Теми статей
Обрати теми

Інструкція зі сплати ЄВС: зустрічаємо міндоходівські ЄВС-документи

Редакція БТ
Наказ від 09.09.2013 р. № 455

ІНСТРУКЦІЯ ЗІ СПЛАТИ ЄВС:

зустрічаємо міндоходівські ЄВС-документи

Наказ Міністерства доходів і зборів України від 09.09.13 р. № 455

«Про затвердження Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»

 

«Крига скресла». З’явилася «гаряча» добірка ЄВС-документів від Міндоходів. Це накази Міндоходів від 09.09.13 р. № 450, 452, 453, 454, 455 і 458. Усі вони набрали чинності з 1 жовтня 2013 року (опубліковані в «Офіційному віснику України», 2013, № 73).

Мало того, за повідомленням, яке розміщене на сайті Міндоходів (http://minrd.gov.ua), з 1 жовтня 2013 року Міндоходів повною мірою почало процедуру адміністрування ЄВС. А це означає, що з 1 жовтня ми сплачуємо ЄВС уже на рахунки Міндоходів (вони вже розблоковані)*, а також подаємо звітність не до ПФУ, а до своєї податкової вже за міндоходівською ф. № Д4 (детальніше див. коментар на с. 7).

Почнемо з основоположної Інструкції про порядок нарахування і сплати ЄВС, затвердженої наказом, що коментується (далі — Інструкція № 455). Це замінник пенсійної Інструкції від 27.09.10 р. № 21-5 (працює з 2011 року).

В Інструкції прописані, а місцями й розширені правила нарахування та сплати ЄВС, закладені в Законі про ЄВС від 08.07.10 р. № 2464-VI. Тому ми звертаємося до неї кожного разу, коли виникає те чи інше запитання щодо нарахування ЄВС.

Не лякайтеся. Як і всі інші названі вище документи, Інструкція № 455 є клоном свого пенсійного попередника, максимум з незначними уточненнями.
У ній ви знайдете звичні вам правила нарахування і сплати ЄВС (виняток — нововведення для декретних).

Головне. Як і раніше, ЄВС у частині нарахувань сплачуємо при кожній виплаті (перерахуванні) зарплати. А утриманий ЄВС сплачуємо не пізніше 20 числа наступного місяця (гірничі підприємства — не пізніше 28 числа наступного місяця). Так само («по-старому») сплачуємо ЄВС з інших виплат, з яких платимо ЄВС. Збережено норму про перенесення останнього дня сплати з вихідного або святкового дня на перший робочий день (п. 4.10). Це правило спрацює вже у жовтні, коли ви понесете платіжку на сплату ЄВС щодо невиплачених доходів за вересень 2013 року: останнім днем буде 21 жовтня (понеділок), адже 20 жовтня — неділя.

Що стосується нової норми для нарахування ЄВС на суму допомоги по вагітності та пологах, то в цій частині, на наш погляд, міндоходівці некоректно висловилися. Ось подивіться, що вони написали в останньому абзаці п.п. 1 п. 4.3 Інструкції № 455: «Сплата єдиного внеску за осіб, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами і отримують допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами, здійснюється з усієї суми нарахованої допомоги в місяці, у якому були здійснені нарахування». На перший погляд може здатися, що ЄВС, нарахований з усієї суми допомоги за 126 (180) календарних днів, ми повинні і сплатити в тому самому місяці, що й нарахували (припустимо, нарахували допомогу в бух-обліку у жовтні, тоді у жовтні мусимо перерахувати ЄВС на рахунок Міндоходів). Але це не так. Наша позиція: ця норма свідчить про таке:

по-перше, як і раніше, ми нараховуємо в бухобліку суму допомоги за всі дні відпустки (126 або 180 днів) у місяці виходу у відпустку на підставі наданого вагітною працівницею листка непрацездатності та протоколу комісії (уповноваженого). Саме цією датою нараховуємо в бухобліку ЄВС («зверху» та «знизу»);

по-друге, показуємо допомогу у формі № Д4 за місяць, у якому її нараховано, з розподілом у таблиці 6 за місяцями, на які вона припадає (див. статтю «Декретні у звіті за формою № Д4: нюанси заповнення у прикладах» // «БТ», 2013, № 33, с. 15);

по-третє, сплачуємо ЄВС, нарахований на допомогу «зверху» та «знизу» у строки, передбачені вже пп. 6 і 7 п. 4.3 Інструкції № 455 для місяця, в якому нараховано цю допомогу. Так, якщо допомогу в бухобліку нарахували у жовтні, то якщо цю допомогу ми отримуємо від Фонду та виплатимо її на початку листопада, ЄВС «зверху» і «знизу» сплачуємо в день виплати допомоги (у листопаді), а не в місяці її нарахування (у жовтні).

Інших «ахових» нововведень немає. Для вашої зручності у Шпаргалці бухгалтера (с. 21 цього номера) ви вже можете взяти собі на замітку оновлені правила нарахування та сплати ЄВС.

 

Вікторія ЗМІЄНКО

 

* Про особливості сплати ЄВС на рахунки Міндоходів читайте у статті «Готовність № 1: до сплати ЄВС на нові рахунки» // «БТ», 2013, № 39, с. 43.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі