Теми статей
Обрати теми

Реорганізація підприємства: яким є розрахунковий період для оплати лікарняних?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Реорганізація підприємства: яким є розрахунковий період для оплати лікарняних?

У вересні 2013 року відбулася реорганізація підприємства (змінилися організаційно-правова форма та назва). У результаті більшість працівників переведенням були зараховані до іншої організації. У листопаді 2013 року одна з працівниць надала для оплати листок непрацездатності (дні хвороби — з 01.11.13 р. по 14.11.13 р.). Чи потрібно враховувати виплати, нараховані працівниці до реорганізації підприємства, при обчисленні лікарняних?

(м. Харків)

 

Кодекс законів про працю України (далі — КЗпП) з цього приводу говорить: у разі реорганізації підприємства (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення) дія трудового договору працівника продовжується (ч. 4 ст. 36 КЗпП). Звільнення працівників можливе тільки в разі, якщо реорганізація супроводжується:

• скороченням чисельності або штату працівників (п. 1 ст. 40 КЗпП);

• змінами у складі працівників за посадами, спеціальностями, кваліфікацією, професіями (п. 19 постанови Пленуму ВСУ від 06.11.92 р. № 9).

Якщо працівники погодилися продовжувати працювати на новому підприємстві, то звільняти і приймати їх на роботу наново немає необхідності. Ви просто оформляєте наказ про включення таких працівників до штатного складу підприємства.

Зверніть увагу: при зміні організаційно-правової форми підприємства у трудових книжках працівників окремим рядком у графі 3 ви здійснюєте запис: «Підприємство таке-то з такого-то числа реорганізоване в таке-то». У графі 4 вказуєте підставу — наказ (розпорядження), його дату й номер*.

Висновок: до розрахункового періоду для обчислення середньої зарплати для оплати лікарняних ви включаєте й період роботи працівниці до реорганізації підприємства (лист Мінпраці від 30.04.10 р. № 129/18/99-10 // «БТ», 2010, № 27, с. 13). Це 6 календарних місяців, що передують місяцю настання страхового випадку, а саме травень — жовтень 2013 року.

 

Дар’я КРАВЧЕНКО

 

* Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена спільним наказом Мін’юсту, Мінпраці та Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі