Теми статей
Обрати теми

Приватні адвокати і нотаріуси подають декларацію до 1 травня наступного року

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Приватні адвокати і нотаріуси подають декларацію
до 1 травня наступного року

У які строки приватний адвокат має подавати річну декларацію про доходи? Чи передбачено будь­які особливості її заповнення за підсумками роботи за 2012 рік?

(м. Харків)

 

Самозайняті особи, до числа яких входять і приватні адвокати, подають за підсумками звітного року Податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі — декларація), форму якої затверджено наказом МФУ від 07.11.11 р. № 1395, у строки, установлені для платників податку на доходи фізичних осіб (п. 178.4 ПКУ). Це означає, що самозайняті особи звітують у ті самі строки, що й звичайні громадяни, які не займаються незалежною професійною або підприємницькою діяльністю, тобто до 1 травня року, наступного за звітним (п.п. 49.18.14 ПКУ). Це підтверджують і податківці в Узагальнюючій податковій консультації щодо деяких питань оподаткування фізичних осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність (приватних нотаріусів, адвокатів), затвердженій наказом ДПСУ від 24.12.12 р. № 1185 (далі — УПК № 1185).

Відповідно сплатити суму зобов’язань щодо ПДФО, відображену в річній декларації, самозайнятій особі необхідно до 1 серпня року, наступного за звітним.

Що стосується особливостей заповнення річної декларації за 2012 рік, то порівняно з минулим роком тепер у ПКУ чітко визначено, що середньомісячний річний оподатковуваний дохід (СРОД) самозайнятих осіб для цілей застосування прогресивної ставки ПДФО 15 (17) % розраховується лише стосовно «самозайнятих» доходів такої особи окремо від інших (цивільних) доходів. Причому в консультації, розміщеній у розділі 180.06 ЄБПЗ, роз’яснюється, що при розрахунку показника СРОД береться кількість календарних місяців, протягом яких здійснювалася відповідна діяльність, а не лише місяців, в яких було отримано чистий прибуток. Цю консультацію адресовано фізичним особам — підприємцям на загальній системі оподаткування, але оскільки розрахунок СРОД для цих платників однаковий (абзац третій п. 167.1 ПКУ), то самозайняті особи також можуть керуватися нею при складанні звітності.

Також хочемо звернути увагу, що в УПК № 1185 наводиться орієнтовний перелік витрат, які самозайняті особи (зокрема, нотаріуси та адвокати) можуть уключити до витрат при розрахунку сукупного чистого доходу. Оскільки в ПКУ немає чіткого переліку дозволених витрат, ДПСУ справедливо відзначає, що основним критерієм для визнання тих чи інших витрат є їх відповідність і необхідність для проведення незалежної професійної діяльності.

 

Жанна СЕМЕНЧЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі