Теми статей
Обрати теми

Квота на працевлаштування «з гарантіями»: підтверджуємо, що другого з батьків не враховано

Редакція БТ
Лист від 29.08.2013 р. № 682/021/106-13

КВОТА НА ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ «З ГАРАНТІЯМИ»:

підтверджуємо, що другого з батьків не враховано

Лист Міністерства соціальної політики України від 29.08.13 р. № 682/021/106-13

«Про зарахування до квоти для працевлаштування одного з батьків, який має на утриманні дитину віком до 6 років»

 

До громадян, які мають додаткові гарантії у працевлаштуванні та враховуються при розрахунку 5 % квоти, належить і один із батьків, що виховує дитину (дітей) до 6 років.

Стосовно працівників, які «квотуються», окремі роботодавці зобов’язані щороку подавати «Інформацію про зайнятість і працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню». При цьому особливий статус згаданого вище одного з батьків підтверджує копія свідоцтва про народження дитини (п. 3.2 Порядку, затвердженого наказом Мінсоцполітики від 16.05.13 р. № 271 // «БТ», 2013, № 26, с. 7).

Але, як виявилось, є один нюанс.

Мінсоцполітики зазначає, що достатньою умовою для врахування у квоті може бути письмове підтвердження роботодавця про умови працевлаштування другого з батьків. І логіка його зрозуміла — у виконання квоти зараховується лише один з батьків. Другого врахувати не можна.

Але як зрозуміти це роз’яснення? Наше бачення таке: роботодавцеві потрібно переконатися (й отримати письмове підтвердження), що інший член сім’ї цього працівника не врахований у квоті в іншого роботодавця. Таке може бути, наприклад, якщо інший член сім’ї взагалі не працює, працює неповний робочий день, працює у фізичної особи — підприємця або на підприємстві з чисельністю працівників
20 і менше осіб (в останніх двох випадках квота не встановлюється).

Таким чином, на догоду Мінсоцполітики роботодавцю, для якого актуальним є питання заповнення квоти, потрібно діяти так. Від працівника з дитиною до 6 років, якого ми хочемо врахувати у виконання квоти, отримати документ довільної форми про умови працевлаштування «другої половини» (зараховано її чи ні у виконання квоти).

Якщо з цього документа випливає, що «друга половина» — поза квотою, працівника можна врахувати у виконання квоти.

 

Яна КЛИЖЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі