповідно до розд. IV ПКУ

Примітка. Цією нормою передбачено звільнення від обов’язкового подання Декларації лише в тих випадках, коли за такими операціями виникає зобов’язання з ПДФО, але його суму повністю сплачено перед правочином. Водночас у деяких випадках дохід від продажу (міни), дарування майна не оподатковується, тобто зобов’язання зі сплати ПДФО не виникає (п. 172.1 ПКУ). Формально виходить, що в такій ситуації (наприклад, протягом року платник вчинив один правочин — продав квартиру, що перебувала в його власності понад три роки) потрібно подавати Декларацію. На наш погляд, це суперечить загальному підходу до декларування доходів громадян: зобов’язання з ПДФО не виникають — декларувати нема чого. Тут можна говорити і так: стосовно доходів, що не обкладаються ПДФО, при нотаріальному посвідченні правочину податок сплачено в сумі 0 грн., тобто в повному обсязі.

— у вигляді об’єктів спадщини, які відповідно до розд. IV ПКУ оподатковуються за нульовою ставкою та/або з яких сплачено податок згідно з п. 174.3 ПКУ;

— зазначені в пп. 167.2 — 167.5 ПКУ, крім випадків, коли декларування таких доходів прямо передбачено відповідними нормами розд. IV ПКУ

Примітка. У пп. 167.2 — 167.5 ПКУ зазначено доходи, що оподатковуються за ставками іншими, ніж 15 (17) %.

— якщо було отримано зазначені в п.п. «є» п. 176.1 ПКУ доходи від двох та більше податкових агентів і при цьому загальна річна сума оподатковуваних доходів, нарахованих (виплачених, наданих) такими податковими агентами, не перевищує 120 розмірів МЗП, установлених законом на 1 січня звітного податкового року (при декларуванні доходів за 2012 рік — 10730 грн.)

Примітка. Із цього приводу див. також ряд. 1 табл. 3, а також матеріал на с. 13 сьогоднішнього номера «БТ».

2

Незалежно від виду та суми отриманих доходів звільняються від обов’язку подання Декларації платники податків, які (п. 179.4 ПКУ):

— є неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави станом на кінець звітного податкового року. Обов’язок подання Декларації від імені неповнолітніх або недієздатних осіб покладається на їх батьків (опікунів, піклувальників). При цьому нотаріально засвідчений дозвіл на подання Декларації від імені іншої особи в таких випадках не потрібний;

— перебувають під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення волі, перебувають у полоні чи ув’язненні на території інших держав станом на кінець граничного строку подання Декларації;

— перебувають у розшуку станом на кінець звітного податкового року;

— перебувають на строковій військовій службі станом на кінець звітного податкового року

 

ЗАПОВНЕННЯ ДЕКЛАРАЦІЇ

Зазначимо основні правила заповнення Декларації.

1. Форму Декларації про майновий стан і доходи, а також Інструкцію щодо її заповнення затверджено наказом МФУ від 07.11.11 р. № 1395.

2. Декларація складається з восьми розділів, що подаються на двох двосторонніх аркушах формату А4, і семи додатків до Дек­ларації, що подаються на одно­ і двосторонніх аркушах формату А4 та містять розрахунки окремих видів доходів (витрат).

3. Декларація подається платником податків особисто або від його імені уповноваженою особою. Якщо за платника податків Декларацію заповнює та подає уповноважена особа, то складається Додаток 1 до неї.

4. Декларація і додатки до неї заповнюються так, щоб забезпечити вільне читання тексту (цифр) і збереження цих записів протягом установленого строку зберігання звітності (друкарським способом, чорнильними чи кульковими ручками синього або чорного кольору). Заповнення олівцем не дозволяється.

5. У Декларації та додатках до неї не повинно бути підчищень, помарок, виправлень, дописувань і закреслень, а також не повинно бути тексту або цифр, які неможливо прочитати внаслідок пошкодження аркушів, їх потертості, залиття чорнилом або іншою рідиною.

6. Якщо будь­який рядок Декларації та/або додатка до неї не заповнюється через відсутність інформації (операції, суми), то в такому рядку ставиться прокреслення, крім випадків, прямо визначених у Декларації та/або додатках до неї. Додатки заповнюються і подаються виключно за наявності доходів (витрат), що наводяться в них.

7. Усі показники Декларації та додатків до неї проставляються у гривнях з копійками.

8. У розділах VII і VIII Декларації платник податків наводить відомості про рухоме та нерухоме майно, що належить йому на праві власності станом на кінець звітного року.

9. Форма Декларації є уніфікованою для всіх випадків її подання. Фізичні особи — суб’єкти господарської діяльності, а також самозайняті особи відображають в одній Декларації як підприємницькі, так і свої «цивільні» доходи.

 

Таблиця 6. Склад додатків до Декларації

Додатки

Що відображається

1

2

Додаток 1

«Інформація про особу, уповноважену на заповнення декларації»

Наводяться дані про особу, яка заповнює декларацію за платника.
Довіреність на представлення інтересів фізичної особи щодо декларування її доходів має бути посвідчено нотаріально. Не потрібно оформляти нотаріальну довіреність при заповненні Декларації одним із батьків, опікуном, піклувальником за неповнолітніх або недієздатних осіб; спадкоємцем, розпорядником майна, державним виконавцем у встановлених пп. 179.5 і 179.6 ПКУ випадках

Додаток 2

«Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб, отриманих від операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомого (рухомого) майна та/або від надання нерухомості в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм) та/або в результаті прийняття у спадщину чи дарунок майна»

Складання Додатка 2 є обов’язковим при заповненні відповідних рядків (а саме ряд. 01.02, 01.03, 01.05) розділу II Декларації.
Див. табл. 8 — 9

Додаток 3

«Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб, отриманих від операцій з інвестиційними активами»

Додаток 3 складається при здійсненні протягом року операцій з інвестиційними активами (цінними паперами, корпоративними правами). Платник податків зобов’язаний подавати Декларацію і заповнювати Додаток 3 навіть у тому випадку, якщо протягом року він отримував інвестиційні доходи виключно від торговців цінними паперами, на яких ПКУ сьогодні покладено обов’язок щодо виконання функцій податкового агента.

Якщо ряд. 6 Додатка 3 має додатне значення (загальний результат — інвестиційний прибуток), то його показник переноситься до ряд. 01.04 розділу II Декларації. Якщо за підсумками року отримано загальний інвестиційний збиток
(ряд. 6 Додатка 3 має від’ємне значення), то він у розділі II Декларації не відображається, а переноситься до ряд. 5
Додатка 3
до Декларації за наступний звітний рік.

При визначенні результату від операцій з інвестактивами може виникнути ситуація, коли за підсумками року отримано загальний збиток, але при цьому протягом року з платника було утримано ПДФО за такими операціями. На наш погляд, у такому разі розділ ІІ Додатка 3 слід заповнити так:
— у ряд. 7 проставляються нулі (податкове зобов’язання за операціями з інвестактивами за підсумками року не виникає);
— у ряд. 8 наводиться фактично утримана податковим агентом сума ПДФО (зі знаком «+»);
— у ряд. 9 наводиться зі знаком «­» надміру утримана з платника сума ПДФО. Цю суму (також зі знаком «­») платник переносить до колонки 5 ряд. 01.04 розділу II Декларації або відразу до ряд. 10 розділу V Декларації

Додаток 4

«Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб, отриманих з джерел за межами України»

При заповненні Додатка 4 доходи, отримані в іноземній валюті, перераховуються у гривні за валютним курсом НБУ на момент нарахування (отримання) таких доходів.

У колонці 7 Додатка 4 відображається сума нарахованого податку за ставкою 15 % (17 %) на іноземні доходи (без зменшення на суму сплаченого податку за кордоном).

До колонок 3, 4, 5 ряд. 01.06 Декларації переносяться підсумкові значення колонок 4, 6, 7 Додатка 4 відповідно.

Сума сплаченого за кордоном податку, на яку можна зменшити податкові зобов’язання з ПДФО за підсумками звітного року, відображається в ряд. 12 розділу V Декларації

Додаток 5

«Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб, отриманих фізичною особою — підприємцем від провадження господарської діяльності»

Заповнюють лише ФОП на загальній системі оподаткування. На підставі показників, розрахованих у Додатку 5, заповнюється розділ III Декларації.

Зауважимо, що особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність (нотаріуси, адвокати тощо), Додаток 5 не складають. Розрахунок чистого оподатковуваного доходу і суми податку, що підлягає сплаті до бюджету щодо такої діяльності, здійснюється такими особами в розділі IV Декларації

Додаток 6

«Перелік сум витрат, що включаються до складу податкової знижки згідно із статтею 166 розділу IV Податкового кодексу України»

Додаток 6 заповнюють платники, які бажають повернути надміру утриману з них суму ПДФО шляхом декларування податкової знижки (див. табл. 10 — 11).

Показник ряд. 12 Додатка 6 переноситься до ряд. 11 Декларації (указується без знака «­»)

Додаток 7

«Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб згідно з підпунктом «є» пункту 176.1 статті 176 розділу IV Податкового кодексу України»

Додаток 7 повинні складати фізичні особи, доходи яких у звітному році у вигляді заробітної плати, прирівняних до неї виплат, виплат і винагород за ЦП­договорами перевищили 120 МЗП (у 2012 році — 128760 грн.), у разі їх отримання від двох та більше податкових агентів. Декларування доходів у такому разі є обов’язковим. Значення ряд. 7 Додатка 7 (згідно з формою Декларації) відображається в колонці 5 ряд. 01.01 розділу II Декларації.

Докладніше див. матеріал на с. 13 сьогоднішнього номера

 

 

ОПОДАТКУВАННЯ ОКРЕМИХ ВИПЛАТ

 

Таблиця 7. Доходи від продажу (міни) нерухомого майна

Об’єкт нерухомості

Умови

Ставка ПДФО

Житлова нерухомість (квартира, будинок або їх частина, кімната, дачний будинок), уключаючи земельні ділянки, на яких розташовано такі об’єкти, а також земельні ділянки в межах норм безоплатної передачі, установлених ст. 121 ЗКУ Прим. 1

Продаж не частіше 1 разу на рік і якщо об’єкт перебував у власності продавця понад 3 роки Прим. 2

Дохід не обкладається ПДФО

Продаж частіше 1 разу на рік або якщо об’єкт перебував у власності продавця менше 3 років

Для резидентів — 5 % виручки від продажу Прим. 3;
для нерезидентів — 15 (17) % виручки від продажу Прим. 3

Нежитлова нерухомість та об’єкти незавершеного будівництва

Для резидентів — 5 % виручки від продажу Прим. 3;
для нерезидентів — 15 (17) % виручки від продажу Прим. 3

 

Примітки до таблиці 6

Примітка 1. До оподатковуваного доходу громадян не включається сума доходу, отриманого в результаті відчуження земельних ділянок сільськогосподарського призначення, земельних часток (паїв) за нормами безоплатної передачі, визначеними ст. 121 ЗКУ залежно від їх призначення, та майнових паїв, безпосередньо отриманих платником податків у власність у процесі приватизації
(п.п. 165.1.40 ПКУ).

Примітка 2. З 1 січня 2012 року почало діяти правило (абзац другий п. 172.1 ПКУ), згідно з яким при продажу не частіше 1 разу на рік такої нерухомості, отриманої у спадщину, дохід не обкладається ПДФО без додержання умови про перебування у власності платника не менше 3 років. Ці правила застосовуються й до отриманого в подарунок нерухомого майна на підставі дії п. 172.10 ПКУ. Погоджується з цим і ДПСУ (розділи 160.22, 160.24 ЄБПЗ).

Якщо перший правочин з продажу нерухомого майна було анульовано, то дохід за наступним правочином не обкладається ПДФО при виконанні умови про перебування у власності не менше трьох років (консультація в розділі 160.22 ЄБПЗ).

Примітка 3. Дохід визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі­продажу, але не нижче за оціночну вартість об’єкта, визначену уповноваженим органом. Тимчасовий порядок визначення оціночної вартості нерухомості та об’єктів незавершеного будівництва, що продаються (обмінюються), затверджено постановою КМУ від 26.10.11 р. № 1103. Оціночну вартість земельних ділянок визначає Держземагентство.

Дохід від відчуження господарсько­побутових споруд, які розташовані на одній ділянці з житловим або садовим (дачним) будинком та продаються разом з ним, для цілей оподаткування окремо не визначається.

У колонці 5 Додатка 2 до Декларації:

— у ряд. 7 виводиться загальна сума зобов’язань у зв’язку з продажем (міною) рухомого та нерухомого майна;

— у ряд. 8 відображається сума ПДФО, яку було самостійно сплачено платником за цим договором або утримано податковим агентом. Переноситься до колонки 4 ряд. 01.02 розділу II Декларації;

— у ряд. 09 виводиться сума ПДФО, яку платник ще повинен заплатити за такими правочинами. Переноситься до ряд. 01.02 колонки 5 розділу II Декларації.

 

Таблиця 8. Доходи від продажу (міни) рухомого майна

Об’єкт

Умови

Ставка ПДФО

Легковий автомобіль, мотоцикл, моторолер

Продаж не частіше 1 разу на рік будь­якого з перелічених об’єктів (черговість продажу продавець зазначає в договорі чи окремій заяві)

1 % виручки від продажу(1), (2)

Продаж частіше 1 разу на рік

5 % виручки від продажу(1), (2)

Інше майно (крім інвестактивів)

5 % виручки від продажу(1), (2)

(1) Дохід для всіх видів рухомого майна визначається виходячи з договірної вартості, але не нижче за оціночну вартість.
(2) Для нерезидентів — 15 (17) % виручки від продажу (п. 173.6 ПКУ).

 

Для відображення таких доходів призначено ряд. 2 колонки 3, 4 і 5 Додатка 2 до Декларації з подальшим перенесенням підсумкових сум до ряд. 01.02 розд. II Декларації.

З 1 січня 2013 року набрали чинності зміни, унесені Законом № 5413 до правил обкладення ПДФО доходів від продажу рухомого майна у вигляді легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів (див. ком. «Продаж легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда: не частіше 1 разу на рік без ПДФО — нові правила з 2013 року» // «БТ», 2012, № 46, с. 4). При декларуванні таких доходів за 2012 рік діють старі правила, наведені в табл. 8.

 

Таблиця 9. Доходи у вигляді спадщини (подарунка) від спадкодавця­резидента*

Спадкоємець

Об’єкти спадщини

об’єкт нерухо­мості

об’єкт рухомого майна

готівка або кош­ти на рахунках спадкодавця

сума страхового відшко­дування (страхових вип­лат) за страховими договорами

об’єкт комерційної власності

Резидент — член сім’ї першого ступеня споріднення

0 %

Резидент — не член сім’ї першого ступеня споріднення, у тому числі:

5 %

інвалід I групи або такий, що має статус дитини­сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування(1)

0 %

5 %

дитина­інвалід

0 %

5 %

Нерезидент

15 % (17) %(2)

(1) ДПСУ роз’яснює (розділ 160.24 ЄБПЗ): коли фізичній особі виповнюється 18 років, вона втрачає статус дитини­сироти, тобто пільга перестає діяти.
(2) Спадкоємець­нерезидент зобов’язаний сплатити ПДФО до нотаріального оформлення спадщини. Нотаріус видає нерезиденту свідоцтво про право на спадщину тільки за наявності документа про сплату ПДФО (п. 174.4 ПКУ). При цьому за підсумками року нерезидент не подає Декларацію.

* Якщо спадкодавцем є нерезидент України, то щодо будь­якого об’єкта спадщини ставка ПДФО становить 15 (17) % (п.п. 174.2.3 ПКУ).

 

Крім того, незалежно від статусу спадкоємця за ставкою ПДФО 0 % обкладається спадщина у вигляді грошових заощаджень, поміщених до 02.01.92 р. до установ Ощадного банку СРСР і державного страхування СРСР, що діяли на території України, а також у державні цінні папери: облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 року, облігації Державної внутрішньої виграшної позики 1982 року, державні казначейські зобов’язання СРСР, сертифікати Ощадного банку СРСР, та грошові заощадження громадян України, поміщені до установ Ощадного банку України і колишнього Укрдержстраху протягом 1992 — 1994 років, погашення яких не відбулося (п.п. 165.1.30, п.п. «в» п.п. 174.2.1 ПКУ).

 

 

ПОДАТКОВА ЗНИЖКА

 

Таблиця 10. Правила декларування податкової знижки

1

Правом декларування ПЗ володіють резиденти України, які мають реєстраційний номер облікової картки платника податків, а також резиденти, які через свої релігійні переконання відмовилися від отримання цього номера, про що в них зроблено відмітку в паспорті. Нерезиденти не можуть скористатися таким правом

2

Платник має право задекларувати ПЗ, тільки якщо протягом року в нього був дохід у вигляді зарплати і тільки в межах цієї суми зарплати

Примітка. Не є перешкодою для декларування ПЗ те, що платник податків отримував протягом року інші доходи (наприклад, від підприємницької діяльності). Головне, щоб він у звітному році отримував дохід у вигляді заробітної плати.

3

Суму ПЗ обмежено річною сумою заробітної плати. Причому до розрахунку береться річна сума нарахованої зарплати за мінусом ЄВС та суми наданих ПСП

4

До ПЗ уключаються лише витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами. Згідно з п.п. 166.2.1 ПКУ такими документами, зокрема, є: квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, копії договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) та їх покупця (одержувача). Причому в таких документах обов’язково має бути зазначено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання)

5

До ПЗ можна включити лише витрати, фактично понесені у звітному році. Виняток зроблено тільки для витрат на сплату процентів за іпотечним кредитом, узятим на будівництво житла: такі витрати можна задекларувати після закінчення будівництва в порядку, установленому абзацом другим п. 175.2 ПКУ

6

Реалізувати право на ПЗ платник може лише одним способом — шляхом подання Декларації. Причому зробити це можна до кінця року, наступного за звітним, а не тільки до 1 травня. Для відображення витрат, що включаються до ПЗ, передбачено Додаток 6 до Декларації. Якщо до закінчення року, наступного за звітним, платник не задекларував ПЗ, на наступні роки таке право не переноситься

7

До ПЗ можна включити лише певні види витрат (див. табл. 11).

8

Сума ПДФО (ПДФОзнижка), надміру сплачена у зв’язку з декларуванням ПЗ, визначається за формулою:

ПДФОзнижка = ПДФОфакт ­ (ЗП ­ ПЗ) х СПДФО,

де ПДФОфакт— сума фактично утриманого за рік ПДФО (ряд. 01.01 колонки 4 розд. II Декларації);

ЗП — сума річної зарплати за мінусом ЄВС та ПСП;

ПЗ — сума витрат, яку можна включити до ПЗ за підсумками звітного року (ряд. 11 Додатка 6 до Декларації);

СПДФО— ставка ПДФО.

Якщо дохід фізичної особи протягом року не перевищував у жодному з місяців 10 МЗП (у 2012 році — 10730 грн.), то показник ПДФОзнижкаможна розрахувати так:

ПДФОзнижка = ПЗ х 15 %.

Якщо протягом року дохід фізичної особи у вигляді заробітної плати перевищив в одному з місяців 10 МЗП на місяць, тобто до частини доходу застосовувалася ставка ПДФО 17 %, то ДПСУ (див., наприклад, консультацію в журналі «ВПСУ», 2013, № 4, с. 74) пропонує розраховувати показник ПДФОзнижкавиходячи з ефективної ставки податку (Сеф):

Сеф = ПДФОфакт : ЗП х 100 %;

ПДФОзнижка = ПЗ х Сеф : 100 %.

Суть цього підходу: визначити ефективну (тобто певну середню) ставку ПДФО, за якою фактично протягом року оподатковувався дохід фізичної особи у вигляді заробітної плати

 

Таблиця 11. Витрати, що включаються до податкової знижки
 (додаток 6 до Декларації)

Код рядка в додат­ку 6

Вид витрат і коротка характеристика

01

Частина суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом

1. Під іпотечним житловим кредитом (ІЖК) розуміється фінансовий кредит, що надається фізичній особі банківською чи іншою фінансовою установою відповідно до закону строком не менш ніж на 5 повних календарних років для фінансування витрат, пов’язаних із придбанням квартири (кімнати) або житлового будинку (його частини) чи будівництвом житлового будинку (його частини), які надаються у власність позичальника, з прийняттям кредитором такого житла (землі, що знаходиться під таким житловим будинком, у тому числі присадибної ділянки) в заставу (п.п. 14.1.87 ПКУ).

2. Право на ПЗ виникає за підсумками року, коли придбано (побудовано) нерухомість і платник зареєструвався за цією адресою як за основним місцем проживання.

3. До ПЗ уключаються лише витрати на сплату процентів (витрати на погашення «тіла» кредиту не враховуються).

4. Якщо площа житла не перевищує 100 кв. м, то до ПЗ уключається вся сума сплачених протягом року процентів. Якщо перевищує, то до ПЗ ці витрати включаються частково — сплачені проценти х коефіцієнт (К). Коефіцієнт розраховується так:

К = 100 : ФП,

де ФП — фактична площа придбаного (побудованого) житла.

5. До ПЗ можна включити сплату процентів як у гривнях, так і в іноземній валюті.

6. Нюанси декларування ПЗ щодо таких витрат викладено у ст. 175 ПКУ

02

Сума коштів або вартість майна, переданих у вигляді пожертвувань або благодійних внесків

1. До ПЗ уключаються такі витрати в сумі, що не перевищує 4 % від загального оподатковуваного доходу звітного року
(4 % х ряд. 01 у колонці 3 розділу II Декларації).

2. Такі витрати включаються до ПЗ, тільки якщо їх сплачено неприбутковим організаціям (які внесено до Реєстру неприбуткових організацій)

03

Сума коштів, сплачена за навчання установам освіти

1. Ураховуються витрати на здобуття середньої професійної або вищої освіти в українських навчальних закладах. Податківці не дозволяють включати до ПЗ витрати на навчання за кордоном (журнал «ВПСУ», 2013, № 4, с. 30).

2. До ПЗ можна включити витрати в розмірі, що не перевищує суму, визначену абзацом першим п.п. 169.4.1 ПКУ
(у 2012 році — 1500 грн.) на кожен повний чи неповний місяць навчання з розрахунку на кожного учня. Наприклад, платник податків оплачує навчання у вищому навчальному закладі двох своїх дітей. Тоді до ПЗ можна включити суму, що дорівнює: 1500 х 2 х кількість місяців навчання.

3. Витрати на навчання члена сім’ї першого ступеня споріднення (діти, у тому числі усиновлені, чоловік, дружина, батьки) можна включити до ПЗ, тільки якщо такий родич не має доходу у вигляді зарплати.

4. ДПСУ не дозволяє включати до ПЗ оплати, що припадають на попередній рік, за місяці навчання у звітному році (наприклад, оплату здійснено у 2011 році за місяці навчання у 2012 році) (консультації в підрозділі 160.06.03 ЄБПЗ, журналі «ВПСУ», 2013, № 4, с. 29). За часів дії Закону про податок з доходів (а положення ПКУ в цьому питанні ідентичні) податківці були лояльнішими (лист від 26.04.07 р. № 8484/7/17­0717)

04

Витрати на лікування

Право на включення таких витрат до ПЗ почне діяти з 1 січня року, наступного за роком, в якому набере чинності закон про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування (на момент підготовки цього матеріалу не набрав чинності)

05

Витрати на сплату страхових платежів (внесків, премій), пенсійних внесків у межах недержавного пенсійного страхування

1. Сюди включаються понесені платником витрати за договорами довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення, за пенсійним контрактом із недержавним пенсійним фондом, а також внески на банківський пенсійний депозитний рахунок, на пенсійні вклади та рахунки учасників фондів банківського управління як такого платника, так і члена його сім’ї першого ступеня споріднення.

2. До ПЗ ці витрати платник уключає з урахуванням сумового обмеження:
— при сплаті цих сум за себе — не більше суми, визначеної абзацом першим п.п. 169.4.1 ПКУ (у 2012 році — 1500 грн.) х
х кількість повних або неповних місяців дії відповідного договору (Кміс);
— при сплаті за члена сім’ї першого ступеня споріднення — не більше 50 % суми, визначеної абзацом першим п.п. 169.4.1 ПКУ (у 2012 році — 750 грн.) х Кміс(з розрахунку на кожного члена сім’ї)

06

Витрати на оплату допоміжних репродуктивних технологій; витрати у зв’язку з усиновленням дитини

1. Витрати на репродуктивні технології включаються до ПЗ у межах 1/3 суми заробітної плати за звітний рік.

2. У листі Міністерства охорони здоров’я України від 27.03.06 р. № 4.40­19/186 роз’яснюється, що до допоміжних репродуктивних технологій (штучного запліднення) належать: ЗІВ — запліднення «ін витро» (IVF); ІКСІ — ін’єкція одного спермію в цитоплазму ооциту (IKSI); ІСЧ — інсемінація спермою чоловіка; ІСД — інсемінація спермою донора; ЕТ — ембріотрансфер; сурогатне материнство.

Витрати лише на ці процедури включаються до ПЗ. Решта витрат (наприклад, на лікування у зв’язку з безпліддям) тут не враховуються.

3. Витрати на всиновлення дитини (витрати на оплату державних послуг, у тому числі державного мита) включаються до ПЗ без обмеження щодо суми

07

Витрати на переобладнання транспортного засобу для роботи на газі, біодизелі, інших видів біопалива

1. Результатом переобладнання має бути можливість використовувати як паливо моторне сумішеве біоетанол, біодизель, стиснений або скраплений газ, інші види біопалива.

2. З метою отримання ПЗ необхідно подати документи, що підтверджують понесені в поточному році витрати на переобладнання (квитанції, касові ордери тощо); сертифікат відповідності для переобладнаних автобусів та акт технічної експертизи або сертифікат відповідності для інших транспортних засобів; свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (технічний паспорт), до якого внесено відповідні зміни.

3. Транспортний засіб має належати платнику податку, який декларує ПЗ.

4. Обмежень щодо суми немає

08

Витрати на будівництво (придбання) доступного житла, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту

1. У листі ДПСУ від 17.08.12 р. № 1040/0/71­12/17­1117 // «БТ», 2012, № 39, с. 5 роз’яснюється, що сьогодні в Україні діють дві бюджетні програми щодо забезпечення громадян доступним житлом:
оплата за рахунок коштів держави 30 % вартості будівництва (придбання) доступного житла та/або надання пільгового іпотечного житлового кредиту (КПКВК 2751190). Ця програма регулюється Порядком № 140 і Порядком № 193;
здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов, шляхом відшкодування частини процентів за кредитами, отриманими на будівництво (реконструкцію) або придбання в об’єктах незавершеного будівництва чи не реалізованого замовниками (управителями) в об’єктах, прийнятих в експлуатацію після 2007 року (1), житла (квартири в багатоквартирних житлових будинках, індивідуальні житлові будинки або майнові права на них) (КПКВК 2751470). Ці питання регламентує Порядок № 343.

2. До ПЗ уключаються витрати на сплату як процентів, так і «тіла» кредиту.

3. Обмеження, установлені для декларування процентів за ІЖК (див. перший рядок цієї таблиці), а саме щодо суми, якщо житло перевищує 100 кв. м, щодо періодичності (один раз на десять років), до витрат на придбання доступного житла не повинні застосовуватися

(1) До змін, унесених до Порядку № 343 постановою КМУ від 13.08.12 р. № 772, у програмі брали участь об’єкти, прийняті в експлуатацію після 2009 року. Тепер — після 2007 року.

 

 

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

 

Таблиця 12. Відповідальність платника податків

Порушення

Санкції

Неподання або несвоєчасне подання Декларації

За це порушення передбачено два види відповідальності:

— штраф у розмірі 170 грн. за п. 120.1 ПКУ;

— попередження чи адмінштраф від 51 грн. до 136 грн. за ст. 1641 КУпАП.

Оскільки згідно з п. 116.2 ПКУ за одне податкове порушення контролюючий орган може застосувати лише один вид штрафної (фінансової) санкції, то до порушника буде застосовано один із зазначених штрафів (найімовірніше, 136 грн. за ст. 164 1 КУпАП, що підтверджується і роз’ясненням в ЄБПЗ, розділ 160.30).

Крім того, неподання Декларації дає податковому органу підстави самостійно нарахувати податкові зобов’язання, про що платнику податків буде надіслано повідомлення­рішення

Прострочення встановлених строків сплати узгодженого зобов’язання з ПДФО

Якщо фізична особа не сплачує суму податку, задекларовану нею в Декларації (до 1 серпня) або нараховану податковим органом (протягом 10 календарних днів від дня отримання повідомлення­рішення, якщо платник не оскаржить це рішення), то на нього накладається штраф за п. 126.1 ПКУ:

10 % від несплаченої своєчасно суми — у разі прострочення до 30 календарних днів включно;

20 % від не сплаченої своєчасно суми — при простроченні понад 30 календарних днів.

Крім того, фізична особа зобов’язана буде сплатити пеню за весь період прострочення з розрахунку 120 % облікової ставки НБУ (найбільшої або на момент виникнення податкового боргу, або на момент сплати) з дня, наступного за граничним строком сплати, по день фактичної сплати зобов’язання

Податковим органом виявлено заниження податкового зобов’язання в поданій платником Декларації

У такому разі на платника накладається (розділ 160.30 ЄБПЗ):

— штраф у розмірі 25 % виявленої суми заниження при першому порушенні протягом року (50 % — при повторному протягом року порушенні) за п. 123.1 ПКУ;

— пеня з розрахунку 120 % річних облікової ставки НБУ за кожен день прострочення (п.п. 129.1.2 ПКУ)

Неправильне заповнення Декларації, якщо це не призвело до недоїмки щодо ПДФО

У розділі 160.30 ЄБПЗ міститься консультація: якщо платник податків не заповнив рядки та розділи Декларації, що не впливають на розрахунок податкових зобов’язань, то на нього буде накладено адмінштраф за перекручення даних Декларації за ст. 1641 КУпАП.

Несплата ПДФО у квартальні строки при здаванні нерухомості в оренду фізичній особі

Санкції не накладаються, оскільки податкове зобов’язання не є узгодженим, з чим згодна і ДПСУ (розділ 160.30 ЄБПЗ)

 

Документи та скорочення статті

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755­VI.

ЗКУ — Земельний кодекс України від 25.10.01 р. № 2768­III.

КУпАП — Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073­Х.

Закон № 5519 — Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подальшого удосконалення адміністрування податків та зборів» від 06.12.12 р. № 5519­VI.

Закон № 4834 — Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення деяких податкових норм» від 24.05.12 р. № 4834­VI.

Закон № 5413 — Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення оподаткування при відчуженні транспортних засобів» від 02.10.12 р. № 5413­VI.

Порядок № 140 — Порядок забезпечення громадян доступним житлом, затверджений постановою КМУ від 11.02.09 р. № 140.

Порядок № 193 — Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла, затверджений постановою КМУ від 29.02.12 р. № 193.

Порядок № 343 — Порядок здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов, затверджений постановою КМУ від 25.04.12 р. № 343.

УПК № 1185 — Узагальнююча податкова консультація з деяких питань оподаткування фізичних осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність (приватних нотаріусів, адвокатів), затверджена наказом ДПСУ від 24.12.12 р. № 1185.

Наказ № 1395 — наказ МФУ «Про затвердження форми податкової декларації про майновий стан і доходи та інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи» від 07.11.11 р. № 1395.

Наказ № 6 — наказ МФУ «Про затвердження форми Книги обліку доходів і витрат для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу та Порядку ведення обліку доходів і витрат для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу» від 09.01.13 р. № 6.

Методика № 1484 — Методика визначення інвестиційного прибутку професійним торговцем цінними паперами при виконанні функцій податкового агента, затверджена наказом МФУ від 22.11.11 р. № 1484 та рішенням ДКЦПФР від 22.11.11 р. № 1689.

«ВПСУ» — журнал «Вісник податкової служби України».

ЦП­договір — цивільно­правовий договір.

ІЖК — іпотечний житловий кредит.

МЗП — мінімальна заробітна плата.

НБД — нецільова благодійна допомога.

ПЗ — податкова знижка.

ПСП — податкова соціальна пільга.

ЦБД цільова благодійна допомога.

ПМПО — прожитковий мінімум на працездатну особу.

ФОП — фізична особа — підприємець.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі