Теми статей
Обрати теми

Документи від підприємця: виписка, витяг, свідоцтво у світлі останніх новацій

Редакція БТ
Стаття

ДОКУМЕНТИ ВІД ПІДПРИЄМЦЯ:

виписка, витяг, свідоцтво у світлі останніх новацій

 

Підприємці знають, що контрагентам потрібно надати документи, що підтверджують їх підприємницький статус. І контрагенти знають, що ці документи потрібно від підприємців вимагати. Із цим усі живуть уже багато років. Востаннє детально ці питання ми розглядали в Темі тижня «Виплати підприємцям» // «БТ», 2013, № 18-19, с. 55.

Але сьогодні повернемося до цієї теми, оскільки тут нарешті відбулися довгоочікувані зміни.

Жанна СЕМЕНЧЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор», bn@id.factor.ua

 

Навіщо підтверджувати підприємницький статус?

У разі виплати доходів ФОП слід розуміти, що їх одержувачем є фіз-особа. У зв’язку з цим виникає питання зі сплатою ПДФО та ЄВС. Оскільки ФОП самостійно сплачують податки зі свого доходу, чинне законодавство дозволяє не справляти ПДФО та ЄВС у джерела виплати. Це встановлено:

1) щодо ПДФО для ФОП-загальносистемників п. 177.8 ПКУ: під час нарахування (виплати) ФОП доходу від підприємницької діяльності суб’єкт господарювання та/або самозайнята особа не утримують ПДФО у джерела виплати. Але це можливо лише за умови, що ФОП надасть копію документа, що підтверджує його держреєстрацію підприємцем.

Зверніть увагу! З 01.07.12 р. нам вже не важливо, які види діяльності зареєстровані за підприємцем в Держреєстрі. Якщо надана копія документа, що підтверджує держреєстрацію, ПДФО в будь-якому разі не утримуємо.

Документом, який підтверджує держреєстрацію, може бути виписка, витяг або довідка з Держреєстру, а для ФОП, зареєстрованих до 07.05.11 р., ще й свідоцтво про держреєстрацію;

2) щодо ПДФО для ФОП-єдиноподатників п. 292.9 і п.п. 165.1.36 ПКУ: доходи ФОП-єдиноподатника, отримані в результаті госпдіяльності, якщо з них сплачено єдиний податок згідно з 
гл. 1 розділу XIV ПКУ, не обкладаються ПДФО.

Виходить, що при співпраці з ФОП-єдиноподатником достатньо Свідоцтва ЄП. Цей документ одночасно підтверджує і підприємницький статус фізособи, і обрану ним спрощену систему оподаткування.

Але в податківців інша думка: потрібно отримати від підприємця і копію документа про держреєстрацію (тих самих документів, що й у випадку із загальносистемником, див. вище), і копію Свідоцтва ЄП.

Важливо! Єдиним податком обкладаються, у тому числі, і доходи від видів діяльності, не зазначених у Свідоцтві ЄП, і доходи від заборонених операцій. За ці відповідальність несе лише ФОП. Контрагент не зобов’язаний вивчати дані, внесені підприємцем до Свідоцтва ЄП, і якось на них реагувати.

Нюанс! Скрізь нас «підстерігають» винятки. Є вони й у випадку з підприємцем-єдиноподатником. Так, у будь-якому разі не обкладаються єдиним податком доходи, зазначені в п.п. 1 п. 292.1 ПКУ. Це, зокрема, доходи від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її госпдіяльності. Уточнимо: на наш погляд, тут усе-таки йдеться не про будь-яке рухоме/нерухоме майно, а тільки про те, що підлягає реєстрації (авто, нерухомість).

Тож, якщо ми виплачуємо підприємцю-єдиноподатнику такі «виняткові» доходи, хоч які б документи він нам надавав/пред’являв, виплату доходу оподатковуємо за звичайними «цивільними» правилами (як виплату звичайній фізособі). «Відчути» цей нюанс вам допоможе матеріал «Купуємо у підприємця автомобіль: враховуємо особливості оподаткування» // «БТ», 2013, № 40, с. 18.

Нагадаємо. У Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ виплата доходу ФОП (незалежно від системи оподаткування) наводиться з ознакою «157»;

3) щодо ЄВС для всіх підприємців — ст. 4 Закону про ЄВС: ЄВС не нараховується в разі виплати доходів за ЦП-договорами про виконання робіт, послуг (за договорами оренди, купівлі-продажу про ЄВС взагалі не замислюємося), укладеними з ФОП, якщо роботи, що виконуються (послуги, що надаються), відповідають видам діяльності згідно з відомостями з Держреєстру.

Але як переконатися в такій відповідності?

Отут і була притичина, яка нарешті самоусунулася.

Донедавна дані про види діяльності можна було дізнатися тільки з витягу з Держреєстру. Відповідно, якщо ми виплачували дохід підприємцю за виконання робіт/послуг, то для контролю змушені були вимагати від підприємця саме копію витягу з Держреєстру.

Важливо. Тепер необхідності вимагати (самим отримувати) копію витягу (витяг) немає. Досить зайти в Інтернет і на власні очі переконатися, що відповідний вид діяльності за підприємцем зареєстрований,а для перевіряючих зробити роздруківку відповідної сторінки із сайта (детальніше про це далі).

Звідси оптимістичний висновок, що позбавляє нас різноманіття варіантів і як наслідок плутанини. Якщо виплачуємо дохід підприємцю, то беремо в нього копію будь-якого документа, що підтверджує його держреєстрацію (свідоцтво про держреєстрацію, виписку, витяг, довідку). Якщо це єдиноподатник, додаємо копію Свідоцтва ЄП. Якщо йдеться про виплату за договором про виконання робіт, послуг (коли постає ЄВС-питання), і свою держреєстрацію підприємець підтвердив іншим документом, ніж витяг, додатково робимо для перевіряючих роздруківку відповідної сторінки із сайта з видами діяльності підприємця.

Можна піти ще далі. Стверджувати, що в підприємницькому статусі контрагента ми переконалися в режимі «он-лайн». Але це варіант для дуже сміливих, які готові в разі «розбіжностей» з податківцями зустрітися з ними в адмінсуді.

 

«Електронні» новини

З 29.12.12 р. відомості з Держреєстру надають відповідно до Порядку № 1846/5, у тому числі у вигляді інформації з Держреєстру, яка відображається на офіційному веб-сайті розпорядника Держреєстру.

Цей ресурс розміщено тут: http://irc.gov.ua/ua/Poshuk-v-YeDR.html.

Донедавна в п.п. 8.3.3 Порядку № 1846/5 була помилка: серед відомостей, які повинні розміщуватися на сайті Держреєстру, не було даних про види діяльності ФОП. Наказом № 1283/5 це виправлено. Зміни набрали чинності з 19.10.13 р.

Щоб перевірити поточні відомості про ФОП, у тому числі й щодо видів діяльності, які він провадить, потрібно зайти за вказаним посиланням. Для пошуку досить ввести реєстраційний номер облікової картки ФОП або його П. І. Б.

Нюанс! Відомості, що відображаються на веб-сайті, не датуються. Проте це не повинно вас бентежити. Ваше завдання — перевірити потрібну вам інформацію на поточну дату. Навіть якщо згодом підприємець внесе якісь зміни, контрагент завжди зможе довести свою правоту, оскільки за запитом витяг може бути отримано на будь-яку визначену дату в минулому (п. 3.1 Порядку № 1846/5).

 

Висновок

Якщо виплачуємо дохід підприємцю, то беремо в нього копію будь-якого документа, що підтверджує його держреєстрацію (свідоцтво про держреєстрацію, виписку, витяг, довідку). Якщо це єдиноподатник, додаємо копію Свідоцтва ЄП. Якщо йдеться про виплату за договором про виконання робіт, послуг (коли постає ЄВС-питання), і свою держреєстрацію підприємець підтвердив іншим документом, ніж витяг, додатково робимо для перевіряючих роздруківку відповідної сторінки із сайта з видами діяльності підприємця.

 

Документи і скорочення статті

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.

Закон про ЄВС — Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI.

Порядок № 1846/5 — Порядок надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, затверджений наказом Мін’юсту від 14.12.12 р. № 1846/5.

Наказ № 1283/5 — наказ Мін’юсту «Про затвердження Змін до Порядку надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 27.06.13 р. № 1283/5.

ПДФО — податок на доходи фізичних осіб.

ЦП-договір — договір цивільно-правового характеру.

ЄВС — єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

ФОП — фізична особа — підприємець.

Держреєстр — Державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.

Свідоцтво ЄП — Свідоцтво платника єдиного податку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі