Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Змін до Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття

Редакція БТ
Наказ від 28.03.2013 р. № 154

ЗМІНИ ДО ІНСТРУКЦІЇ № 339:

уточнення щодо перевірок правильності нарахування
до 01.01.11 р. соцвнесків до Фонду безробіття

Наказ Міністерства соціальної політики України від 28.03.13 р. № 154

«Про затвердження Змін до Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття»

 

Наказом, що коментується, Мінсоцполітики у зв’язку з набуттям чинності з 01.01.13 р. Законом про зайнятість* унесло зміни до Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, затвердженої наказом Мінпраці від 18.12.2000 р. № 339 (далі — Інструкція). Сутність змін така.

1. У п. 1.2 Інструкції уточнено, що згідно з нормами Інструкції визначається порядок обчислення і сплати роботодавцями та застрахованими особами внесків на випадок безробіття, обліку їх надходження до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (далі — ФБ) та контролю за сплатою страхових внесків до набуття чинності Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI (далі — Закон про ЄВС), тобто до 01.01.11 р.

2. Пункт 5.10 Інструкції, що описує дії при ліквідації платника внесків до ФБ, приведено у відповідність до чинного на сьогодні законодавства. Так, у разі отримання повідомлення з Єдиного держреєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців щодо припинення підприємства або підприємця територіальні органи Держслужби зайнятості перевіряють правильність нарахування, своєчасного та повного перерахування платником страхових внесків, нарахованих до 01.01.11 р. Виняток — коли перевірку зі сплати страхових внесків до ФБ, нарахованих до 01.01.11 р., уже була проведено і відсутність заборгованості підтверджено.

3. Оновленим п. 7.1 Інструкції уточнено порядок проведення перевірок внесків, що нараховувалися до ФБ до 01.01.11 р. Згідно з п. 7.1 Інструкції до повного стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків до ФБ і сум штрафних санкцій (пені та штрафів), нарахованих та/або не сплачених у період до 01.01.11 р. (у тому числі нарахованих внесків, строк сплати яких на 01.01.11 р. не настав, і відповідних штрафних санкцій). Центри зайнятості мають право проводити перевірки правильності нарахування, своєчасного та повного перерахування і застосовувати фінсанкції відповідно до законодавства, що діяло до набуття чинності Законом про ЄВС. Такі перевірки центри зайнятості проводять одноразово за період від дня проведення останньої перевірки або з дати набуття статусу платника страхових внесків (якщо перевірка проводиться вперше) до 1 січня 2011 року. Проведення цих перевірок погоджується із планом контрольних заходів органів ПФУ.

В оновленому п. 7.1 Інструкції тепер уточнено, що:

— Держслужба зайнятості щокварталу складає графік перевірок;

— до графіка перевірок уключаються платники, яких не було перевірено на предмет сплати страхових внесків за період до 01.01.11 р., крім тих, хто ліквідується (їх перевіряють поза графіком);

— до графіка перевірок можуть уноситься зміни стосовно об’єкта перевірки;

— не пізніше ніж за 10 днів до дати проведення перевірки платнику надсилається повідомлення;

— строк проведення перевірки не може перевищувати 10 робочих днів, а для фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, — 2 робочі дні;

— перевірки здійснюються територіальними органами Держслужби зайнятості за місцезнаходженням платника або у приміщенні служби зайнятості.

4. В оновленому п. 7.4 Інструкції роботодавцю визначено строк для добровільної сплати нарахованих фінансових санкцій (штрафу, пені) — 10 днів.

Також уточнено, що в разі відмови роботодавця з будь-яких причин підписати акт посадова особа територіального органу Держслужби зайнятості здійснює про це запис на всіх примірниках акта, підписує його та не пізніше наступного робочого дня направляє один примірник акта платнику поштою з повідомленням про вручення. Якщо примірник акта вручити платнику неможливо, працівник Держслужби зайнятості здійснює про це запис у журналі реєстрації актів перевірок і долучає його до примірника акта, що зберігається у службі зайнятості.

5. Оновленим п. 7.5 Інструкції передбачено, що оскаржити повну або часткову відмову Держслужби зайнятості на скаргу роботодавця про нараховані йому недоїмку та штрафні санкції такий роботодавець може не лише у вищому за рівнем органі Держслужби зайнятості, а й у суді.

6. Оновлено перелік обов’язків роботодавця. Згідно з новим п. 8.1 Інструкції роботодавці зобов’язані:

— одночасно з виплатою зарплати (доходу) в повному обсязі сплатити страхові внески до ФБ, нараховані та/або не сплачені до 01.01.11 р.;

— при перевірці на предмет сплати страхових внесків надавати інформацію про:

а) розмір зарплати і використання робочого часу працівників;

б) сплату страхових внесків, нарахованих до 01.01.11 р., у тому числі застрахованим особам.

7. Згідно з новим абзацом третім п. 9.2 Інструкції, якщо станом на 01.01.11 р. значилася заборгованість за внесками, строк сплати яких на цю дату не настав, то при виплаті зарплати, нарахованої до 01.01.11 р. після цієї дати без сплати внесків до ФБ, пеня на суму недоїмки не нараховується.

8. Вилучено п. 9.10 Інструкції, що передбачав адміністративну відповідальність посадових осіб страхувальників, винних у несвоєчасній та неповній сплаті страхових внесків. Річ у тім, що у чинній з 01.01.11 р. редакції ст. 1653 Кодексу України про адміністративні правопорушення такої відповідальності немає.

Наказ, що коментується, набрав чинності з 07.05.13 р.

 

Вікторія ЗМІЄНКО

 

* Закон України «Про зайнятість населення» від 05.07.12 р. № 5067-VI. Докладніше про його застосування читайте в Темі тижня «Вивчаємо новий Закон про зайнятість» // «БТ», 2013, № 7, с. 35.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі